Pereiti į pagrindinį turinį

Geriau už kalnus būna tik kalnai

2015-09-29 18:10

Filmai apie alpinistus visada populiarūs. Juk jie leidžia žiūrovams pakilti ten, kur gali užkopti tik bebaimiai narsuoliai, kuriuos į dangiškąsias viršūnes vilioja su niekuo nesulyginamas noras įveikti savo baimę.

V.Vysockio romantika

Mirtinai pavojingų ekspedicijų į kalnus romantika bekraštėse Rusijos platybėse žmones užvaldė po to, kai ekranuose pasirodė režisieriaus Stanislavo Govoruchino filmas "Vertikalė" (1967 m.), kuriame jau tada populiarus aktorius ir bardas Vladimiras Vysockis suvaidino alpinistą ir sudainavo kelias dainas apie kalnus. Pavojingos scenos buvo filmuojamos Elbruso kalnuose, nors filmas pasakojo apie tai, kaip alpinistų grupė šturmuoja anksčiau neįveiktą (išgalvotą) Or-Tau viršukalnę Kaukaze. Nepaisydami artėjančios audros keturi alpinistai pasiekia tikslą, o nuo pražūties juos grįžtančius pavyksta išgelbėti.

Filmų apie neišgalvotas rusų ekspedicijas į kalnus pasauliniame kine sukurta nemažai. Prieš dvejus metus matėme Amerikoje gimusį vaidybinį filmą "Diatlovo perėja: dingusi ekspedicija", kuriame primenama mistikos šydu apgaubta istorija, kai 1959 m. Šiaurės Uralo kalnuose, šturmuodami Devynių numirėlių kapu vadinamą viršukalnę, mįslingomis aplinkybėmis dingo būrys jaunų alpinistų. Po kelių dienų paieškų buvo rasta sniegynuose pastatyta palapinė, kuri, pasak nepatvirtintų pranešimų, buvo suniokota iš vidaus taip, tarsi iš ten būtų bandę pasprukti panikos apimti ar mirtinai išgąsdinti ekspedicijos nariai. Vėliau, netoli laikinosios gyvenvietės, pavyko surasti žuvusiųjų kūnus. Tyrimo išvados taip ir nebuvo paskelbtos, todėl gimė begalė sąmokslo teorijų ir spekuliatyvių tragedijos versijų. Vieną jų (gana sensacingą, bet prastai motyvuotą) ir ekranizavo suomių režisierius Renny Harlinas, dar 1993-iaisiais aukštai kalnuose filmavęs "Alpinistą", kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Sylvesteris Stallone.

O dabar kitas sėkmingą karjerą Holivude padaręs skandinavas – islandas Baltasaras Kormákuras sukūrė 3D formato filmą "Everestas", kurio pagrindą sudaro tikra istorija, alpinistams žinoma kaip Anatolijaus Bukrejevo ekspedicija.

Pagal tikrus įvykius

Filme "Everestas" atgyja tikri 1996-ųjų įvykiai, kai kopimas į aukščiausią pasaulio viršukalnę tapo plačiai reklamuojamu verslu, bet po tragiškos baigties tokia mirtinai pavojinga komercinė veikla buvo pristabdyta. Tikras anų įvykių didvyris buvo A.Bukrejevas (jį naujajame filme suvaidino islandų aktorius Ingvaras Eggertas Sigurðssonas), keletą kartų kopęs į viršų gelbėti bėdon pakliuvusių alpinistų. Jis žuvo praėjus metams po filme vaizduojamų įvykių, kartu su operatoriumi kopdamas į Himalajų viršukalnę Anapurną. Bukrejevo draugė amerikietė kalno papėdėje pastatė gražų paminklą – iš akmenų suręstą budistinę piramidę, ant kurios užrašyti legendinio alpinisto žodžiai: "Kalnai – ne stadionai, kuriuose aš tenkinu savo ambicijas, kalnai – tai šventykla, kurioje aš išpažįstu savo religiją."

Kada nors apie šį alpinistą tikrai bus sukurtas jo gyvenimo ir pasiaukojimo vertas filmas. Bet kol kas mūsų ekranuose pasirodančiame "Evereste" A.Bukrejevas – tik epizodinis personažas. O pagrindiniai herojai yra amerikiečiai.

"Rusiška ruletė" su stichija

1996-ųjų pavasarį profesionalus alpinistas Robas Holas (akt. Jasonas Clarke‘as) buria grupę, pasiryžusią kopti į Everestą. Robui tai ne pirma pavojinga ekspedicija, todėl vyras pasitiki savimi ir pagalbininkais. Jam jau teko pabuvoti mirties zonoje, kurioje žūsta kas ketvirtas alpinistas (dabar ši statistika šiek tiek mažesnė). Adrenalino kraujyje nestokojantis alpinistas žada ekspedicijos dalyviams komfortą ir saugumą. Bet gegužės dešimtąją finalinio šturmo metu, pasiekus tokį aukštį, kuriame dėl išretėjusio oro negali skraidyti malūnsparniai, kilusi sniego audra ekspediciją paverčia tikra rusiška rulete su įsismarkavusia stichija. Kaip sako vienas filmo herojus: "Paskutinis žodis čia priklauso kalnams."

Simboliška, kad svarbiausias filmo herojus yra pats Everestas. Jo panoramos įsimena labiau už filmo herojus, kurių charakteriams pritrūko gilesnės plėtotės. Todėl ir klausimas, kas verčia žmones rizikuoti savo gyvybe kalnuose, lieka be atsako.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų