Pereiti į pagrindinį turinį

Gražuolių apgaulė: suvilioti, išpešti pinigų, o vėliau mesti

2013-03-24 22:07
Gražuolių apgaulė: suvilioti, išpešti pinigų, o vėliau mesti
Gražuolių apgaulė: suvilioti, išpešti pinigų, o vėliau mesti / Dariaus Selenio nuotr.

„Man reikia pasidaryti užsienio pasą. Jei per dvi savaites – tai kainuos 290 dolerių, jei per savaitę – 350, per dieną – 450 dolerių. Tikiuosi finansinės paramos, nes labai noriu tave pamatyti, mano mielasis. Bučiuoju." Panašūs susirašinėjimai baigiasi vienodai. Skiriasi tik pinigų sumos.

Sukurta schema

Juodaodės gražuolės iš Ganos, Nigerijos susilaukė rimtesnių konkurenčių iš artimesnių šalių – žavių merginų iš Ukrainos, Baltarusijos, Rusijos.

Sukčiai, bendradarbiaudami su merginomis, pastaruoju metu vis dažniau apsilanko pažinčių svetainėse ir, pasinaudodami lengvatikių vyrų jausmais, apgauna juos, siekdami išvilioti kuo didesnes pinigų sumas.

Tobulėdami sukčiai įkelia į interneto puslapius ne tik gražių merginų nuotraukas. Jie nuskenuoja net asmens dokumentus su falsifikuota gražuolės nuotrauka.

Jei paskambinsi telefonu, atsilieps mergina. Ne, ne toji, kurios atvaizdas nuotraukoje, bet iš kur žinosi? Realiai su telefono pašnekove beveik nėra galimybių susitikti. Čia svarbiausia – gražuolėms atsiųsti pinigai.

Susisuko galva

„Žioplas esu, bet gal bent perspėsiu kitus, – prisipažino į pinkles patekęs 32 metų kaunietis Marius (vardas pakeistas). – Net netoptelėjo galvon, kad garsioje pažinčių svetainėje gali būti sukčių."

Marius jau buvo girdėjęs apie plačiai nuskambėjusias istorijas apie „nelaimingas" moteris iš Nigerijos ar Ganos, kurių labai turtingi tėvai žuvo, bet paliko sąskaitoje pinigų. Tačiau, norint pasinaudoti milijonais dolerių, reikia tam tikros pinigų sumos.

„O čia – žavi mergina iš Baltarusijos, ieško rimtos draugystės, – pasakojo Marius. – Mūsų susirašinėjimai su Jelena greitai virto pokalbiais telefonu, o netrukus ji sutiko atvažiuoti pas mane, bet tam, matote, reikia pinigų užsienio pasui, vizai..."

„Na, matyt, susisuko galva, – prisipažino Marius, – todėl ir apsikvailinau nusiuntęs jai kelis šimtus eurų. O kai ji pradėjo vilkinti laiką ir dar prašyti pinigų, viską supratau. Galiausiai ji dingo. Vėliau išgirdau, kad į panašią istoriją pateko ir vienas pažįstamas, susirašinėjęs su ukrainiete."

Kukli romantiška gražuolė

„Malonu sulaukti tavo laiško... Nežinau, nuo ko pradėti, turbūt nuo paprasčiausio. Gimiau ir gyvenu Ukrainoje, mažame Troickio miestelyje. Man 29 metai, gimiau 1983 m. liepos 1 d. Gyvenu su mama, kuri mane augino ir auklėjo... Iškart noriu perspėti, kad neturiu savo kompiuterio, todėl einu į interneto kavinę. Bet tikiuosi, kad mums pavyks tęsti bendravimą..." – pradėjome ir mes susirašinėjimą pažinčių svetainėje.

Mergina, pasivadinusi Kristina, yra ukrainietė.

Kaip ir visi sukčiai, Kristina (ji ar jie) iškart prašė susirašinėjimą persikelti į elektroninį paštą, o ne tęsti pažinčių svetainėje.

Laiškuose „Kauno dienos" žurnalistui Kristina pabrėždavo, kad ieško rimtų santykių, antrosios puselės.

Vyro amžius, išvaizda nesvarbu

Jau trečiajame laiške prasidėjo kreipiniai „mielasis„, ketvirtajame – „brangusis“. Laiškai baigdavosi bučinių simboliais. Be jokių abejonių, Kristina labai laukdavo laiškų ir nuolat galvojo apie mane.

„Man nesvarbu vyro išvaizda, amžius...„ – rusiškai be klaidų rašė Kristina ir pasakojo, kad mėgsta būti gamtoje, romantiškai vakarieniauti prie žvakių šviesos.“

„Man svarbu vyro vidinis pasaulis. Iškart pabrėžiu: nenoriu žaisti žaidimų, neieškau nuotykių. Tačiau nerandu tokių vyrų čia, todėl nusprendžiau savo širdį atiduoti ir galbūt rasti vyrą iš kitos šalies. Galbūt ten mano antroji puselė... Esu labai romantiškas žmogus ir tikiu meile iš pirmo žvilgsnio. Internete – iš pirmų žodžių ir fotografijos..." – laiškuose dėstė Krisitina.

Skubiai reikia paso

Labai greitai Kristina užsiminė apie galimybę pasimatyti. Lyg tyčia, netrukus esą bus jos atostogos. Ir, žinoma, prasidėjo pasakojimas apie sunkią finansinę situaciją ir trūkstamus pinigus.

„Man reikia pasidaryti užsienio pasą. Jei per dvi savaites, tai kainuos 290 dolerių, per savaitę – 350, per dieną – 450 dolerių. Bet negaliu sau to leisti. Tikiuosi finansinės paramos, nes labai noriu tave pamatyti, mano mielasis. Bučiuoju", – meiliai rašė ji.

Deja, sužinojusi apie džiaugsmingą mano norą pačiam atvykti pas ją, Kristina didelio entuziazmo nerodė, nes neva turi tik vienerias atostogas, kurias norėtų praleisti kitoje šalyje, žinoma, pas mane.

Vos pradėjus kalbėti apie galimybę pokalbius perkelti į skaipo programą, kurioje anonimiškumo lieka nedaug, Kristina (kaip ir kauniečio Mariaus susirašinėjimų draugė Jelena – red. past.) labai nuliūdo. Ji esą tokios galimybės neturi.

„Deja, namuose, kaip minėjau, neturiu kompiuterio (vėl užuomina, kad reikėtų nupirkti, – red. past.), – apgailestavo žavioji blondinė. – O interneto kavinėse pas mus irgi nėra galimybės bendrauti per skaipą."

„Mis Pasaulis" nuotrauka

O draugai? Juk jie tai padės savo antrosios puselės ieškančiai Kristinai? Deja, paaiškėjo, kad gražuolės ukrainietės draugai taip pat neturi kompiuterių: „Gyvenu mažame miestelyje... Tačiau mes galime pakalbėti telefonu..."

Kristina nurodė ukrainietišką, kaip pavyko sužinoti, mobiliojo ryšio telefono, numerį. Atsiliepusi telefonu mergina, kaip visuose laiškuose, kalbėjo apie vidinį pasaulį ir apie tai, kad jos širdis ir siela ieško tik rimtų santykių.

Kalbantis telefonu Kristina vėl primygtinai pabrėžė, kad nori pamatyti „savo brangųjį" jo tėvynėje, pasakojo, kad susitarė su savo šefu darbe, kad ją išleistų dviem savaitėms atostogų. Todėl reikia kuo greičiau pasidaryti užsienio pasą.

Kai pasakiau (nedidelė gudrybė), kad ji turėtų man į Lietuvą atsiųsti savo paso kopiją (to neva reikia iškvietimui iš Ukrainos į Lietuvą), bandė gudrauti, kad tai būtinai padarys, kai gaus naują, gražų užsienio pasą.

Galiausiai metė dar vieną kozirį – atsiuntė „savo" asmens dokumento kopiją su vardu ir pavarde: Kristina Mikolaivna.

Atidžiau pežvelgus matyti, kad gražuolės nuotrauka „įklijuota„ naudojantis kompiuteriu. Beje, nesunkiai įšsiaiškinome, kad nuotrauka – 2006-ųjų konkurso “Mis Pasaulis" nugalėtojos čekės Tatjanos Kucharovos.

Norėjo tik moteriškos laimės

Dar kartą išgirdusi mano pasiūlymą atvykti pas ją į svečius, pabūti dieną ar dvi, skubiai pasirūpinti jos užsienio pasu ir po to kartu vykti į Lietuvą, o gal pakeliauti po Europą, Kristina ėmė vėl slopinti mano entuziazmą.

„Gyvenu kaime, nėra ten kur pernakvoti, – aiškino ji. – Geriau ilgiau laiko pabūsime kartu Lietuvoje, o po to galėsime pakeliauti ir kitur."

Man užsispyrus ir primygtinai siūlantis atvykti į Ukrainą, Kristina neištvėrė: „Maniau, kad tu suaugęs vyras. Jei nepasitiki, nereikia. Taip gali elgtis su savo merginomis. Aš – ne ramunėlė... O taip norėjosi paprastos moteriškos laimės."

O pažinčių svetainėje tuo metu atsirado dar kelios naujos anketos su patrauklių moterų nuotraukomis. Šalis – JAV. Išvaizda – egzotiška.

Jau pirmame laiške gražuolė rašė: „Dabar aš jau gyvenu Ganoje... Ieškau tik rimtų santykių. Vyro išvaizda man nesvarbu, svarbu, kad būtų geras žmogus... Dabar svajoju apie savo verslą grožio srityje..."


Vyrai neprisipažįsta

„Na, kokia čia paslaptis, kad tarp vyrų yra daug „lochų„ (žioplių – red. past.), – išgirdusi šias istorijas juokėsi kaunietė Ineta (tikras vardas ir pavardė žinoma – red. past.). – Lietuviai dar nėra tokie kvaili, žinotum, kiek pinigų ištraukia panos iš užsieniečių. Ypač išvaizdžios, kurios pasirodo skaipe per vaizdo kamerą. Jos pasakoja liūdnas, graudžias istorijas ir sulaukia pinigų ne tik geresniems kompiuteriams, bet ir buto remontui, automobiliui. Nekalbu apie tas, kurios susitinka gyvai ir melžia pinigus net nepermiegojusios. Po to uždarbį dalijasi su savo draugais.“

Ineta papasakojo ir apie paprastesnius, jau ne vienus metus klestinčius interneto apgaulių būdus, pavyzdžiui, seksą per skaipą. Merginos, kurios neretai būna vaikinai, viename populiariame pažinčių portale suaugusiesiems paprašo pervesti 30–100 litų, o pažada prieš kamerą „pažaisti".

„Sulaukusios pinigų ir taip padirbėjusios, jos keičia skaipe slapyvardžius, anketas", – šypsojosi Ineta.

Beje, dar liūdniau gali baigtis kitiems vyrams. Ineta girdėjo, kad jau ir lietuvius vyrus išvaizdžios merginos sugundo, priverčia prieš kameras demonstruoti intymias scenas, o po to šantažuoja.

„O kuris vyras prisipažins ir kreipsis į policiją? Ypač, jei dar vedęs? Juk daugelis vyrų taip apgauti geriau tylės, bet viešai neprisipažins", – aiškino šantažuotojų motyvus Ineta.


Komentaras

Kęstutis Kasciukevičius

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas žiniasklaidai

Kauno apskrities teritoriniuose policijos komisariatuose tokio pobūdžio pranešimų ir asmenų kreipimųsi į policiją, kaip dėl jūsų nurodyto (sukčiavimo) atvejo, negauta. Nėra užfikuota faktų, kad vyrai būtų apgauti. Beveik metus sudarinėju „Paros įvykių suvestinės apžvalgas", bet tokio pobūdžio įvykio taip pat nesu užfiksavęs.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų