Pereiti į pagrindinį turinį

Gyvenimas alkoholio imperijoje

2008-12-27 09:00
Gyvenimas alkoholio imperijoje
Gyvenimas alkoholio imperijoje / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Pomėgis: iš kelionių V.Varnaitė visada parsiveža įdomių formų butelių, mat juos kolekcionuoja.

Vaidos Varnaitės rytas prasideda neįprastai. Priešingai nei dauguma dailiosios lyties atstovių, 32 metų moteris rytais prie veidrodžio neužtrunka. Į septintą valandą prasidedantį darbą ji išskuba nepasidažiusi lūpų, neišsitepusi rankų kremu, kūno – kvapniaisiais losjonais, nesikvepina, atsisako net kavos puodelio. Tai tik dalis ritualų, kurie privalomi alkoholio gamyklos "Stumbras" laikinajai gamybos direktorei V.Varnaitei.

"Jautriausia" – degtinė

Rytinės kavos puodelį moteriai dažnai tenka iškeisti į 50 ml alkoholinio gėrimo. Būtent toks kiekis brendžio, likerio, degtinės, trauktinės ar kitų stipriųjų gėrimų pilamas į taures, skirtas degustacijai. Žinoma, per ją nebūtina visko išgerti, todėl gėrimo pranašumų ir trūkumų ieškantys specialistai po darbo gali drąsiai sėsti prie vairo.

"Degustuojama ryte, nevalgius, negalima būti prisikvepinus, pasidažius lūpų, pasitepus rankų kremu. Juk į rankas paimta taurė prisigeria kvapo. Turi būti švaraus žmogaus kvapas", – pasakojo V.Varnaitė.

Anot pašnekovės, ypač nevalia kvepintis, jei bus degustuojama degtinė. Pasirodo, ji labai "jautri" aromatams, todėl bet kokie kvapai gali iškreipti skonį.

"Aišku, norisi moteriškų dalykų, kartais ranka taip ir kyla prie kvepalų buteliuko. Jei žinau, kad ryte nenumatyta degustacija ar gamykloje lankysis svečiai, tada kvepinuosi, o po darbo, vakare, jau galima viskas", – šyptelėjo pašnekovė.

Daugybės gėrimų bendraautorė

Aštuonerius metus alkoholio gamyboje besisukanti Vaida tvirtino, kad tiek laiko dirbant tokį darbą galima suprasti iš kokių pagrindinių komponentų gėrimas pagamintas. Ir tam nebūtina skaityti etikečių. Moters žinios ir įgūdžiai praverčia gamyklos sukurtiems gėrimams tobulinti. Kelerius metus vyriausiąja technologe dirbusi Vaida yra daugelio įmonės produktų bendraautorė ir neoficialiai tituluojama gamyklos ateitimi.

Pasak V.Varnaitės, vieni žmonės uoslę ir skonio receptorius išsiugdo, o kai kuriems tai įgimta. Todėl vieni degustuoti gali neturėdami specialaus pasiruošimo, kitiems tenka paplušėti.

Moteris neskirsto gėrimų į gerus ir blogus. Juk kiekvieno žmogaus skonis skirtingas, todėl tas pats gėrimas vienam gali patikti, kitam – ne.

Vis dėlto ji turi tvirtą nuomonę dėl kai kurių stipriųjų gėrimų. Pavyzdžiui, geras ir kokybiškas brendis burnoje turi palikti ilgai išliekantį ąžuolo, vanilės ar džiovintų vaisių skonį. Būtent tokių ypatybių degustuodama gėrimus ieško ir Vaida.

Nemėgsta viskio ir vyno

Kokiam alkoholiui pirmenybę teikia ji pati? O galbūt uždariusi gamyklos duris negali net pažvelgti į parduotuvių lentynose išrikiuotus stipriuosius gėrimus?

Vaida šypsojosi: taip tikrai nėra. Kokio alkoholio ji pasiūlys svečiui, priklauso nuo aplinkos, progos ir maisto. "Jei ramus pašnekesys prie puodelio kavos, savaime suprantama, bus taurė brendžio, o jei žiema, speigas ir norisi greitai sušilti, gali būti ir taurelė degtinės. Vasarą – kokteilis", – vardijo moteris.

Ji negeria tik viskio, ne itin mėgsta ir vyną.

Nuvykusi į svečią šalį, V.Varnaitė visada pasidomi vietos alkoholiniais gėrimais, dažnai jų nusiperka ir parsiveža namo arba į gamyklą. Tai vienas būdų tyrinėti rinką, sužinoti, ką ir kaip gamina konkurentai. "Iš kelionių ar parodų visada stengiuosi parsivežti tradicinių nacionalinių gėrimų. Aišku, iš vyno šalies – Prancūzijos – degtinės neparsiveši. Be to, perku ir įdomių formų butelius, mat juos kolekcionuoju", – apie profesinę aistrą pasakojo V.Varnaitė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų