Pereiti į pagrindinį turinį

Hiphopo duetas Lilas ir Innomine: radijo stočių malonė mums nereikalinga

Net ir geri komentarai apie kūrybą, glostantys savimeilę, nėra dėmesio vertas dalykas, LRT RADIJUI sako hiphopo atlikėjas Konstantinas Kiveris-Lilas.

Konstantinas Kiveris-Lilas
Konstantinas Kiveris-Lilas / V. Skaraičio / BFL nuotr.

Didelę įtaką jo ir Rolando Venckaus-Innomine kūrybai bei jos išpopuliarėjimui, anot Lilo, turėjo socialinis tinklas „Facebook“ ir kanalas „Youtube“, o radijo stočių malonė atlikėjams tapo nereikalinga. 

Kūrybinė veikla prasidėjo kaip žaidimas

Prieš pradėdami kurti muziką kartu, mes tuo užsiiminėjome atskirai, LRT RADIJUI sako Lilas. Nemažą laiko dalį, anot jo, jis ir Innomine turėjo atskirus projektus, tačiau jau septynerius metus kuria kartu. Kūrybinį procesą palengvina tai, kad Innomine šiuo metu taip pat gyvena Vilniuje.

Lilas pasakoja, kad tikslaus taško, nuo kurio prasidėjo jo veikla, negali įvardyti: „Tai įvyko kažkaip natūraliai, dar anksti mokykloje – gal ketvirtoje ar penktoje klasėje. Kieme ir mokykloje mes juokaudavome, viskas vystėsi, tik vėliau visi nuėjo savo keliais, o aš repuoju iki šiol.“ Pradžia, kaip sako jis, buvo pramoga, žaidimas su draugais, ir tiek.

Šiuo metu, anot Lilo, jo dainose yra daugybė dalykų, kuriuos norisi pasakyti. „Aš stengiuosi kiek atsiriboti nuo savo vidinio pasaulio, nors tai ne visada pavyksta, tačiau kalbu apie tai, kas man atrodo svarbu“, – pasakoja pašnekovas.

Innomine teigia, kad kūryba jam – eksperimentai: „Žinoma, yra taisyklės, tai, kas nusistovėję nuo senovės, tačiau kiekvienas kūrinys yra eksperimentas, ieškojimas, nuotaikos perteikimas.“ Pašnekovas sako išbandęs daugybę muzikos stilių – hausą, elektroninę, net pats bandęs repuoti, tačiau save atradęs šioje, kuria užsiima dabar.

Paklaustas, kaip vyksta darbas, Lilas sako, kad viskas prasideda nuo teksto, o tam tikras idėjas jis visad gvildena galvoje. Po kurio laiko, sako jis, tuo pasidalinama su Innomine, kuris pradeda muzikos kūrimo procesą „Tuomet einame į studiją, įrašinėjame, perrašinėjame šimtus kartų, kol galiausiai gauname produktą, tinkamą abiem pusėms“, – pasakoja atlikėjas.

Šmėžuoti televizijoje dėl populiarumo nebūtina

Lilas sako, kad jų kūrybai didelę įtaką padarė socialinis tinklas „Facebook“ ir kanalas „Youtube“: „Tai pradėjo populiarėti tuomet, kai mes ėmėme kurti. Muziką pateikti tapo labai paprasta.“ Jis priduria, kad radijo stočių malonė tapo nebereikalinga, o jos, kūrėjo nuomone, niekuomet nebūtų grojusios tokios muzikos, kokią jie kūrė.

„Tai buvo absoliutus neformatas radijo stotims. Ir dabar tai nėra tas formatas, kurio jos norėtų – į mūsų dainas vis dar ne itin teigiamai reaguoja, bet mums dėl to toli gražu neskauda“, – sako Lilas. Kūrėjas tvirtina, kad kūryba per septynerius metus pakito – dabartinė muzika yra švelnesnė, o joje esantis protestas pateikiamas subtiliau.  

Kalbėdamas apie savo surengtą koncertą Kauno „Žalgirio“ arenoje, Lilas sako, kad tai atsirado kaip visiška avantiūra po to, kai buvo išleistas komerciškai sėkmingas trečiasis albumas ir surengtas jo pristatymas, į kurį netilpo visi norintys. „Sėdėjome ir galvojome, ką daryti toliau – ar važiuoti per Lietuvą ir koncertuoti mažuose baruose, ar „daryti rokenrolą“. Nusprendėme „daryti rokenrolą“, – pasakoja reperis.

Šio poelgio esmė, kaip sako pašnekovas, buvo parodyti, kad nėra būtina šmėžuoti televizijoje, vaikščioti į bulvarines laidas tam, kad tave atpažintų, kad galėtum daryti didelius dalykus, rengti tokius koncertus. Reklaminio biudžeto, priduria jis, taip pat nebuvo – į koncertą žmonės kviesti tiesiog per „Facebooką“, o vieninteles išlaidas sudarė vaizdo klipas.

Sportui skirta daina buvo sena svajonė

Kalbėdamas apie savo sukurtą olimpinės rinktinės palaikymo dainą „Tu privalai skambėt“, Lilas sako, jog ji sukurta taip, kaip įsivaizduota: „Norėjome, kad tai nebūtų daina konkrečiai apie sportą – ne krepšinio aikšteles, bokso ringus ir pan., o apie tai, kaip žmogus eina link savo olimpo, link varžybų. Apie tai, ką sutinka kelyje, sunkius ir lengvus momentus, emocinę pusę.“

Innomine teigia, kad muzikiniu požiūriu šis kūrinys yra visiškai kitoks nei ankstesni, mat jis – paremtas styginiais instrumentais. To, kaip sako jis, nebuvo nei ankstesniuose įrašuose, nei koncertuose. „Šį kartą kitoks buvo pats darbo principas, jis užtruko kur kas ilgiau nei įprastai. Dalyvavo daug žmonių, buvo daug įrašų, sesijų“, – pasakoja muzikantas.

Lilas sako, kad sukurti stiprią dainą, skirtą sportui, ilgą laiką buvo jo svajonė. Jo teigimu, visa tai yra tiesiog sutapimas: „Pradėjome kurti dainą šių metų pradžioje, o į olimpinį komitetą kreipėmės visiškai kitokiais klausimais. Sužinojęs, kad turime šį kūrinį, komitetas jį perklausė ir tai jiems patiko – štai mes bendradarbiaujame ir tai tapo oficialia Lietuvos rinktinės palaikymo daina.“ Atlikėjas prisipažįsta, kad tai jam reiškia labai daug – tai didelė garbė ir atsakomybė viename.

Paklaustas apie teigiamus komentarus, kurių sulaukė daina, Lilas teigia jų neskaitantis: „Aš stengiuosi visiškai vengti komentarų – tiek geri, tiek įžeidžiantys neatneša nieko gero.“ Kūrybiniais klausimais, tvirtina atlikėjas, jis gan jautrus, tad ir geri komentarai, galintys paglostyti savimeilę, nėra pats adekvačiausias dalykas.

Hiphopas Lietuvoje – apmiręs

Kalbėdamas apie Lietuvos hiphopo sceną, Lilas sako, kad šiuo metu ji kiek apmirusi, nors prieš kelerius metus buvo šios muzikos banga – vyko hiphopo festivalis „Dinamitas“, šios muzikos įrašai sulaukdavo daugybės peržiūrų, jaunimas šį stilių labai pamėgo. „Toji banga atslūgo, o to priežastis ir yra tai, kad tai – banga. Bet kuri banga, kuri ateina, praeina. Jaunimas pradėjo domėtis kitomis aktualiomis sritimis, daugelis tuomet ir sustojo“, – svarsto pašnekovas. Lilas teigia, kad jis ir Innomine turėjo savo siekius ir tikslus, tad su kiekviena diena vis daugiau dirbo ir nežiūrėjo, kas aplinkui vis dar aktyvūs, o kas jau ne.

Tiesa, atlikėjas pripažįsta, kad kartais į jų duetą reaguojama taip, lyg jie būtų nuo hiphopo atsiskyrusi dalis: „Mes su tuo nesutinkame. Hiphopas yra mūsų šaknys ir būtent iš ten esame atėję. Mes tikime, kad einame kartu.“ Jis pasakoja, kad patys atlikėjai vieni kitus stipriai palaiko – galbūt dėl to, kad itin dažnai susitinka koncertuose, studijose ar tiesiog jaučiasi iš vieno molio. Innomine pritaria sakydamas, kad hiphopo atlikėjų draugiškumas vieni kitiems yra nulemtas ir to, kad Lietuva, lyginant su Vakarais, yra itin maža ir bendrumas atsiranda iš to, kaip žmonės bendrauja.  

Lilas sako, kad judviejų duetas seka muzikos tendencijas, tačiau išskirtinai hiphopo neseka ir neklauso. Žinoma, priduria jis, tai, kas populiaru, negali nepasiekti. „Aš turiu kelis hiphopo atlikėjus, kuriuos mėgstu. Šiuo metu man labai patinka „Sadistic“ – muzika yra gana melancholiška, tačiau tekstai – grubūs. Be to, jis neatrodo kaip tipinis reperis, o man niekad nepatiko įprastas hiphopas ir jo skambesys“, – pasakoja Lilas.

Innomine, paklaustas apie savo mėgstamą muziką, sako, kad dėmesį labiau kreipia į techninius dalykus, sprendimus, aranžuotes ir pan.: „Negaliu sakyti, kad klausau daug repo. Apskritai klausau daug muzikos, o paskutiniai mėgstami atlikėjai – Jamesas Blake`as, SON LUX, kurių kūryba paremta elektronine muzika.

Lilas teigia, kad visą savo kūrybinį kelią duetas remia iššūkiais – taip buvo ir su trečiuoju albumu, ir su koncertu „Žalgirio“ arenoje, daina „Tu privalai skambėt“, būsimu pasirodymu „Siemens“ arenoje. Šiuo metu, sako jis, norisi įgyvendinti sumanytus projektus, o tuomet galima bus užsiimti ir ketvirtuoju albumu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų