Pereiti į pagrindinį turinį

Į giliąsias erdves po fortepijono dangčiu

2009-06-02 23:59

Klaipėdiečių laukia neįprastas ir nepaprastas koncertas – dešimt amerikiečių muzikantų kartu gros... vienu fortepijonu.

Taip dar neskambėjo

Amerikiečio kompozitoriaus Stepheno Scotto suburtas "Strykinio fortepijono ansamblis" ("The Bowed Piano Ensemble") atskleis plačiausias ir neįtikėčiausias instrumento galimybes, garso išgavimui panaudodamas ir nesudėtingus prietaisus, ir modernias technologijas.

"Steinway&Sons" fortepijonas suskambės taip, kaip dar niekada neskambėjo, atliekant paties S.Scotto kompozicijas "Niujorko burdonai", "Aurora Ficta" ir dainų ciklo "Giliosios erdvės" fragmentus, kuriuos dainuos Victoria Hansen.

Vaizdingos garsų pynės

Daugiausia bus griežiama dviejų ryšių strykais braukiant per neuždengtas fortepijono stygas (iš čia kilo ir ansamblio pavadinimas).

"Minkštasis" strykas padarytas iš keleto nailoninių siūlų sruogų, įtrintų kanifolija ir surištų galuose. Kai keliais strykais vienu metu braukiama per fortepijono stygas iš apačios liejasi vargoniniai akordai. "Tvirtasis" strykas yra plokščia medžio lentelė, prie kurios pritvirtintos kanifolija įtrintos smuikų strykams naudojamų arklio karčių sruogos. Šiais strykais grojami subtilūs staccato garsai, plėtojami hoketo principu.

"Strykinio fortepijono ansamblis" išgauna ilgas garsų linijas, nepertraukiamą gausmą. Kartais garsas tampa panašus į akordeono, kartais primena klarnetą, būgną ar kitus instrumentus, dažnai skambančius vienu metu, – taip sukuriama vaizdinga garsinė erdvė. Kituose kūriniuose stygų sužadinimui panaudojami ir fortepijono plaktukai, specialiais slopintuvais keičiamas garso tembras.

Nuolat ieško ir kuria

S.Scottas nuolat ieško naujų skambesių ir grojimo būdų, gėrisi dramatišku garsų pasauliu ir laikosi reikalavimų, kuriuos teikia šio ansamblio unikalumas.

"Strykinio fortepijono ansamblį" jis įkūrė 1977-aisiais Kolorado koledže, kuriame iki šiol tebedirba ir mėgaujasi galimybe fantazuoti bei realizuoti savo sumanymus. Ansamblis daug koncertuoja JAV, pabuvojo Kanadoje, Europoje bei Australijoje. Jo pasirodymai vyko tokiose žymiose salėse kaip Sidnėjaus operos teatre, Melba rūmuose Melburne, Almeidos operos festivalyje Londone, Lincolno džiazo centre, miesto rotušėje ir Pasaulio finansų centre Niujorke bei kitur. S.Sccotas dažnai keliauja po pasaulį kaip pedagogas ar kompozitorius, dalijasi savo atradimais, konsultuoja kitus atlikėjus, pasiryžusius panašiems veiksmams fortepijono viduje. 1997-aisiais su analogišku Estijos strykinio fortepijono ansambliu jis pasirodė "Musica Ficta" festivalyje Vilniuje, NYYD festivalyje Estijoje ir kitur.

Gastroliuoja po Europą

Koncertas "Giliosios erdvės" yra "Strykinio fortepijono ansamblio" turo Belgijoje, Italijoje, Slovakijoje, Lietuvoje ir Vokietijoje dalis. Jo pradžioje skambėsiantį kūrinį "Niujorko burdonai" ansamblio vadovas dedikavo iškiliam Amerikos kompozitoriui Steve’ui Reiche’ui jo 70-mečio proga. Pasak S.Sccoto, be S.Reiche’o talentingos ir ilgalaikės vaizduotės, mūsų šiuolaikinė muzikos kalba būtų kur kas skurdesnė.

O be tokių žmonių kaip S.Sccotas ir jo bendražygiai mes neišgirstume tų giliųjų erdvių, kurias slepia fortepijonas.

"Strykinio fortepijono ansamblis" birželio 3 d. 18 val. koncertuos Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36). Bilietai – po 15, 20, 30 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų