Pereiti į pagrindinį turinį

Į Kauną atkeliauja įkalinimo įstaigose sukurta fotografijų paroda

2013-03-19 18:50
Į Kauną atkeliauja įkalinimo įstaigose sukurta fotografijų paroda
Į Kauną atkeliauja įkalinimo įstaigose sukurta fotografijų paroda / Parodos autoriaus nuotr.

Kauno fotografijos galerijoje kovo 21 d., ketvirtadienį, 17.30 val. atidaroma Aleksandro Glyadyelovo (Ukraina) fotografijos paroda „Nevolia“ (liet. „Nelaisvė“), kurioje dalyvaus ir darbų autorius. 

Darbai projektui „Nevolia“ sukurti skirtingose įkalinimo įstaigose: Rusijoje (2001, 2002), Ukrainoje (2005, 2009, 2012), Padnestrėje (2008), Kirgizijoje (2007, 2009), Kazachstane (2010). „Vaizdas po vaizdo: taip daugiau nei dešimtmetį kaupiau fotografijas, – dalijasi mintimis A.Glyadyelovas. – Projekto pavadinimas vis keitėsi ir keitėsi, kol galiausiai sugalvojau paskutinįjį – paprastą ir aiškų. Visą šį laiką nuolatos prisimenu vieną dieną Sibire.“

Tai buvo lygiai prieš dvylika metų. „Išėjau pro 16-uoju numeriu pažymėtos kolonijos apsaugos įeigą. Baigiau fotografuoti tą dieną ir apskritai buvau paskutinysis šioje vietoje, – prisimena A.Glyadyelovas. – Perėjimo gale, ties betoninės užtvaros kampu, pasiramsčiuodama dviem lazdomis stovėjo senutė.“ Fotografas žengė gana lėtai, todėl už jo ėjęs ką lygtinai paleistas kalinys paėjėjo į priekį ir pasilenkęs virš senolės tarė: „Mačiau, kad jis jau atgavo savo dokumentus. Jis netrukus išeis.“

„Aš lūkuriavau kiek atokiau, mindžikuodamas vasario mėnesio sniegą, – pasakoja A.Glyadyelovas. – Tas miestelis vadinosi Lesnoy Abagur. Jame stūkso dvi kolonijas skiriančios betoninės pertvaros ir maža gatvelė su rąstiniais namais, kuriuose gyvena įkalinimo įstaigų darbuotojai. Tai vienintelis kraštovaizdis po pilku žiemos Sibiro dangumi“, kuriame išgirstos sentencijos niekaip negali pamiršti: „Mes visi čia stumiame laiką, tik naktis leidžiame skirtingose spygliuotos vielos pusėse“, – nes ši mintis bene taikliausiai iliustruoja santykį tarp Rusijos kalinių ir jų prižiūrėtojų.

A.Glyadyelovas atvyksta pagal Kauno fotografijos galerijos meno rezidencijų programą. Projektą remia Kultūros ministerija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų