Pereiti į pagrindinį turinį

Į nuvažiuojantį rožinio vyno traukinį

2009-08-29 23:59

Pasaulis pamėgo rožinį vyną: didžiųjų miestų naktiniuose klubuose plaukia rožinio šampano upės; lauko kavinėse jo spindesys vilioja klientus, užėjusius lengvai užkąsti per pietų pertrauką. Rožinis vynas dažniausiai parduodamas balto stiklo buteliuose – optimizmu spinduliuojanti avietinė, lašišos rausvumo spalva – geriausia reklamos priemonė, nerūpestingų atostogų prisiminimas. Žydras dangus, šilta jūra šiemet džiugina ir lietuvius. Gal jie pradėjo gerti ir rožinį vyną?

Sėkmingi naujokai ir užmiršta klasika

Lietuvoje yra keletas fenomenaliai populiarių rožinių vynų: šiemet Lietuvos vyno čempionate tarp rožinių geriausiai įvertintas ispaniškas „Enate Rosado Cabernet Sauvignon“, keletas Naujojo Pasaulio rožinių iš Cabernet Sauvignon vynuogių, saldusis putojantis rožinis „Ca Dei Mandorli Braccheto“ iš Pjemonto.

Tačiau tai – jauni pumpurėliai ant apsamanojusio vyno rūšių medžio. Lietuviai pamėgo tai, kas mažai žinoma pasaulyje – iš netradiciškai intensyvių vynuogių veislių padarytus vynus, nors jau daugelį metų geriausio rožinio vyno reputaciją išlaiko Provansas, kuriame padaroma (ir išgeriama) apie trečdalis pasaulio rožinio vyno. Vaisiškosios Grenache ir gaiviosios Cinsault derinys neturi sau lygių po žydru Pietų Prancūzijos dangumi, tačiau nepritampa ant lietuvio stalo. Deja, tik keliose specializuotose parduotuvėse rasite garsiausios rožinio vyno apeliacijos - Tavelio vyno, sunku aptikti ir rožiniu vynu Ispanijoje garsėjančios Navaros.

Legendinės retenybės

Tačiau Lietuvoje galima nusipirkti iš Austrijos pietryčių atvežto „Schilcher“. Devynioliktame amžiuje į Pietų Štyriją šis vynas (ir regione spaudžiamas moliūgų sėklų aliejus) sutraukdavo minias neviešinamą negalią turinčių žmonių. Kitas kiekvieno vynofilo džiaugsmas – iš vytintų Syrah vynuogių Katalonijoje spaustas „Pares Balta Radix Syrah Rose“. Nors darytas pagal rožinio vyno technologiją – juodų vynuogių sultis apie 6 valandas pamirkius su žievelėmis, jo spalva labiau primena raudonąjį vyną, o skonis – vienas intensyviausių iš rožinių vynų visame pasaulyje. Labai mažais tiražais jis paskirstomas į geriausius pasaulio restoranus, tačiau apie šimtą butelių patenka ir į „Vyno klubo“ lentynas.

Nežinome su kuo gerti?

Rožinio vyno degustacijų dalyviai dažniausiai su nuostaba konstatuoja, kad jie nieko nežino apie rožinį vyną, todėl jį labai retai ir perka. Tačiau žinoti juk nereikia daug, pakanka paragauti ir nuspręsti - patinka ar ne. Rožinis vynas tradiciškai puikiai dera su šviežių daržovių salotomis, vytinta mėsa, alyvuogių aliejumi, majonezu, virtais kiaušiniai, kiaušinienėmis, ančiuviais, artišokais, veršiena, polenta. Ispanai savąja rožine cava iš Trepat vynuogių užgeria šokoladinius desertus, o prancūzai – keptus bananus. Rožinis vynas geriamas atvėsintas iki 11-12 º C, todėl jis puikiai dera gurkšnoti šiltu oru. Nebijokite nepažįstamų vynų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų