Pereiti į pagrindinį turinį

Į romantinės muzikos oazę

2008-12-18 09:00

"Ji turi individualų balsą, skambina elegantiškai ir subtiliai" – sakoma apie pianistę Tamami Honma’ą (Japonija, JAV), kuri koncertuos Klaipėdos koncertų salės festivalyje "Salve Musica".

Groja prestižinėse salėse

Kartu su Vilniaus styginių kvartetu (Audronė Vainiūnaitė, Artūras Šilalė, Girdutis Jakaitis, Augustinas Vasiliauskas) pianistė Klaipėdoje atliks programą "Romantinis kvartetas ir fortepijonas". Skambės F.Chopino Koncertas fortepijonui Nr.1 (versija fortepijonui ir styginiam kvartetui) ir J.Brahmso Fortepijoninis kvintetas f-moll.

Koncerto pavadinimas puikiai atitinka romantinę pianistės pasaulėjautą ir jos išpažįstamą skambinimo tradiciją. Japonijoje gimusi, studijavusi Niujorke bei Londono karališkoje muzikos akademijoje atlikėja laimėjo Igorio Stravinskio, Isabelės Scionti, Ginos Bachauer jaunųjų pianistų, Nacionalinį jaunųjų pianistų ir MTNA-Yamaha konkursus. Pianistės pasirodymai vyko prestižinėse salėse – Maskvos konservatorijos Didžiojoje, Londono "Wigmore Hall" "Weill Recital Hall", "St John’s Smith Square", ji dalyvavo "Varšuvos rudens", Oldburgo, Kenterberio "Sound of New Music" ir kituose festivaliuose.

Tačiau nuostabiausia yra tai, kad T.Honma buvo apdovanota Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordinu. Taip įvertintas nuoširdus pianistės dėmesys Lietuvai ir jos veikla, organizuojant Didžiosios Britanijos, Japonijos, JAV ir mūsų šalies kultūrinius mainus.

Dėmesinga Lietuvai

Šiuo metu JAV gyvenanti ir du mažus sūnelius auginanti muzikantė prieš kelerius metus buvo aktyvi muzikinių renginių organizatorė ir lietuvių kompozitorių muzikos propaguotoja Londone, kur ji atliko O.Balakausko, A.Šenderovo, B.Kutavičiaus kūrinius.

2000 metais "Gaidos" festivalio metu T.Honma pirmąkart pasirodė Lietuvos auditorijai, skambindama M.Ubaičio, V.Barkausko, L.Narvilaitės opusus. 2002-aisiais ji koncertavo Vilniuje su Lietuvos nacionalinės filharmonijos simfoniniu orkestru, kitąmet kartu su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru Vilniuje atliko ir įrašė britų kompozitoriaus ir pianisto J.McCabe’o kūrinius. Tuomet ji viešėjo ir Klaipėdoje – koncertavo Klaipėdos univesiteto koncertų salėje bei lankėsi S.Šimkaus konservatorijoje. 2004 metais pianistė vėl buvo atvykusi į Klaipėdą: S.Šimkaus konservatorijoje vedė meistriškumo klasę, grojo su Klaipėdos kameriniu orkestru. Jos iniciatyva buvo organizuoti Coventry universiteto ir Klaipėdos konservatorijos studentų mainai. Tais pačiais metais ji koncertavo su Vilniaus styginių kvartetu, su kuriuo vėliau įrašė kompaktinę plokštelę.

Šiandieninis pianistės ir kvarteto susitikimas yra vienas iš devynių ciklo koncertų, skirtų fortepijono ir styginių kvarteto drauge atliekamai muzikai.

Apkeliavo pusšimtį šalių

Lietuvos nacionalinės ir Baltijos ansamblėjos premijų laureatas Vilniaus kvartetas jau yra apkeliavęs daugiau kaip 50 pasaulio šalių, pasirodęs daugybėje tarptautinių festivalių. Tarp jų – "Gruodžio vakarai", "Šiaurės gėlės" (Rusija), Bregenco (Austrija), Echternacho, Burglinstero (Liuksemburgas), Cervanteso (Meksika), Kuhmo ir Naantali (Suomija), "Schreyahner Herbst", "Musica viva", "Ükermerkische Woche", Šlėzvigo-Holšteino (Vokietija), Ohajo (JAV) universiteto, Mill Hill (Didžioji Britanija), "Festival 38e Rugissants", "Rencontres musicales le Prée", "De Radio France et Montpellier", Hectoro Berliozo, "Vakarų-Rytų", "Listomanijos" (Prancūzija), Vilniaus, Pažaislio, "Gaidos", Thomo Manno ir kiti.

Kasmet kvarteto muzikavimo klausomės ir Klaipėdos koncertų salėje. Šįkart jo bei T.Honma‘os koncertas, pristatomas kartu su Lietuvos nacionaline filharmonija, sukurs gražią romantinės muzikos oazę, kuri padės pailsėti nuo kasdieninio šurmulio.

Festivalinis pianistės T.Honma’os ir Vilniaus styginių kvarteto koncertas – šįvakar 18 val. Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų