Ilgiausių plaukų savinininkė nemėgsta aplinkinių dėmesio

Ilgi plaukai buvo Odetos Autukaitės mamos ir abiejų močiučių puošmena, tačiau garbingą titulą atnešė tik jai. 26-erių kaunietė IX pasaulio ilgaplaukių konkurse "Long Haired World 2018" nugalėjo suaugusiųjų kategorijoje ir, kaip pati stebisi, po konkurso pabudo populiari.

Nekirpo ir nedažė

Pagal agentūros "Factum" rekordų registravimo nuostatus ir taisykles parodos "Moters pasaulis" metu surengtame konkurse dalyvavo 185 dalyvės iš Lietuvos, Norvegijos, Naujosios Zelandijos. Jos varžėsi skirtingose amžiaus grupėse. Įveikusi 9 varžoves, nugalėjo O.Autukaitė, 156 cm ilgio plaukų savininkė. Nuolat pakirpdama tik galiukus, Odeta juos augino 10 metų, niekada nedažė ir nešviesino.

"Jau seniau žinojau apie šį konkursą, tačiau dalyvauti pasiryžau tik šiemet – mama įkalbėjo, – šypsosi Odeta ir prisipažįsta, kad sprendimu dalyvauti konkurse buvo pasidalijusi su keliais artimiausiais žmonėmis. – Jau kitą dieną po konkurso mane sveikino draugės, pažįstami, bendradarbiai – per naktį tapau labai populiari."

Odeta įsitikinusi, kad jos plaukų grožio paslaptis slypi genuose – ilgus ir vešlius plaukus paveldėjo iš moteriškosios giminės linijos.

26 metų kaunietė įgijo juvelyrės profesiją, studijavo turizmą, baigė grafikos dizainą, tobulinosi UX/UI dizaino kursuose, o dabar dirba grafikos dizainere. Gyvenimą ji sunkiai įsivaizduoja be naujų patirčių, iššūkių, galimybės save realizuoti. Mergina – aktyvaus gyvenimo būdo šalininkė: dalyvauja Lietuvos skautų sąjungos veikloje, daug keliauja, kopia į kalnus, mėgsta išbandyti ekstremalias sporto rūšis – su guma šokinėja nuo tilto.

"Man reikia emocijų ir adrenalino. Konkurso metu išeiti į sceną man prilygo šokimui su guma nuo tilto", – juokiasi O.Autukaitė.

Džiovintuvu nesinaudoja

Ilgus plaukus Odeta augino nuo mažens. Bet mergaitė buvo labai judri, plaukai nuolat trukdė, tad ketvirtoje klasėje mama juos nukirpo. Nei mama, nei ji pati nesitikėjo, kaip sunku bus suvaldyti trumpus plaukus: netekę svorio, jie prarado kritimą – neklausė, vėlėsi, išsipūtė. "Atrodžiau kaip liūtukas", – juokiasi mergina, kuriai mama iš karto užmovė kepurę ir nutempė pas kirpėją – ši mergaitę apkirpo visiškai trumpai.

O.Autukaitė prisimena, kiek vargo norėdama plaukus atauginti: iki tol, kol galės susirišti uodegėles ar supinti kasas, nepaklusnius plaukų galiukus ji kasdien prisegdavo keliomis dešimtimis segtukų. Bandydama sumažinti plaukų tūrį mergina juos pabandė iškarpyti, o 10 klasėje nusprendė daugiau neeksperimentuoti – leisti augti plaukams ir tik vis pakirpti jų galiukus.

Kadangi paveldėjo gerus genus, ypatingai rūpintis plaukų vešlumu ir spindesiu jai nereikia. Naudoja įprastas ilgiems plaukams skirtas priemones – šampūną, kondicionierių, galiukus patepa specialiu aliejumi, iššukuoja retu šepečiu. Didžiausia problema – plaukų džiovinimas. Mergina nenaudoja džiovintuvo, todėl plaukai išdžiūsta per 1,5–2,5 valandos.

"Džiovintuvą naudoju tik išskirtiniais atvejais, todėl prisigalvojau įvairių gudrybių: plaukus nuspaudžiu rankšluosčiu, paskui visus suimu viena ranka ir pasuku, kad išsitaškytų vandens likučiai, neretai einu miegoti su dar drėgnais plaukais", – pasakoja Odeta.

Pamatę mane palaidais plaukais, dažnai užkalbina net nepažįstami žmonės, nori paliesti, paglostyti plaukus. Man tai nėra malonu.

Lobis perukų kūrėjams

"Išbandžiau įvairias šukuosenas – pyniau kasas ir iš jų dariau kuodus. Man labai patiko ir pati gerai jaučiausi su vadinamąja Timošenkos kasa – tokią šukuoseną kartais pasidaro laidos "Duokim garo!" vedėja Loreta Sungailienė, kurią teko vaidinti mokykloje. Vasarą dažnai susipinu afrikietiškas kaseles. Egzotiška, stilinga, labai patogu, bet reikia būti budriai – neignoruokite atsiradusio sunkumo, tempimo pojūčio, iš karto išpinkite", – įspėja pašnekovė, kartą tokiu būdu netekusi dviejų trečdalių plaukų – išslinko sruogomis išpinant kaseles.

Pastaruoju metu tvarkingiausia, patogiausia, greičiausiai padaroma šukuosena – ant rankos susukti ir plaukų sege pakaušyje ar žemiau prisegti plaukai. Pasak Odetos, daugelis jos draugų, pažįstamų net neįtaria, kad ji turi ilgus plaukus, o sužinoję stebisi, kodėl ji nevaikšto palaidais.

"Atšaunu, kad per daug gerbėjų prisigaudysiu, – juokiasi Odeta, – bet iš tiesų priežastys kitos. Pirma – nepatogu, antra – nemėgstu dėmesio. Pamatę mane palaidais plaukais, dažnai užkalbina net nepažįstami žmonės, nori paliesti, paglostyti plaukus. Man tai nemalonu", – atvirauja ilgakasė.

Odeta prisipažįsta, kad jau kirba mintis pasitrumpinti ar nusikirpti plaukus. Ne kartą sulaukė pasiūlymo juos parduoti: natūralūs, nedažyti ir nešviesinti plaukai – lobis perukų, šinjonų kūrėjams. Įkvėpta daugės sesers pavyzdžio, ketino plaukus paaukoti kokiai labdaros organizacijai ar fondui, pavyzdžiui, kovojančiai su vėžiu.

"Tai juk tik plaukai – po kelerių metų jie vėl ataugs, bet gyvenimas taip sparčiai sukasi – neprisiruošiu nueiti į kirpyklą", – šypsosi ilgakasių konkurso nugalėtoja, apdovanota ne tik diplomu ir plaukų priežiūros priemonių rinkiniu, bet ir kvietimu apsilankyti Europos Parlamente.

Knyga ilgaplaukėms

"Iš ilgų plaukų galima kurti įvairias šukuosenas, nevaržyti fantazijos ir drąsiai eksperimentuoti", – sako daugybės Lietuvos čempionatų nugalėtoja, tarptautinių konkursų prizininkė, salono "Paula" plaukų stilistė Jolita Zujienė, kurios praktiški patarimai pravers ne vien ilgakasėms.

Jau 21 metus moterų plaukų grožį puoselėjanti profesionalė išgarsėjo, o kartu išgarsino Lietuvą kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos renginio "Big Hair Show 2017" metu sukūrusi didžiausią ornamentą iš ilgų plaukų. Savo darbui "Gyvenimo rato paveikslas iš plaukų ir gyvų modelių" ji pasirinko 20 ilgaplaukių merginų.

Plaukų stilistė nebijo iššūkių – dalyvauja įvairiuose Lietuvos ir pasaulio grožio specialistų čempionatuose, pelnė daugybę apdovanojimų, pati mokosi ir moko kitus – savo patirtį perduoda seminaruose.

"Patys brangiausi prisiminimai iš 2012 m. vykusio tarptautinio vestuvinių šukuosenų konkurso Paryžiuje – jokio apdovanojimo tuomet negavau, bet tai buvo mano pirmas viešas pasirodymas. Kad per 25 min. padaryčiau vestuvinę šukuoseną, tiek kūrybiškai, tiek techniškai rengiausi daugiau nei du mėnesius", – pasakoja pašnekovė.

Ji pastebi, kad ilgi plaukai dovanoja didelį įkvėpimą, leidžia pasireikšti fantazijai, atrasti naujus šukavimo būdus, ypač gražinant nuotakas. Ilgainiui Jolitai ir jos kolegei kilo mintis, kad savo kūrybos džiaugsmu verta būtų pasidalyti su kitais žmonėmis. Kirpėjos pradėjo fiksuoti geriausius savo darbus ir neseniai išleido knygą "Ilgų plaukų šukuosenų albumas". Joje gausu pasiūlymų ir patarimų, kaip prižiūrėti bei sutvarkyti ilgus plaukus kasdienai ir šventėms.

Genai – dar ne viskas

Pasak J.Zujienės, plaukų grožį ir vešlumą didžia dalimi lemia paveldėti genai, tačiau norint išsaugoti šią dovaną svarbu tinkamai ja rūpintis: naudoti tinkamas ir kokybiškas plaukų priežiūros priemones bei įrankius, išsiugdyti teisingus įpročius.

"Jei neteisingai dažysite, džiovinsite, šukuosite, nesaugiai naudosite karštas formavimo priemones, net ir labai stiprūs plaukai ilgainiui susilpnės. Neigiamą įtaką plaukų sveikatai turi nuolatinė įtampa, stresas, nuovargis, alina kenksmingi įpročiai, piktnaudžiavimas įvairiomis dietomis, skysčių stoka", – vardija specialistė.

J.Zujienė pataria nešykštėti investuojant į plaukų grožį: "Naudojant pažangias technologijas ir šiuolaikiškus veiklius komponentus sukurtos profesionalios plaukų priežiūros priemonės brangesnės, tačiau veikia efektyviau, jos koncentruotos – reikia mažiau, tad naudosite ilgiau."

Meistrė pabrėžia teisingų plaukų priežiūros įgūdžių svarbą ir ragina nebijoti ilgų plaukų. Išpuoselėti ilgi plaukai gražiai atrodo palaidi, tačiau ne visada tokia šukuosena patogi, praktiška, neretai ji nesiderina su darbo etikos taisyklėmis, ypač tuomet, kai plaukai itin ilgi.

Pašnekovė rekomenduoja iš ilgų plaukų kurti nesudėtingas šukuosenas, sukti kuodelius. Dabar madinga plaukus surišti ne pakaušyje, o kiek žemiau, tarp pakaušio ir kaklo zonos, ir supinti arba iš dviejų susuktų plaukų sruogų suvyti kasą. Vis dar aktualūs įvairūs perpynimai. Juos gražu derinti tiek prie palaidų ar į vadinamąją arklio uodegą surištų, tiek į kuodelį susuktų plaukų.

Tinka ne visoms

"Pagrindinė sezono tendencija – natūralumas. Šukuosena turi būti nesulaižyta, o tarsi nerūpestingai padaryta. Tokį įvaizdį padės sukurti ties smilkiniais ar nuo kaktos paliktos, ant veido krentančios plonos plaukų sruogelės, laisvai supintos ir nedaug išpešiotos kasos, iš kuodelio išlindę galiukai, gražiai pavelti ar lengvai sugarbanoti plaukai. Plaukus padalykite į kelias storas sruogas ir pasukite tiesinančiomis ar specialiomis sukimo žnyplėmis, kad išeitų vingis, o ne taisyklinga, kruopščiai susukta spiralė. Vaizdas – tarsi plaukai būtų susukti vakar", – pataria J.Zujienė.

Šis sezonas ir ateinantys 2019-ieji ragina atkreipti dėmesį į plaukų aksesuarus: segtukai, plaukų segės, lankeliai, juostos ne tik padės sutramdyti nepaklusnius ilgus plaukus, atrasti naujus jų sušukavimo būdus, bet ir taps stilinga šukuosenos detale.

Anksčiau brandi moteris ir ilgi plaukai buvo laikomi nesuderinamais dalykais. Pasak pašnekovės, jau daugiau kaip dešimt metų ši grožio samprata nebegalioja: neretai brandaus amžiaus ponia ilgais plaukais atrodo dailiau nei panelė.

"Šiuolaikiška vyresnio amžiaus moteris jau yra išsigryninusi savo stilių, moka prižiūrėti plaukus, yra atradusi jai derančius šukavimo būdus. Taigi amžiaus cenzo ilgiems plaukams nėra, – pabrėžia specialistė ir atkreipia dėmesį, kad ilgi, net ir išpuoselėti plaukai tinka ne visoms. – Daugelis moterų nežino, kad plaukų ilgis, kirpimo, šukuosenos forma nulemia ne tik veido, bet ir kūno proporcijas. Tereikia ilgus plaukus pakirpti vos 10 cm, ir moteris atrodys žemesnė ir apkūnesnė ar atvirkščiai – aukštesnė ir lieknesnė. Nepriekaištingam įvaizdžiui sukurti kartais nepakanka pakirpti plaukus – neretai geriau juos visai nukirpti. Bet kiekvienu konkrečiu atveju reikia priimti individualų sprendimą."


Ilgų plaukų priežiūra. Pataria J.Zujienė

* Neleiskite plaukams išsausėti. Drėgmei atkurti naudokite specialius šampūnus, kondicionierius, kaukes.

Šiuolaikiška vyresnio amžiaus moteris jau turi savo stilių, moka prižiūrėti plaukus, yra atradusi jai derančius šukavimo būdus. Taigi amžiaus cenzo ilgiems plaukams nėra.

* Šampūnas ir kondicionierius – atskiros priemonės, o ne du iškart. Pirmoji skirta galvos odai ir plaukams trinkti nuo aplinkoje esančių dulkių, teršalų ir plaukų formavimo priemonių, antroji užveria plaukų žvynelius, gydo smulkius pažeidimus, sukuria apsauginę plėvelę, kuri saugo plaukus nuo neigiamo aplinkos poveikio, kartu suteikia žvilgesį, švelnumą, minkštumą.

* Kur kas intensyvesnį poveikį turi plaukų kaukė – atkuriamąją ar drėkinančią priemonę privalu naudoti kartą per savaitę. Kaukėje esančios veikliosios medžiagos maitina, gydo, drėkina plaukus, ją reikia laikyti ne 1–2 min., o kur kas ilgiau – 20–30 min. Kaukės poveikis bus efektyvesnis, jei plaukus pridengsite kepuraite, apsuksite šiltu rankšluosčiu.

* Daugelio moterų praktikuojama aliejaus terapija efektyvi ne visada: plaukams labiau nei riebalų reikia proteinų. Naminės kaukės su bananais, kiaušiniu, avokadais, medumi ir kt., kurių receptų gausu internete, vertingos savo mikroelementų gausa, deja, jų poveikis minimalus – šie produktai negali prasiskverbti giliai į plauko struktūrą.

* Besiveliantiems, nepaklusniems plaukams, taip pat kaip apsauga nuo šalčio ar karščio rekomenduojami plaukų serumai. Juose gausu vertingų medžiagų: vitaminų, mikroelementų, proteinų, įvairių aliejų ir augalinių ekstraktų. Serumas plaukams ne tik suteikia šilko spindesį ir elastingumą, bet ir juos stiprina, skatina augimą, paliko drėgmės balansą, neleidžia galiukams skilinėti.

* Didžiausia ilgakasių problema – plaukų džiovinimas. Šlapių plaukų jokiu būdu negalima nei trinti, nei gręžti – rankšluosčiu nuspaudusios vandenį plaukus įsukite į kitą, sausą ir pašildytą rankšluostį, palaikykite 30–60 min., kad drėgmė įsigertų į audinį. Geriausia, kad plaukai išdžiūtų natūraliai. Jei laiko neturite, plaukus džiovinkite vėsaus oro srove nuo viršaus žemyn – plaukai iš karto kris teisinga kryptimi, nesipainios.

* Prieš džiovinant plaukus iššukuokite specialiu šlapių plaukų šepečiu, kuris puikiai įveikia visus sukibimus ir susipainiojusių plaukų mazgelius. Šukuokite atsargiai ir švelniai nuo plaukų galiukų į viršų. Pešami drėgni plaukai išsitempia ir ne visada grįžta į savo pradinę poziciją. Jei juos nuolat šukuosite tokiu būdu, plaukai taps ploni, akivaizdžiai susilpnės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jei nemėgsti dėmesio

Jei nemėgsti dėmesio portretas
Tai kodėl aš apie Tave dabar skaitau viešame portale?

zjb

zjb portretas
nemegstu demesio bet skirsiu demesio tam, kaip man nepatinka demesys. aukstas lygis

grazu, kas grazu

grazu, kas grazu portretas
labai grazu ilgi plaukai, kai jie grazus sveiki, bet tikrai nesiziuri, kai ilgi plaukai reti ploni, o dar kai suvelti i kuoda. Bjauriausia kas gali buti, tai jaunu paneliu siuolaikine mada, juodi lyg smala dazyti plaukai, baisu ziureti.Lietuvaite savo sviesius plaukus nudazo juodai, antakius juodai, kas cia per mada, is kur tas noras buri tadzikemis, indemis. Arba atvirkstinis variantas nuperoksidina iki baltumo, is kur tie krastutinumai atsirado. Ir tie stori juodi dazyti antakiai, laikas nustoti juokinti pasaulio
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių