Pereiti į pagrindinį turinį

Iraną aplankęs klaipėdietis: ten saugiau nei Lietuvoje

2009-10-03 16:19
Tradicija: piknikus su vaišėmis ir linksmybėmis iraniečiai gali surengti tiesiog miesto skveruose.
Tradicija: piknikus su vaišėmis ir linksmybėmis iraniečiai gali surengti tiesiog miesto skveruose. / Algimanto Žičkaus nuotr.

"Šiame gyvenime mes turime vos 5 procentus malonumų, o visa kita – darbas". Tokia nuostata besivadovaujančiam klaipėdiečiui Algimantui Žičkui kelionės – neatsiejama malonumų dalis.

Nešaudė ir nesprogdino

Galbūt todėl beveik 60 valstybių aplankiusio aistringo keliautojo nebaimina ir karščiausiais pasaulio taškais įvardijamos šalys. Kita vertus, asmeninė patirtis gali parodyti, kad jose ne taip jau ir baisu, kaip visuotinai deklaruojama.

Šią tiesą A.Žičkui patvirtino ir nesenos kelionės įspūdžiai Irane.

"Daugelis įsivaizduoja, kad Iranas – tokia šalis, kurioje žudoma, sprogdinama ar vyksta panašūs dalykai. Nenorėčiau gilintis į politinius niuansus, tačiau apskritai pasirodė, jog paprastam žmogui ten bent dukart ramiau ir saugiau gyventi nei mums Lietuvoje. Gali būti tikras, kad tavęs niekas neapvogs, neužpuls, nepastums, žmonės mandagūs, nuoširdūs", – tokiais įspūdžiais įsigalėjusius mitus bandė paneigti pašnekovas.

Zuja iranietiški "žiguliai"

Ne itin gausiai svetimšalių lankomoje šalyje lietuviams teko patirti netikėtą vietos gyventojų dėmesį. Iraniečiai prašėsi kartu fotografuotis, kvietė ragauti gamtoje surengto pikniko vaišių, užtraukti kaljano dūmo.

A.Žičkus šypsojosi, jog šioje, europiečių akimis, egzotiškoje valstybėje patys turistai gali pasijusti egzotika.

"Per visą viešnagės laiką – 9 dienas – Irane susidūrėme su vos viena turistų grupe iš Norvegijos, – sakė pašnekovas. – Tarpais būdavo, kad važiuojame po kelis šimtus kilometrų, ištisai – lygumos, dykuma, jokio medelio ir tik kada ne kada pravažiuoja mašina."

Pašnekovas su šypsena prisiminė, jog jam šioje šalyje teko matyti tik vieną "importinį" – BMW markės – automobilį.

"Iraniečiai turi savo gamybos trijų rūšių mašinas, kurios panašios į žiguliukus. Pačios mažiausios kainuoja apie 10 tūkst., didžiausios – apie 15 tūkst. dolerių", – vardijo klaipėdietis.

Atsiduoda sovietmečiu

Visus formalumus ir organizacinius rūpesčius kelionių agentūrai patikėję A.Žičkus ir jo žmona Danutė kartu su kitais lietuvių turistais aplankė Irano sostinę Teheraną, Farso provincijos sostine vadinamą Širazą, senovės Persijos sostinę Persepolį, seniausią šalies miestą Jazdą bei kitas išskirtines vietoves.

"Į šią šalį išties pravartu nuvažiuoti, tokių dalykų kaip ten Europoje nepamatysi. Vien jau ką reiškia įstabi architektūra. Ypatingą įspūdį paliko 10–13 m aukščio granitinis karvedžio mauzoliejus, kuris buvo pastatytas prieš 5 tūkst. metų. Apskritai kultūrinis palikimas šioje šalyje skaičiuoja kelis tūkstančius metų", – pasakojo A.Žičkus.

Pašnekovo pastebėjimu, kadangi ganėtinai uždaroje valstybėje turizmas nėra išplėtotas, vietiniams gidams kartais pristinga profesionalumo – į daugelį klausimų keliautojams taip ir liko neatsakyta.

Svetinga šalis turistams kol kas gali pasiūlyti ir sovietmetį primenantį apgyvendinimą.

"Pavadinčiau tai sovietinių laikų gerais viešbučiais. Jie tvarkingi, patogūs, tik nešiuolaikiški", – įvertino A.Žičkus.

Alkoholis – tabu

Sužavėti tradicinių amatų ir kulinarinio paveldo, keliautojai neturėjo galimybės paragauti nebent svaigiųjų gėrimų, mat Irane ne tik draudžiama vartoti alkoholį, bet ir jo įsivežti.

Griežtesnių "aprangos kodo" suvaržymų teko paisyti klaipėdiečio sutuoktinei – šioje šalyje net svetimšalėms privalu apsigobti galvą, šiukštu apnuoginti kitas kūno dalis. Formas išryškinantys džinsai taip pat turi būti paslėpti po ilga palaidine.

A.Žičkui susidarė įspūdis, jog viešėti šioje valstybėje lietuviams nebūtų brangu. Keliautojo nuomone, gerokai pigiau atsieitų ir organizuoti išvyką savarankiškai, nei kreiptis pagalbos į kelionių agentūrą.

"Vien benzinas Irane kainuoja penkiskart pigiau nei Lietuvoje", – įsidėmėjo bendrovės "Klaipėdos nafta" technikos direktorius.

Tačiau bendras šalies vaizdas neleistų įtarti, kad Iranas turtingas nafta, auksu bei deimantais – čia toli iki tviskančios Jungtinių Arabų Emyratų prabangos. A.Žičkus tai sieja su ilgamečiu šios šalies uždarumu ir polinkiu į sovietinę valdymo politiką.

Ar klaipėdietis ryžtųsi dar kartą, galbūt jau savarankiškai, čia apsilankyti? "Galiu patvirtinti, kad Iranas yra ta šalis, į kurią norėčiau sugrįžti. Gal po 5 ar po 10 metų", – prisipažino A.Žičkus.


Verta žinoti

Į Iraną draudžiama įvežti:

kiaulienos gaminius

alkoholinius gėrimus

leidinius, kuriuose matyti nepridengtas moters kūnas

Betty Mahmoody, Salmano Rushdie kūriniai Irane taip pat uždrausti


Vidutinės kainos restorane, Lt

Sriuba – 2,2

Salotos – 2,6

Kebabas – 12–23

Vištienos patiekalas – 12–16

Žuvies patiekalas – 13–20

Nealkoholinis alus – 4,5

Arbata – 1,2


Skaičiai ir faktai

Irano Islamo Respublika, anksčiau žinoma kaip Persija, valstybė Azijos pietvakarinėje dalyje.

Sostinė – Teheranas.

Apie 50 proc. šalies gyventojų – persai, apie 24 proc. – azerbaidžaniečiai, po keletą procentų sudaro kurdai, arabai, turkmėnai bei kitų tautų atstovai.

Apie 95 proc. gyventojų yra musulmonai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų