Pereiti į pagrindinį turinį

Išmėginančiųjų rašytojų duoną mažėja?

2012-05-24 21:00
Išmėginančiųjų rašytojų duoną mažėja?
Išmėginančiųjų rašytojų duoną mažėja? / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kodėl šių metų respublikiniame moksleivių kūrybos konkurse dalyvių kur kas mažiau nei praėjusiais? Į šį klausimą bandė atsakyti Maironio lietuvių literatūros muziejaus organizuoto konkurso vertinimo komisija.

„Gal dėl emigracijos? – svarstė komisijos narė rašytoja Nijolė Raižytė. “Manau todėl, kad parašyti literatūros kūrinį nėra lengva ir greita, – savo atsakymą pateikė kitas komisijos narys, rašytojas ir bardas Edmundas Janušaitis, – reikia ir susikaupimo, ir išmanymo, pagaliau – kantrybės, o šiandien dėmesį patraukia greiti produktai, masina akimirksniu pasiekiama šlovė."

Įdomu ir tai, kad literatūrinės kūrybos konkursuose dalyvaujantys moksleiviai paprastai neketina studijuoti lituanistikos, nors anksčiau tai buvo glaudžiai susiję: filologų susibūrimai, jų rengiami konkursai užaugino ne vieną poetą, rašytoją.

Kita vertus, išmokyti rašyti eilėraščius, romanus praktiškai neįmanoma, nėra rašytojo specialybės, juo galima tapti, nes tai kūrybiniai sugebėjimai, talentas.

Kaip pastebėjo vieną auklėtinę į laureatų apdovanojimą atlydėjusi mokytoja, „lituanistikos studijos pirmiausiai nukreiptos į kalbą, literatūrą, o tai augina sugebėjimus, brandina literatūrinį talentą“.

Šiomis dienomis nemažai atvejų, kai moksleivis, mėginantis save realizuoti kurdamas literatūrą, knygų nelabai skaito ir neretai atsitinka, kad sugebėjimai, besiskleidžiantis talentas užgęsta. Ne paslaptis, kad jis užgęsta ir dėl praktinių sumetimų – rašytojo duona išties nėra saldi.

Skatindamas jaunąjį kūrėją kurti, skaityti knygas, Maironio lietuvių literatūros muziejus jau keliolika metų rengia moksleivių kūrybos konkursą.

Šiemet iš visos Lietuvos konkursui buvo pateikti 61 (pernai – 173) originaliosios kūrybos (poezijos, prozos, dramaturgijos) darbai, iš kurių 12 moksleivių vertinimo komisijos buvo pastebėti ir pažymėti diplomais, laureatai dovanų gavo įvairių knygų.

„Visai nesvarbu, ar gausite šiandien diplomą, ar ne, – susirinkusiesiems į konkurso aptarimą prieš įteikiant diplomus laureatams kalbėjo prozininkė N.Raižytė, – svarbiausia, kad jus ieškote savęs, norite kurti ir esate atsigręžę į žodį.“

E.Janušaitis netgi labiau sveikino tuos, kurie šiandien diplomų negavo, „nes likote laisvi, o kiekvienas apdovanojimas kažkiek įpareigoja, jį tarsi reikia pateisinti“. Pasak jo, literatūrinė kūryba – savotiška bažnyčia, į ją įžengus durys tarsi užsidaro ir tu joje lieki – jei teks tai patirti, tai jau yra apdovanojimas.

Daugelio respublikinio moksleivių kūrybos konkurso laureatų kūryba bus spausdinama „Kauno dienos“ literatūros ir meno priede „Santaka“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų