Įspūdingus vaizdus ir skrydį oro balionu filme „Aeronautai“ papildys netikėti garsai

  • Teksto dydis:

Statant filmus jų kūrėjams tenka gausybė iššūkių ir kai kurie jų būna išties neįtikėtini. Pasitelkiant naujausias technologijas įmanoma atsidurti bet kurioje kitoje planetoje ar „klonuoti“ aktorius, tačiau režisieriui Tomui Harperiui išbandymu tapo sumanymas naujausiame filme „Aeronautai“ pavaizduoti paprasčiausią oro garsą.

Atrodo, kad tai turėtų būti paprasčiausia tyla, tiesa? Tačiau filmuose tyla nežavi, todėl komandai teko neeilinė užduotis išrasti ir kai kuriose scenose „įgarsinti“ orą. Kaip jis skamba galės išgirsti visi, kurie žiūrės tikrais įvykiais paremtą biografinę dramą „Aeronautai“, pasakojančią apie orų prognozių pradininką, sumaniusį oro balionu pakilti į rekordinį daugiau nei vienuolikos kilometrų aukštį. Tiesa, juostą nuo šio penktadienio, gruodžio 6 dienos, rodys tik išskirtiniai Lietuvos kino teatrai.

„Dar prieš prasidedant filmavimams žinojome, kad istorijai labai svarbūs aplinkos garsai. Juk daug veiksmo vyksta pakilusiame oro balione, danguje. Ypač jausmą sustiprinti turėjo vėjas, tačiau juk jis pučia ne visada. Ir kai herojai nekalba, mūsų atveju turėjo „suskambėti“ oras“, – pasakoja T. Harperis.

Su prašymu sukurti filmui garso takelį režisierius kreipėsi į garsų kompozitorių Steveną Price'ą. Pastarasis 2014 metais pelnė „Oskarų“ ir „BAFTA“ statulėles (bei „Grammy“ ir „Auksinių gaublių“ nominacijas) už juostos „Gravitacija“ garso takelį. S. Price'ui teko naujas iššūkis bei pagrindinė užduotis – padaryti taip, kad ir žiūrovai kino teatre pasijustų lyg drauge su filmo herojais kylantys į viršų oro balionu.

„Kai Tomas man pasakė, kad jam reikia įgarsinti orą, kiek pasimečiau. Juk mes net pamirštame, jog jis egzistuoja, jo nematome, negirdime. Yra tik pašaliniai oro garsai – čiulba paukščiai, pučia vėjas, pravažiuoja automobilis. O danguje vyrauja tyla. Kaip įgarsinti ją? Mūsų sprendimas buvo aiškiai atskirti garsus, girdimus ant žemės ir danguje. Veiksmo ant žemės įgarsinimui naudojome styginius bei klavišinius instrumentus, pakilus oro balionu – pučiamuosius. Dabar esame tikri, kad ši mintis puikiai pasiteisino“, – pasakoja filmo kūrėjai.

Prieš filmo „Aeronautai“ premjerą studija paviešino trumpą filmuką, kuriame galima patekti į užkulisius ir pamatyti, kaip buvo kuriami garsai juostai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

c

c portretas
jau zejom pries menesi...

ALGIS

ALGIS portretas
TAI BUS GIRDĖTI IR PIRSČIOJIMAI , KYLANT IŠ BAIMĖS .
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių