Ištroškusiems pažinimo – ekskursijos po legendomis apipintą Kiprą

  • Teksto dydis:

Lietuviškiems orams pašykštėjus saulės, vasaros malonumus rudenį pratęskite pagal saulėtų dienų statistiką pirmaujančioje Viduržemio jūros saloje – Kipre.

Apdovanota nuostabia gamta, maloniu klimatu ir istorinėmis vertybėmis graikų meilės deivės Afroditės vardu vadinama sala puikiai tiks smalsumu garsėjantiems poilsiautojams iš Lietuvos, kurie šalia paplūdimio linksmybių į atostogų programą mėgsta įtraukti dar ir pažinimą.

Tarptautinis kelionių organizatorius „Tez Tour“ jau šį rudenį rekomenduoja pakeliauti legendomis apipintos salos takais ir išbandyti dvi įspūdžių kupinas apžvalgines ekskursijas. Per dienos trukmės išvykas specialiai parengtais maršrutais poilsiautojams siūloma aplankyti žymiausias Kipro vietoves ir jose esančius objektus. Į ekskursijas vykstama patogiu autobusu, o programa sudaryta taip, kad daug pamatytumėte, tačiau nepavargtumėte.

1 ekskursija. Pafosas–Kurionas, arba legendomis apipintais takais

Ši ekskursija kviečia pasivaikščioti dievų keliu – žymiausiomis Kipro salos vietomis, apie kurias sukurta daugybė mitų ir legendų. Ekskursijos metu pabuvosite dviejuose garsiausiuose istoriniuose Kipro miestuose: archeologine tvirtove vadinamame Kurione ir senojoje salos sostinėje – Pafose.

Didingi Kuriono griuvėsiai

Dar XII amžiuje pr. m. e. ant 70 metrų kalvos pastatytas Kurionas buvo vienas svarbiausių Kipro salos miestų-valstybių, o šiandien didingą jo praeitį mena tik likę griuvėsiai. Pasirinkusiųjų šį maršrutą laukia pažintis su didžiausia Kuriono pažiba – antikiniu amfiteatru, kuriame buvo rengiami garsiųjų graikų Aischilo, Sofoklio, Euripido spektakliai ir vyko gladiatorių kovos. 365 m. išskirtinai puošnios architektūros teatrą, kaip ir visą miestą, sugriovė žemės drebėjimas ir tik 1961 m. radus jo nuolaužas antikinis paminklas buvo atstatytas.

„Žinoma, dabar amfiteatras nebėra toks didingas, tačiau vis dar funkcionuoja, o vasaros laikotarpiu poilsiautojai jame netgi gali pasižiūrėti atliekamų graikiškų tragedijų“, – sakė Dovilė Valaitė, „Tez Tour“ produkto vadybininkė.

Kuriono vietovėje taip pat išvysite išlikusio Eustolijaus namo, garsėjusio įspūdingomis mozaikomis, fragmentus, iš po nuolaužų atkastų senovės romėnų pirčių kompleksų – termų ir kitų to meto įdomių statinių likučius.

Meilės deivės gimtinė

Patyrinėjus Kuriono archeologinę tvirtovę, ekskursija persikels į nedidelį kurortinį miestelį, įsikūrusį Kipro salos pietvakariuose – Pafosą, kur, jei tikėsime legendomis, graikų meilės ir grožio deivė Afroditė išniro iš jūros gelmių. Šis miestas ir jo apylinkės primena ištisą muziejų po atviru dangumi, o dėl gamtinio ir kultūrinio lobyno Pafosas yra įtrauktas į „Unesco“ kultūros paveldo sąrašą.

„Ekskursijos metu poilsiautojai išvys daugybę išlikusių architektūros paminklų: „Karalių kapus“, Bizantijos laikų pilį, Saliamono katakombas, Pafoso pasididžiavimą Dioniso namą, garsėjantį unikaliomis graikų mitologijos figūras vaizduojančiomis antikinėmis mozaikomis, kurios laikomos vienomis gražiausių pasaulyje. Taip pat siūlysime apsilankyti ir populiariausioje kurorto vietoje – senajame Pafoso uoste su išlikusiu gynybiniu fortu centre“, – vardijo D. Valaitė.

Ekskursijai besibaigiant poilsiautojai turės šiek tiek laisvo laiko pasivaikščioti Coral Bay įlankos skalaujamais balto smėlio paplūdimiais. „Pažintį su vaizdingu kurortu galėsite tęsti nuo prieplaukos besidriekiančia pėsčiųjų promenada, o šalia įsikūrusiose krautuvėlėse – įsigyti suvenyrų ar jaukiose tavernose paragauti čia pat sugautų jūros gėrybių“, – sakė D. Valaitė.


Šiame straipsnyje: kelionėsKiprasAfroditėPafosas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Hmm

Hmm portretas
Labiausiai patiko, kad 1941 metais į salą atvyko Leonardas da Vinčis. Da Vinčis gyveno 1452 - 1519 metais. Tur būt prisikėlė ir atvyko :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių