Ištrūkti iš savo įsitikinimų kalėjimų – sunkiau, nei atrodo

„Turėdami laisvę, kartu užsidarome į savo nuomonių kalėjimus, ir žmonės, turintys kitokį požiūrį, kitokią nuomonę ar kitokie nei mes, darosi nepriimtini“, – gana niūrų šiandienos nuotaikų portretą piešia TV3 generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė. Ji kartu su televizijos komanda pristato niekur nematytą projektą, kuris, kaip tikimasi, laužys stereotipus ir padės į visuotinio susipriešinimo problemą pažvelgti iš kitos perspektyvos.

Visuomenės veidrodis

Projektas pavadintas taip pat, kaip ir šis televizijos sezonas – „Skirtingai nuostabūs“. TV3 savo žiūrovams vis primena ir akcentuoja šią frazę, tačiau būtent dabar išaiškės, kodėl ji tokia svarbi.

L.Blaževičiūtė sako, kad televizija yra visuomenės veidrodis. „Visada šalia pramogos yra ir aktualijų elementas, nes televizija ir yra tai, kas yra aktualu, tai, kas jaudina, kas jautru. Mes matome, kas vyksta visuomenėje, todėl ir gimė šis projektas. Žmonės užsidaro į savo nuomonių kalėjimus“, – pastebi ji.

„Viena vertus, gyvename nuostabiais laikais, kai dingsta stereotipai, yra tiek laisvės, kiek neturėjo nei mūsų seneliai, nei proproseneliai. Mes galime būti bet kokie. Neturime tiek naštos, kiek turėjo anos kartos, tačiau, turėdami laisvę, kartu užsidarome į savo nuomonių kalėjimus, ir žmonės, turintys kitokį požiūrį, kitokią nuomonę ar kitokie nei mes, darosi nepriimtini“, – tęsia TV3 vadovė.

Pasak jos, didelis visuomenės susipriešinimas akivaizdus ir socialinėse medijose, ir portaluose, komentarų skiltyse. „Susipriešinama dėl visko: maisto, šeimos modelio, vaikų auklėjimo, pagaliau net ir dėl to, kurio miesto eglė gražesnė“, – sako L.Blaževičiūtė.

„Jau tada, kai kūrėme naujo sezono programą, mums atrodė, kad tikrai yra laikas pasakyti: „Ei, nors mes ir visi skirtingi, mes galime gyventi kartu, ir visiems – skirtingų požiūrių, skirtingos išvaizdos, skirtingų nuomonių – yra vietos. Toliau tęsiame tą mintį, nes ir vakcinacijos tema pastūmėjo. Nuolat kyla klausimas, ar mano asmeninis nusistatymas yra aukščiau nei bendras visuomenės interesas ir kokie to padariniai“, – nerimo neslepia ji.

Visiems – skirtingų požiūrių, skirtingos išvaizdos, skirtingų nuomonių – yra vietos.

Išsilaisvinti – tik dirbant išvien

Naujajame socialiniame eksperimente, kuriame susitiks labai skirtingi dalyviai, jie turės veikti kaip komanda tam, kad išsilaisvintų iš tikro kalėjimo.

Kalėjimas pasirinktas neatsitiktinai, sako L.Blaževičiūtė: „Tai yra simbolinė paralelė: mes norėsime, kad, turėdami fiziškai išsilaisvinti iš kalėjimo, tie žmonės kažkuria prasme išsilaisvintų ir iš savo nuomonių kalėjimo. Jiems reikės rinktis: neapkęsdami kito požiūrio, bet privalėdami kartu bendradarbiauti, turės sugebėti pasirinkti ir arba išlaikys savo nuomonę, arba ją pakeis. Gal galiausiai pasirodys, kad, nepaisant nesutarimo, galima draugiškai sugyventi ir būti komanda.“

Norėdami išsilaisvinti iš kalėjimo dalyviai turės atlikti tiek psichologines, tiek fizines užduotis. Kaip sako TV3 vadovė, tai bus tikras bendradarbiavimo iššūkis, nes labai dažnai nugalėti bus galima tik veikiant kaip komandai. Jei komandoje išliks skirtingas požiūris ir jos nariai negalės perlipti per save, jie negalės išsilaisvinti ir iš kalėjimo.

„Tie, kurie jau nuėjo šį kelią, patyrė stiprių akimirkų. Tikimės, kad žmonės pamėgs vienas kito skirtumus. Norime atkreipti dėmesį į šią problemą, nes, įsisukę į tą ratą, nematome savęs iš šono, o tai yra galimybė pažvelgti į save iš šalies, kaip į veidrodį. Mums to labai trūksta“, – neabejoja L.Blaževičiūtė.

„Aš manau, kad, atsidūrus vienos nuomonės burbule, tavo akiratis labai smarkiai susiaurėja ir tavo požiūriui įtaką daro labai siauras ratas žmonių. Jei turėtum galimybę plačiau domėtis, tavo požiūris nebūtinai būtų toks, koks yra šiandien“, – pabrėžia ji.

Išlaikyti intrigą

Iš karto po Kalėdų, gruodžio 27 d., startuosiantis projektas bus transliuojamas penkias savaites vakarais nuo pirmadienio iki ketvirtadienio. Kiekvieną savaitę televizijos žiūrovai išvys keturis naujus dalyvius, kurie tik veikdami sužinos, kad priklauso labai skirtingoms stovykloms.

L.Blaževičiūtė tikina, kad bus ir žinomų, ir mažiau žinomų dalyvių. „Norime išlaikyti intrigą, nes jei paskelbsime jų pavardes, žmonės greitai informaciją apie dalyvius ras gūgle ar feisbuke – paprastai visi labai atvirai deklaruoja savo nuomonę ir nebijo garsiai jos išsakyti“, – sako ji.

Projekto autoriai tikisi, kad šis eksperimentas padės žmonėms pamatyti save iš kitos perspektyvos – kiekvienas galės atpažinti save. „Vieni mažiau, kiti daugiau save atpažins, bet požiūris pasikeis, ir liks supratimas, kad nesvarbu, jog mes skirtingai galvojame, nesvarbu, kad tam tikrus dalykus priimame skirtingai, bet iš tikrųjų turime daug daugiau panašumų nei skirtumų. Net jei vienas – vegetaras, o kitas – mėsėdis, jie vis tiek gali būti draugai ir bendrystė yra aukščiau nei bet kas“, – pozityvių socialinio eksperimento rezultatų tikisi L.Blaževičiūtė.

„Pandemija labai išryškino šias socialines problemas. Žmonės pradėjo burtis į socialinius burbulus, kalbėjome apie juos. Tada pradėjo ryškėti jų susipriešinimas, nepakantumas. Labai natūraliai kilo idėja sukurti tokį projektą, o tokio formato niekur nėra – tai originali mūsų kūrybos skyriaus idėja. Tikiuosi, kad ji pasiteisins“, – viliasi ji.

„Skirtingai nuostabūs“ – nuo gruodžio 27 d. per TV3



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių