Pereiti į pagrindinį turinį

Įžymybės Valentino dienos nesureikšmina

2014-02-12 17:30
Artūro Morozovo nuotr.

Nemažai kalbintų žinomų vilniečių šv. Valentino dieną laiko pardavėjų brukama švente ir renkasi jos nešvęsti. Esą meilę reiktų rodyti ne vieną kartą per metus. Tačiau yra manančių ir atvirkščiai: ši diena – puiki proga dar kartą parodyti jausmus.

Mažiausia šventė

Dainininkė Vilija Pilibaitytė-Mia tikino mananti, kad ši šventė pati savaime graži. Bet atvirai pasakė, kad jos dažniausiai nešvenčia. "Na, todėl, kad man tai yra turbūt pati mažiausia šventė metuose", – savo nuomonę argumentavo V.Pilibaitytė-Mia.

Ji teigė, kad tikromis šventėmis laiko šv. Kalėdas, Naujuosius metus ar gimtadienius, o šv. Valentino dienai neskiria didelio dėmesio ir jos nesureikšmina.

"Aš manau, kad žmonės, kurie myli, myli visus metus, ne tik per šv. Valentino dieną", – sakė dainininkė.

Nesupranta išskirtinumo

Menininkė ir laidų vedėja Nomeda Marčėnaitė laikosi panašios nuomonės ir yra įsitikinusi, kad šią šventę labiau palaiko ne patys žmonės, o prekybininkai, skatinantys pirkti įvairias dovanėles ir meilę simbolizuojančius suvenyrus.

"Aš mėgstu visokias šventes ir man patinka Valentino dienos ne ta proga, kada jos iš tikrųjų vyksta. Turiu omeny, kad aš nesuprantu tos progos išskirtinumo. Jei žmonės iš tiesų nesugalvoja, kaip savo mylimajam įtikti, tai gal reikia tokios dienos?" – svarstė menininkė.

Jos nuomone, šv. Valentino diena, Motinos diena, Vėlinės ir panašios šventės turėtų būti ne kartą per metus. Visi mylimi žmonės turėtų būti prisimenami gerokai dažniau.

Pašnekovė taip pat atkreipė dėmesį, kad dėl prekiautojų šv. Valentino diena ir jos simbolika dažnai tampa banali, o teikiamos dovanos ir būdai parodyti dėmesį – neoriginalūs.

"Tai man nepatinka, jeigu atvirai. Tokių dalykų aš nelabai mėgstu. Tie visi balionėliai ir visa kita... Geriau būtų, jei žmonės mokytųsi staigmenas bei dovanas daryti ir originaliai, ir ne tik tomis dienomis. Man taip atrodo. Bet jeigu nieko geriau žmonės nesugalvoja, kaip tik tą dieną ką nors nuveikti, tai tegul jie daro bent tą dieną", – sakė M.Marčėnaitė.

Ji neslėpė, kad šv. Valentino dienos laikotarpis jai  ypatingas. Tačiau dėl kitos priežasties – vasario 10-ąją yra jos gimtadienis, todėl ir per meilės šventę ji vis dar gyvena gimtadienio nuotaikomis.

Turi savo tradiciją

Aktorius Leonardas Pobedonoscevas yra visiškai kitokios nuomonės apie šv. Valentino dieną. Juo nuomone, ši diena yra ne tik puiki proga palepinti mylimą žmogų, bet ir būti palepintam. Todėl kiekvienais metais jie kartu su žmona šiai šventei skiria dėmesio.

Tiesa, šiais metais L.Pobedonoscevas vasario 14-ąją vaidins spektaklyje Kaune.

"Mes kažkaip taip pasidaliję. Vienais metais žmona man staigmeną padaro, kitais metais aš kokią programėlę suorganizuoju. Norime jaukiai pasėdėti, pakalbėti, jeigu koks renginys vyksta, apsilankyti. Šiais metais aš vaidinu renginy, bet tai ne kliūtis pratęsti vakarą", – pozityviai buvo nusiteikęs aktorius ir sakė planuojantis po spektaklio šv. Valentino vakarą pasitikti prie Kauno marių.


Romėnas Valentinas ir lietuvė Milda

Nors dabar šv. Valentino diena priimama kaip savaime suprantama tradicija, tiksliai nežinoma, kaip ši šventė atsirado. Katalikų bažnyčios istorijoje galima rasti bent tris skirtingus šventuosius, nukankintus mirtinai, kurių vardas buvo Valentinas. Be to, galima išgirsti ne vieną legendą apie šventės atsiradimo priežastis.

Viena bene labiausiai paplitusių legendų teigia, kad Valentinas buvo dvasininkas III a. Romoje. Šalį valdantis imperatorius Klaudijus II nusprendė, kad nevedę vyrai yra geresni kariai už tuos, kurie turi žmonas ir yra sukūrę šeimas. Todėl jis uždraudė jauniems vyrams vesti. Valentinas, vertindamas įstatymą kaip neteisingą ir nesąžiningą įsimylėjėlių atžvilgiu, pasipriešino imperatoriui ir paslapčia sutuokdavo jaunus įsimylėjėlius. Kai tai buvo išaiškinta, Klaudijus nurodė nubausti Valentiną mirties bausme.

Manoma, kad būtent šiam žmogui atminti yra švenčiama šv. Valentino diena. Be to, tikėtina, kad ji minima vasario viduryje, nes būtent šiuo metu meilės dieną švęsdavo nemažai pagoniškų tautų. Graikai senovėje turėjo savo meilės deivę Afroditę, romėnai – Venerą.

Iki krikšto lietuviai taip pat turėjo savo meilės dieną, kurią, kitaip nei dabartinė tradicija, švęsdavo ne spaudžiant šalčiui, o šildant saulei. Tai gegužės 13 d., tądien buvo garbinama meilės deivė Milda. Manoma, kad tuo metu visa gegužė, seniau vadinta Žiedžiu, Miličiu ar Mildiniu, buvo laikoma meilės mėnesiu.

Milda buvo ne tik meilės, bet ir laisvės deivė, nes meilė yra laisva. Ji globojo ne tik susituokusius, bet ir visus įsimylėjusius, o ją garbinantiems vienišiams padėdavo surasti antrą pusę.


Erotinių prekių pardavėjai trina rankomis

Kad Šv. Valentino diena artėja, pajuto ir vis daugiau smalsių klientų sulaukiantys erotinių prekių pardavėjai.

Knygynų lentynose pasirodžius romanui "Penkiasdešimt pilkų atspalvių", Valentino diena tapo dar viena proga išbandyti prekes suaugusiesiems.

"Tos, kurios pačios nedrįsta, pasiprašo dovanų", – teigė fantazijos.lt projekto vadovė Giedrė Kutrienė.

"Romanų serija ypač prisidėjo prie moteriškų prekių populiarėjimo. Viena jų – vaginaliniai kamuoliukai. Dažniausiai moterys pradeda nuo švelnesnių prekių", – pasakojo malonu.lt direktorius Aivaras Jakulevičius.

Dovanojantiems erotines prekes vertėtų atkreipti dėmesį į prekės estetinę išvaizdą, pakuotę.

"Kai dovanojate sekso prekes, siūlyčiau, kad prekė atrodytų estetiškai. Būtų gražioje dėžutėje, nebūtų įžūlių formų. Ypač tai svarbu, jei dovana yra ne sutartinė, o staigmena. Moterys dažniausiai renkasi švelnesnius ir labiau estetiškus produktus, o vyrai žmonas gali nustebinti ir ne visai estetiška preke", – pasakojo Giedrė iš fantazijos.lt.

Prekybininkų teigimu, kas planuoja antrąją pusę nudžiuginti erotine dovana, tas pasidomi jomis iš anksto. Kiekvieno skonis esą labai įvairus, tad siūlomas prekių asortimentas labai didelis.

"Ko lietuviams visai nereikia? Atmetėme visas ekstremalesnes prekes. Švelnaus fetišo, suvaržymų reikmenys – raiščiai, antrankiai – perkami aktyviai. Tačiau ekstremalesnių šios kategorijos prekių nelabai reikia. Pradžioje bandėme, tačiau jos susidomėjimo taip ir nesulaukė", – teigė Aivaras iš malonu.lt.

Parengė Nerijus Drochneris

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų