Pereiti į pagrindinį turinį

Jau turime knygą apie Įsrutį ir Gumbinę

2009-01-30 09:00

Susidomėjimas Mažąja Lietuva, jos baltiška praeitimi, gamtos, istorijos ir kultūros paminklais teberusena lietuvių širdyse. Tai liudija ir naujoji klaipėdiečio Norberto Stankevičiaus knyga "Trys miestai".

Unikalus kraštas

Rūstūs istorijos žingsniai perėjo per Mažąją Lietuvą. Jos istorija – lyg kvapą gniaužiantis romanas, kuriame netrūksta nei didvyriškumo ir pasiaukojimo, kultūros šuolių, nei skaudžių pralaimėjimų, suiručių, nusivylimo, nacionalinių ir religinių pokyčių.

Keitėsi joje šeimininkai, kalbos, vardai, nutrūkdavo polėkiai ir giesmės. Tačiau dalis Mažosios Lietuvos dvasinio turto drauge su knygnešių žygiais, kultūros darbuotojų, rašytojų ir poetų triūsu, Klaipėdos krašto savitumu, ūkininkavimo pamokomis atėjo ir į visą Lietuvą.

Tai kraštas, kuriam mes esame už daug ką skolingi, jo vertė lietuvių kultūros pavelde – didžiulė.

Nelikus žmonių, tos savitos kultūros nešėjų, nutrūko ir savaiminis, natūralus Mažosios Lietuvos vystymasis, kultūros tęstinumas.

Tačiau mes galime ir turime kalbėti apie patirties išsaugojimą ar bent suvokimą.

Brangūs kultūrai

E.Balsio menų gimnazijos mokytojo, atsidavusio kraštotyrininko N.Stankevičiaus naujos knygos "Trys miestai: Stalupėnai, Gumbinė, Įsrutis" tikslas ir yra parodyti dabartinę kultūros paveldo situaciją Gumbinės, Stalupėnų ir Įsruties miestuose.

Jie kitados sudarė Mažosios arba Prūsų Lietuvos branduolį baltiškoje Nadruvos žemėje. Vokiečių laikais Gumbinėje buvo visos Prūsų Lietuvos provincijos administracinis centras. Vokiečiai, prūsai, lietuviai, šveicarai, prancūzai, škotai, zalcburgiečiai kūrė šių miestų istoriją. Bet jau šešis dešimtmečius juose gyvena ir dirba, miestų veidą formuoja sovietų valstybės ir Rusijos žmonės.

Skirtingai nei 2008 m. parengtame panašaus pavadinimo albume, naujojoje knygoje skaitytojas supažindinamas su trimis garsiais miestais, įsikūrusiais prie pagrindinio kelio iš Kauno ir Vilniaus į Karaliaučių, – Stalupėnais, Gumbine, Įsručiu.

Stengiamasi sudominti visuomenę ne tik Mažosios Lietuvos kultūros paminklais, bet ir atkreipti dėmesį į kultūros vertybių būklę ir taip prisidėti prie konkrečių paveldo objektų išsaugojimo ir sureikšminimo pas mus ir Kaliningrado krašte.

Siekia rezonanso

Fotografijų albumui "Trys miestai" panaudota N.Stankevičiaus sukaupta daugelio kelionių po Karaliaučiaus kraštą medžiaga. Albume galima palyginti dabartinį ir senąjį vaizdą, pamatyti architektūrinės aplinkos kitimo procesą. Siekiant platesnio rezonanso, fotografijas komentuoja tekstas trimis kalbomis. Knygoje parodomi lietuvių kultūrai svarbių asmenybių gyvenimo pėdsakai, populiarinamas pats Mažosios Lietuvos vardas, šio krašto istorija.

Anot N.Stankevičiaus, labai svarbu, kad kiekvieno mūsų sąmonėje toliau gyvuotų bent dalelė Mažosios Lietuvos.

"Ausgestiegen... ausgeträumt nicht"... Palikti, bet nenustoti svajojus. Šitaip vienas vokiečių poetas apibūdino jausmą, praradus tėviškę. O ir mes mąstome apie Prūsijos kraštą ne vien tik ten prarastų architektūros, meno, kultūros istorijos vertybių kriterijais. Matome, vertiname, lyginame, prisimename... Visi tam tikra prasme esame prūsai.

Visi šio krašto istorijos gerbėjai laukiami naujojo istorinio albumo "Trys miestai" pristatyme, kuris vyks šiandien 17 val. Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Pempininkų filiale (Taikos pr. 79/81A).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų