Pereiti į pagrindinį turinį

Jaunasis muzikantas iš Italijos grįžo su laurais

2009-07-09 09:50
Pergalė: V.Dobrovolskis – su apdovanojimais po laureatų koncerto.
Pergalė: V.Dobrovolskis – su apdovanojimais po laureatų koncerto.

Vienuolikmetis akordeonistas Vitalijus Dobrovolskis tarptautiniame festivalyje-konkurse "Val Tidone" Italijoje laimėjo pirmąją vietą ir į gimtąją Klaipėdą grįžo su dar vienu prizu savo jau nemažai apdovanojimų kolekcijai.

Gabus vaikas

Klaipėdos Juozo Karoso muzikos mokyklos trečiaklasis V.Dobrovolskis į 12-ąjį tarptautinį festivalį-konkursą "Val Tidone" vyko su savo mokytoju Robertu Užgaliu. Pedagogas "Klaipėdai" džiaugėsi, kad praėjusieji mokslo metai jo mokiniui buvo ypač sėkmingi. Be pastarojo apdovanojimo, Vitalijus laimėjo antrąją vietą XVIII Italijos akordeonistų konkurse "Citta di Lanciano", tapo VIII Žemaitijos ir Klaipėdos krašto bei VIII Lietuvos akordeonistų konkursų laureatu, dalyvavo gabiausių Lietuvos vaikų projekte "Žvaigždės ir žvaigždutės" Nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje.

"Vitalijus išskirtinis vaikas, tai pastebi visi. Jo pokalbio temos ir pamąstimai – ne pagal amžių. Prieš atsakant į jo užduotus klausimus kartais reikia gerai pagalvoti", – šypsojosi R.Užgalis, paprašytas apibūdinti savo mokinį, kuris jau pats bando kurti muziką ir ją atlikti.

"Mano mokinys – talentingas, darbštus, perspektyvus, neeilinių muzikinių sugebėjimų turintis vaikas, savo dideliu noru, užsispyrimu ir ištverme siekiantis užsibrėžto tikslo – būti žinomu akordeono muzikos atlikėju ir propaguotoju. "Val Tidone" tarptautiniam konkursui ruošėmės nuosekliai, planingai. Todėl visai nenustebau, kad Vitalijaus pasirodymas jo amžiaus kategorijoje – iki 12 metų – buvo taip gerai įvertintas", – tvirtino pedagogas, neslėpdamas pasididžiavimo gabiu savo mokiniu. Net konkurso komisijos pirmininkas, žinomas pasaulyje akordeonistas prof. F.Lipsas iš Rusijos, juodu su Vitalijumi pasveikino ir pasidžiaugė aukštu akordeono meistriškumu Lietuvoje.

Akordeonistus taip pat vertino žymūs Europos pedagogai ir atlikėjai – akordeonistas ir kompozitorius V.Zubickis iš Ukrainos, Belgrado ir Kragujevaco muzikos akademijų profesorius V.Vasovicas iš Serbijos, Italijos Triesto konservatorijos profesorius Corrado Rojacas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos lektorius Raimondas Sviackevičius.

Šiąvasar "Val Tidone" konkurse dalyvavo ir apdovanojimus pelnė visas būrys jaunųjų atlikėjų iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių.

Konkursas ir festivalis

R.Užgalio teigimu, šis konkursas ypatingas tuo, kad jame susitinka įvairių specialybių garsūs muzikai, kylančios jaunosios kartos muzikos žvaigždės ir pasaulinio lygio pedagogai iš garsiausių pasaulio muzikos mokyklų – Maskvos, Zalcburgo, Paryžiaus, Milano, Berlyno. Tokių susitikimų patirtis – neįkainojama.

"Val Tidone" konkurse, kuris vyksta jau 12 metų mažame Pjanelo miestelyje, 70 kilometrų už Milano, varžosi jaunieji ir profesionalūs atlikėjai fortepijono, akordeono, gitaros ir kamerinių ansamblių kategorijose, profesionalai – dar ir kompozicijos bei liaudies muzikos kategorijose. Kaip pasakojo R.Užgalis, konkurso profesionalų kategorijose rungtyniauja didžiulis būrys atlikėjų iš viso pasaulio, pavyzdžiui, šiemet pianistų kategorijoje dėl Silvio Bengalli’o prizo konkuravo net 85 dalyviai.

Renginio metu taip pat organizuojamos vasaros stovyklos, kuriose su gabiais vaikais dirba aukščiausio lygio muzikai ir muzikos pedagogai.

Prasidėjęs nuo tarptautinio konkurso, "Val Tidone" išaugo į didžiulio visuomenės dėmesio sulaukiantį festivalį. Jis rengiamas nuo 2004-ųjų ir kasmet vyksta apie pusmetį – nuo birželio iki spalio – Šiaurės Italijos regiono Pjačencos provincijoje – net 11-oje jos miestelių. Jo dalyviai pasirodo koncertams skirtose vietose – bažnyčiose, rotušių salėse, senų pilių kiemuose, miestų aikštėse ir skveruose. Šis konkursas-festivalis turi senas tradicijas, tad jame koncertuoja visame pasaulyje žinomi atlikėjai.

Šios šventės organizatorius ir meno vadovas yra akordeonistas, smuikininkas, kompozitorius Livio Bollani’s, tarp kitko, šiemet dirbęs VIII Lietuvos akordeonistų konkurso vertinimo komisijoje.

Ruošia naują programą

Vasarą Vitalijus su savo mokytoju nedykinės.

"Kadangi mudu įtemptai dirbome pastaruosius trejus metus, dalyvaudavome ir vasaros festivaliuose-seminaruose Palangoje, dabar nusprendėme daugiau dėmesio skirti naujai programai. Tad šiąvasar koncertų nenumatome, o rudenį jau būsime paruošę naują programą, tad bus ir koncertų. Į konkursus važiuosime ir vėl, jei tik leis finansinės galimybės", – dalijosi artimiausiais planais R.Užgalis.

Akordeono muzikos entuziasto R.Užgalio mokiniai nuolat aktyviai koncertuoja daugelyje mokyklos ir miesto renginių, be V.Dobrovolskio, dar trys – Sigita Rakauskaitė, Olga Vovčenko ir Eduardas Kravčiukas – 2001-aisiais yra tapę tarptautinio akordeonistų konkurso "Citta di Montese" ( Italija) laureatais, E.Kravčiukas – net du kartus – dar ir 2004 metais.

"Be gausybės koncertų, perklausų, konkursų, mano klasės mokiniai kasmet koncertuoja Rietavo parapijos senelių globos namuose. Tai lyg mokslo metų užbaigimas. Visi moksleiviai noriai ruošiasi šiam koncertui", – kalbėjo R.Užgalis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų