JAV panaikinus judėjimui „#MeToo“ svarbų nuosprendį, aktorius B. Cosby išėjo į laisvę

JAV komikas Billas Cosby (Bilas Kosbis) trečiadienį buvo paleistas iš kalėjimo, teismui panaikinus jam paskelbtą nuosprendį dėl lytinės prievartos atvejo prieš 17 metų.

83 metų B. Cosby, kurio paleidimas yra smūgis judėjimui „#MeToo“, po Pensilvanijos Aukščiausiojo teismo sprendimo, kad jam nebuvo užtikrintas teisingas teismas, parvykęs į savo valdas netoli Filadelfijos žurnalistams parodė pergalės ženklą. Į klausimus jis neatsakė.

B. Cosby, praėjusio amžiaus 7-ajame dešimtmetyje pralaužęs rasinius barjerus „Emmy“ apdovanojimu įvertintu vaidmeniu televizijos seriale „Aš – šnipas“ (I Spy), 2018-aisiais buvo nuteistas dėl Andreos Constand (Andrėjos Konstand) apsvaiginimo vaistais ir bandymo išžaginti savo namuose Filadelfijoje 2004 metais.

Tačiau dabar teisėjai 79 puslapių nutartyje rašo, kad dėl apygardos prokuroro ir B. Cosby nepersekiojimo susitarimo, susijusio su pastarojo liudijimu civilinėje byloje, aktorius neturėjo būti apkaltintas.

„Cosby apkaltinamasis nuosprendis... panaikinamas, jis yra paleidžiamas“, – rašė teisėjai.

B. Cosby iš valstijos kalėjimo, esančio 56 km į šiaurės vakarus nuo Filadelfijos, išėjo maždaug 14 val. 30 min. vietos (21 val. 30 min. Lietuvos) laiku, naujienų agentūrai AFP sakė Pensilvanijos kalėjimų departamento atstovas.

Jis buvo pirma dėl lytinės prievartos nuteista garsenybė, pasaulyje prasidėjus judėjimui „#MeToo“ prieš lytinį smurtą ir piktnaudžiavimą galia.

B. Cosby kaltintojai ir judėjimo šalininkai piktinosi legendinio komiko paleidimu.

Advokatė Lisa Bloom (Laiza Blum) sakė, jog ji ir trys B. Cosby kaltinančios moterys „piktinasi, kad jis šiandien yra laisvas žmogus“.

B. Cosby, kuris savo kaltę visuomet neigė, kalėjo daugiau kaip dvejus metus. Iš pradžių jam buvo skirta įkalinimo nuo trejų iki dešimties metų bausmė.

Nors daugiau kaip 60 moterų pareiškė tapusios B. Cosby lytinės prievartos aukomis, baudžiamoji byla jam buvo iškelta tik dėl A. Constand užpuolimo. Dėl kitų atvejų jau buvo suėjęs senaties terminas.

B. Cosby tvirtina, kad jo susitikimas su A. Constand, tuomet dirbusia Templo universitete, įvyko abipusiu sutikimu.

B. Cosby praėjusio amžiaus pabaigoje buvo viena garsiausių Amerikos populiariosios kultūros figūrų. Jis yra pirmasis juodaodis aktorius, pasirodęs geriausiu JAV televizijos laiku, ir ištisus dešimtmečius buvo laikomas didvyriu, ypač afroamerikiečių bendruomenėje.

Visame televiziją žiūrinčiame pasaulyje jis buvo gerbiamas už draugiško akušerio ir tėvo Klifo Hakstablo vaidmenį 1984-1992 metais rodytame seriale „The Cosby Show“.

„Iš esmės neteisinga“

Pernai rugpjūtį aktorius pateikė antrą apeliaciją dėl jam paskelbto nuosprendžio. Advokatai įrodinėjo, jog buvo „iš esmės neteisinga“, kad teismas išgirdo B. Cosby raštišką paliudijimą vienoje civilinėje byloje dėl jo lytinio elgesio ir raminamųjų vartojimo 8-ajame dešimtmetyje.

B. Cosby tuose parodymuose pripažino duodavęs moterims dabar jau uždrausto „vakarėlių narkotiko“ „Quaalude“, norėdamas su jomis pasimylėti.

Pasak advokatų, B. Cosby duodamas šiuos parodymus manė, kad jie yra apsaugoti nuo baudžiamojo persekiojimo, bet galiausiai jie tapo svarbia baudžiamosios bylos dalimi.

Teisėjai sutiko, kad susitarimas dėl nepersekiojimo turėjo apsaugoti aktorių nuo kaltinimų.

„Bet koks tolesnis baudžiamasis persekiojimas pagal šiuos konkrečius kaltinimus turi būti draudžiamas“, – rašė trys teisėjai.

B. Cosby advokatai taip pat įrodinėjo, kad penkioms jo byloje liudijusioms moterims neturėjo būti leista to daryti, ir skundėsi, kad šie „dešimtmečių senumo“ įtarimai, kurių nebuvo kaltinamajame akte, iš anksto nuteikė prisiekusiuosius.

Kaltintojai šias liudininkes pakvietė norėdami įtikinti prisiekusiuosius, kad B. Cosby nuolat vaistais apsvaigindavo ir užpuldavo moteris.

Ankstesnė B. Cosby apeliacija buvo atmesta teismui nusprendus, jog kaltintojų įrodymai pademonstravo jo „lytinio smurto taktiką“.

Tyrimą B. Cosby atžvilgiu vykdęs Montgomerio apygardos prokuroras Kevinas Steele'as (Kevinas Stilas) pareiškime nurodė, kad aktorius „dabar išeina į laisvę dėl procedūrinio klausimo, neturinčio reikšmės nusikaltimo faktams“.

Phylicia Rashad (Filišija Rašad), drauge su B. Cosby vaidinusi „The Cosby Show“, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „PAGALIAU!!!! Ištaisoma baisi neteisybė.“

Tuzinas moterų, tvirtinančių, kad tapo B. Cosby aukomis, yra iškėlusios civilinius ieškinius aktoriui ir siekia kompensacijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių