Pereiti į pagrindinį turinį

J.Bartaškienė – apie "Hondos" pliusus ir minusą

2009-04-11 09:00
J.Bartaškienė – apie "Hondos" pliusus ir minusą
J.Bartaškienė – apie "Hondos" pliusus ir minusą / Tomo Raginos nuotr. Patirtis: 32 metus vairuojanti J.Bartaškienė dar nė karto nepateko į avariją dėl savo kaltės.

"Šokių dešimtuko" laimėtoja 59-erių Joana Bartaškienė vairuoja 32 metus. Bet dar nė karto pati nekeitė rato. "Tai turi daryti savas arba svetimas vyras", – juokiasi naują "Honda Civic" vairuojanti aerobikos klubo prezidentė.

Važinėja greitai

Pokalbis su J.Bartaškiene apie jos automobilį prasidėjo nuo taisyklių pažeidimo: važiuodama į susitikimą, savo auksinės spalvos "Honda" Joana kirto dvigubą liniją.

"Retai pažeidžiu taisykles, – tikino J.Bartaškienė. – Tačiau šįkart tiesiog norėjau žūtbūt nepavėluoti."

Baudas ji moka. Dažniausiai už greičio viršijimą. Moteris neslepia: greitkelyje ji kartais važiuoja 140-160 km/val. Tačiau, pasak J.Bartaškienės, tokį greitį ji leidžia sau tik kai kelyje mažai automobilių, danga sausa, nauja, o mašina techniškai tvarkinga. Tada, sako ji, neįmanoma važiuoti lėtai: "Piktina, kai vyrai, o pavasarį ir daug moterų, velkasi ir trukdo eismą. Tiesa, moterys važiuoja saugiau!"

Įsimintinas vardadienis

Ketvirtąją dešimtį vairuojanti moteris dar nė karto dėl savo kaltės nepateko į avariją. Tik du kartus į jos vairuojamas mašinas įsirėmė saugaus atstumo nesilaikę vairuotojai: "Kartą iš pažeidėjo gavau 150 litų."

Vasarį pažeidė taisykles ir ji. J.Bartaškienė pas draugę gurkšnojo kavutę, šventė vardadienį. Kai moterys nusprendė pro langą apžiūrėti naująjį Joanos automobilį, "Honda Civic" buvo tarsi skradžiai žemę prasmegęs.

"Nepastebėjau, kad palikau mašiną po ženklu "Stovėti draudžiama". Ją nutempė", – neišsisukinėjo J.Bartaškienė. Ji nesikuklina ir tikina, kad draugė nė su vienu vyru nesijautė tokia saugi, kaip važiuodama su ja.

Namėgsta besislapstančių policininkų

Pamačiusi vairuotojus, ją perspėjančius, kad priekyje – kelių policininkai, J.Bartaškienė visada padėkoja, sumažina greitį ir perspėja kitus. "Tačiau už didelį greičio viršijimą vairuotojus būtina bausti", – įsitikinusi ji. Ir ypač, pabrėžia J.Bartaškienė, apsvaigusius nuo narkotikų ar alkoholio.

Ji itin retai sėda už vairo išgėrusi, ir tai nebent tik taurę vyno arba šampano. Iš vakarėlių su vyru pasikeisdami veža vienas kitą – vairuoja tas, kuris nevartojo alkoholio.

Kartais moteriai pavyksta išsisukti be baudos, kai ją, buvusią televizijos laidos dalyvę, atpažįsta policininkai. Bet Joana pyksta, kai pareigūnai slepiasi ir baudžia už smulkius pažeidimus: "Policininkai privalo padėti, patarti, o ne bausti išlindę iš už krūmų tik ką pakeisto ženklo vietoje."

Tik mechaninė pavarų dėžė

Pirkdama naują "Hondą", J.Bartaškienė norėjo, kad mašina būtų manevringa, vidutinio dydžio, ne itin galinga, nenaudotų daug kuro.

1,8 l talpos variklis, 7 l benzino šimtui kilometrų mieste ir apie 6–6,5 l – greitkelyje. Borto kompiuteris, klimato kontrolė. Joana dar neįvertino visų mašinos privalumų, bet nesigaili sumokėtų 64 tūkst. litų. "Nors dabar tokia "Honda" kainuotų apie 10 tūkst. litų mažiau", – pastebi J.Bartaškienė.

Per mėnesį benzinui moteris išleidžia apie 350–400 litų. "Piluosi už 80 arba 120 litų. Jei degalai pinga, pilu pilną baką. Benzinas lieka benzinu. Kaip ir mechaninė, o ne automatinė, pavarų dėžė. Benzinas ir mechaninė dėžė turi pranašumų", – mano Joana.

Automobilį su atomatine pavarų dėžė ji turėjo 2000-aisiais. tai buvo "Renault Megane". "Dažnai gedo automatinė pavarų dėžė, – psisimena J.Bartaškienė, – o ją taisyti kainuoja labai brangiai. Be to, ilgai reikėjo prie jos įprasti. Dabar galėjau rinktis pilkos spalvos "Honda Civic" "automatą", tačiau pasirinkau su mechanine pavarų dėže."

Parankinėje – instrukcijos

Greitį mėgstanti ir močiute save vadinanti aerobikos klubo prezidentė kol kas džiaugiasi techniškai tvarkingu automobiliu: "Jau senokai vyro pamokyta stebiu techninius parodymus, o savo darbą autosalone tegul atlieka profesionalai."

Ji tik juokiasi prisiminusi, kai kartą sustabdė policininkas, paprašė atidaryti variklio antvožą, o ji... nemokėjo.

Dabar automobilio parankinėje ji vežasi ne tik du Lietuvos žemėlapius, bet ir "Honda Civic" techninius duomenis bei instrukcijas.

Žiguliukas, "Opel Ascona", "VW Passat", "Mazda", "Renault Laguna" – pirštus lenkia "Šokių dešimtuko" laimėtoja, vardydama savo turėtus automobilius. Ir juokdamasi pasigiria dabartinio automobilio numeriu "101": "Dešimtukas ir numeris vienas".

"Honda" turi minusų

Joana labai patenkinta japoniškais automobiliais, giria savo "Honda Civic", bet neslepia: jos svajonių mašina – "Mercedes". J.Bartaškienė tikisi, kad kitas ir turbūt paskutinysis jos gyvenime automobilis bus būtent "Mercedes".

O kol kas, prisipažįsta švelniai nosinaite valydama "Honda" ženklą, ji myli savo "Civic". Nors po akimirkos stilingai ir šiek tiek iššaukiančiai besirengianti aerobikos trenerė teatrališkai susiraukia ir purto kaštono spalva nudažytus plaukus: "Vieną minusą mano mašina turi. Ji nepritaikyta vairuoti mūvint skrybėlę."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų