Pereiti į pagrindinį turinį

Jei tik sugebėsi, parduok save brangiai

"Protų medžiotojo" patarimai tiems, kurie mano, kad, kalbant apie darbą ir karjerą, yra verti geriausio. Tiesa yra ta, kad kartais apmaudžiai susimauna net geriausieji. Kokios strategijos laikytis ir kaip nepaslysti ant arbūzo sėklos?

1. DEMONSTRUOK DANTIS

Kai darbuotojo ieško solidus, į žurnalo "Forbes" sąrašą patenkantis klientas, iš anksto kuriamas kandidato paveikslas. "Protų medžiotojai" remiamasi profesionalia patirtimi ir numatomam darbui reikalingu psichologiniu tipažu.

Reikalavimai kandidatui: mokėti ne tik profesionaliai dirbti, bet bendrauti su kolektyvu, prastumti sprendimus, palaikyti neformalius santykius su verslo visuomene.
Todėl kandidatų ieškantys "protų medžiotojai" iš anksto atlieka psichologinį filtravimą. Didžiausią paklausą turi ryžtingi, kieti ir žinantys savo vertę charizmatiški žmonės. Pademonstruok, kaip iš jauno profesionalo virsti savo ir kitų tikslus suprantančiu monstru!

2. KALBĖK APIE PINIGUS

Žmonės, kurie kuklinasi kalbėti apie pinigus, tolimi nuo verslo realybės. Kalbėk apie pinigus tiesiai ir atvirai. Tačiau pokalbį reikia pradėti ne nuo pageidaujamo atlygio, bet nuo sumos, žemiau kurios nesutiksi dirbti iš principo. Galutinė suma aptariama. Kalbėk apie metinį atlygį – tai solidu ir madinga. Mėnesinis atlygis išduos tavyje tūnantį vidutinio lygio klerką.

Dabartinių profesionalų nedomina fiksuotas atlygis. Geriausius specialistus vilioja bonusais, todėl leisk suprasti, kad tai tave domina. Tuo įrodysi, kad pasitiki savimi ir savo darbo rezultatais.

3. PRISTATYK PORTFOLIO

Pamiršk klasikinį scenarijų: "Gimiau, dirbau, išėjau..." Tai niekam neįdomu. Reikia tavo kietumo įrodymų. Reputacija – ne gandai ir ne nuomonė. Tai – konkretūs faktai. Kiekvienas "protų medžiotojas" trejus metus sėkmingai besivystančioje kompanijoje ieško sėkmės autoriaus. Prieš bendraujant visada reikia parengti savo portfolio (tai – pačių reišmingiausių tavo darbų ir tavo sugebėjimus charakterizuojančių rezultatų paketas).

Meno direktoriaus ar reklamos darbuotojo portfolio aiškus – "Štai, mano dizainas!" Tačiau vadybininko portfolio gali sulaukti klausimų. Vadybininko portfolio – tai tavo rankomis kurta sėkmė versle. Dirbai didmeninėje prekyboje? Papasakok augimo dinamiką: "Kai atėjau, šalyje buvo 20, o dabar 150 "taškų". Arba savo pasiekimus pademonstruok grafikais ir paveikslėliais.

Nereikia visko išpakuoti prieš bendraujant, nes atrodysi pernelyg besiblaškantis.Geriau viską pademonstruok savo nešiojamame kompiuteryje. Tai visuomet padaro įspūdį!
Realus kandidatas į "kietą" darbą savo portfolio privalo turėti bent penkis sėkmingus projektus. Turi jaustis profesionalaus augimo įspūdis: kaip konkrečias problemas keitė strateginių uždavinių kūrimas. Savo sėkmingus projektus pasistenk pristatyti sistemingai.

4. BŪK LOJALUS

Jei tavo būsimasis darbdavys-oligarchas "apie tave kažkur girdėjo" – puiku. Tačiau jei kalbama ne apie darbą reklamoje arba žurnalistikoje, provokuojantys pasisakymai spaudoje arba vieši skandalai nėra gerai.

Verslo savininkai ieško sraigtelio. Net jei ir labai brangaus ir gero, bet tik sraigtelio savo mechanizmui. Ne genijų, bet organizatorių! Todėl neeksperimentuok su savo išvaizda. Būk lojalus ir pozityviai atsiliepk apie savo buvusius darbdavius.

Patikėk, tai svarbu

Sėkmingiausias susitikimas būtų toks, kai pokalbyje lygiaverčiai dalyvauja abi pusės, o ne dominuoja kurio nors pašnekovo monologas. Taigi nebijokite atsakinėdami į klausimus ir patys juos užduoti.

Rankos paspaudimas "protų medžiotojui" yra labai informatyvus veiksmas. Jei kandidatas paduos suglebusį, drėgną nuo prakaito, iš baimės virpantį delną, gali manyti, kad užsidirbo didelį minusą.

Akių kontaktas ir kūno kalba privalo vienareikšmiškai teigti viena: jūs – kietas, atviras ir neturintis, ko bijoti. Jokių drovių žvilgsnių į šalį, neramiai gniaužomų rankų ir nevalingai masažuojamo sprando!

Apranga turi sufleruoti: štai žmogus, kuris nesistengs bet kokia kaina atkreipti dėmesį, bet gėdos niekada nepadarys. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų