Pereiti į pagrindinį turinį

J.Smoriginas: nebijau iššūkių nei gyvenime, nei scenoje

2009-12-01 09:14
J.Smoriginas: nebijau iššūkių nei gyvenime, nei scenoje
J.Smoriginas: nebijau iššūkių nei gyvenime, nei scenoje / Kamilės Šulcaitės nuotr.

Pastaruoju metu gerai žinomas choreografas Jurijus Smoriginas su "Vilniaus baleto" šokėjais pluša repeticijų salėse.

Choreografas paniręs į naują avantiūrą – spektaklį "Fedra".

– Kaip ir kada gimė spektaklio idėja?

– "Fedros" idėja negimė dabar, ji buvo atsiradusi prieš daugelį metų ir netgi įgyvendinta. Buvau šį trumpą spektaklį pastatęs gerai žinomiems Lietuvos baleto solistams Loretai Bartusevičiūtei ir Jonui Katakinui, o rodomas jis buvo Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Žinoma, paties spektaklio koncepcija buvo kitokia nei dabar. Jis buvo trumpesnis ir daugiau skirtas klasikinio baleto atlikėjams, o šiandien – tai šokio stilių eklektika.

– Kodėl sugalvojote vėl atkurti Fedros personažą?

– Manau, kad šiuo metu tokių moterų kaip Fedra (Faidra) yra labai daug. Tenka pripažinti, kad visuomenėje galime pamatyti nemažai turtingų, gražių, bet vienišų vidutinio ar vyresnio amžiaus moterų, kurios, pasiekusios didelių laimėjimų darbo srityje, išsiilgsta meilės ir susižavi jaunais vyrais, kurie yra tarsi jaunystės prisiminimas. Ir apskritai, man labai patiko tas graikų mitas, nes ten be galo daug aistros ir meilės. Tokios moterys, kaip Fedra, tikrai neeilinės, žavingos. Tiesiog norėjau sukurti ką nors šilto, aistringo, gilaus, todėl ir atgimė ši įsimylėjusios moters tema.

– Ką netikėto šį kartą bandysite parodyti žiūrovams? Tai bus įspūdingas šou, o gal nauja šokio stilistika?

– Kadangi esu modernaus šokio pradininkas Lietuvoje, ir apskritai jau turiu savo šokio stilių, pasakysiu, kad daugiausia spektaklyje bus modernaus šokio arba neobaleto. Tačiau negaliu nepaminėti, jog vaidmenis "Fedroje" sukūrė ir žinomas sportinių šokių atlikėjas Arturas Bajoras bei balerina Nelė Beliakaitė. Taigi tenka pripažinti, kad sujungti kelių rūšių šokio profesionalus į vieną darnų kūrinį nelengva, bet mėgstu eksperimentuoti ir manau, kad šis produktas bus labai pavykęs. Man ir pačiam labai įdomus šis kūrybinis procesas, nes galiu stebėti, kaip atsiranda bendras šokio stilius, kaip šokėjai ima jausti vienas kitą. Galiu pažadėti, jog spektaklyje tikrai bus choreografinių stilių pokalbis ir netgi kova. (Juokiasi.) Nebijau iššūkių nei gyvenime, nei scenoje.

– Kas jums pačiam yra Fedra, kokias sukelia asociacijas, emocijas?

– Man apskritai ji yra žavingas, šiek tiek mistinis personažas, ji kupina aistros ir noro būti mylima. Kažkodėl Fedrą įsivaizduoju kaip maždaug septyniasdešimties metų moterį, kurios lūpos vis dar purpurinės, o ji pati kvepia "Chanel 5". Matau Fedrą pilną gyvybės ir degančios meilės. Apskritai man patinka žmonės, kurie nesensta. Taigi, mano supratimu, Fedra yra amžinos jaunystės simbolis. Būtent apie tokią moterį ir yra spektaklis.

– Į kokį laikotarpį bus nukelti spektaklio herojai?

– Čia nebus konkretaus laikotarpio. Kiekvieno veikėjo apranga, galima sakyti, paimta iš skirtingo laiko, todėl apie bendrą stilių kalbėti būtų gana sunku, svarbiausia pati moteriškumo idėja, personažo įtaigumas. Ir šiaip viskas dabar teatro mene labai sumaišyta, todėl didelio dėmesio į konkrečią epochą tikrai nekreipiau.

– Ar "Fedroje" bus išlaikyta tikroji mito fabula?

– Taip. Žinoma, bus keli papildomi niuansai, bet nuo paties mito stengiausi nenukrypti.

Spektaklio "Fedra" premjera numatoma gruodžio 20 d. 19 val. M.K.Čiurlionio menų mokyklos teatre.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų