Jubiliejinis festivalis: Visaginas vėl laukia kantri muzikos gerbėjų ir atlikėjų

  • Teksto dydis:

Šiandien prasideda bene seniausias Lietuvos muzikos festivalis turintis ne tik ištikimų gerbėjų būrį mūsų šalyje, bet ir visame pasaulyje, o ypač už Atlanto. Pasak renginio organizatorių, tarptautinis „Visagino Country“ patenka į stipriausiųjų kantri muzikos festivalių trejetuką.

„Užsienyje mums prisistatinėti nereikia. Jeigu kantri muzikos atlikėjai iš Jungtinių Amerikos Valstijų keliauja į Europą koncertuoti – mes jų sąrašo viršuje. Pasaulyje garsių atlikėjų laiškai plaukia visus metus ir kartais būna išties sudėtinga atsirinkti“, –  pasakoja viena iš festivalio organizatorių Jurgita Račkauskaitė.

Pasak Jurgitos, sudarant programą atlikėjų pasirinkimą dažniausiai lemia siekis pristatyti kuo platesnį kantri muzikos stilių diapazoną. Ypatingai daug dėmesio tam skirta šiemet – rugpjūčio 24-25 dienomis vyks jubiliejinis, 25-asis „Visagino Country“.

Du vakarai   12 atlikėjų

Kantri muzikos gerbėjai Visagine turės progos pasiklausyti atlikėjų iš Airijos, Australijos, Jungtinės Karalystės, Slovakijos, Olandijos, Lenkijos ir kantri muzikos gimtinės JAV bei Lietuvos. Stilių įvairovė ne mažiau plati. Organizatoriai sako kaskart norintys parodyti, jog kantri muzika tai toli gražu ne tai, ką matome amerikietiškuose vesternuose.

Užsienyje mums prisistatinėti nereikia. Jeigu kantri muzikos atlikėjai iš Jungtinių Amerikos Valstijų keliauja į Europą koncertuoti – mes jų sąrašo viršuje.

„Siekiame išlaikyti vieningą festivalio formatą, tačiau nesikartoti ir pristatyti vis naujas grupes. Kaip ir kasmet  laukia du pagrindiniai koncertai penktadienio ir šeštadienio vakarą, o sekmadienį mišios, kurių metų bus giedamos kantri giesmės. Beje, įdomu tai, kad šių metų festivalio data sutampa su pačio pirmojo, kuris vyko 1991 metais“, – sako J. Račkauskaitė.

Jubiliejinio festivalio žvaigždė – „steel“ gitaros virtuozė Sarah Jory iš Jungtinės Karalystės, koncertuosianti kartu su grupe „The Next Level“. Nors atlikėja scenoje jau 40 metų, ji vis dar yra karjeros viršūnėje ir pritraukia minias klausytojų visame pasaulyje. Beje, Lietuvoje S. Jory koncertuoja antrą kartą: daugelis kantri muzikos gerbėjų iki šiol negali pamiršti jos pasirodymo 8-ojo festivalio metu.

„Festivalio jubiliejus sutampa ir su gero mūsų bičiulio sukaktimi. Gitaristas Michaelis Lonstar iš Lenkijos jau 40 metų scenoje ir kelis dešimtmečius su „Visagino Country“: nesvarbu ar jis groja ant scenos, ar ne – visada atvyksta. Džiaugiamės galėdami pristatyti įsimintiniausias jo repertuaro dainas“, – pasakoja J. Račkauskaitė.

Ant „Visagino Country“ scenos lips kantri roką grojantys „The Music Road Pilots“,  klasikinio folk rock žanro atlikėjas Brendanas Monaghanas, laukia ir intriguojantis merginų dueto „Baylou“ iš Australijos pasirodymas. Įdomu tai, kad joms bosine gitara akomponuos visaginietis Edgaras Piščikas (Sepa).

Keliaujantis filosofas su bandža

Pristatydama programą, Jurgita sako su nekantrumu laukianti grupės „The Willie Jones Band“, bendro JAV atlikėjo ir muzikantų iš Slovakijos, pasirodymo. Neseniai jie koncertavo Latvijoje ir sulaukė didžiulio pasisekimo.

Kaip ir amerikiečių atlikėjo Maxo Tylerio, šiuo metu gyvenančio Barselonoje ir atvykstančio su ispanų grupe. Beje, klasikinės kantri muzikos atlikėjas yra dar ir linijinių šokių virtuozas, gebantis išjudinti tūkstantines minias.

„Ne mažesnę intrigą kelia keliaujančio filosofo Mindaugo Briedžio pasirodymas. Šiuo metu atlikėjas gyvena Memfyje (JAV), kur pats išmoko groti bandža. Festivalyje jis ruošiasi sugroti savitą, tarp Laukinių Vakarų estetikos ir autorinės dainos gravituojančią muzikos programą“ , – pasakoja J. Račkauskaitė.

Lietuvai festivalyje taip pat atstovaus Leonardas Rinkevičius, draugų vadinamas dr. Leo, su grupe „Undarox“.  Ant didžiosios scenos lips grupė daugiau nei du dešimtmečius grojantys „Klova Belkin Band“. Be abejonės, jubiliejinio festivalio nepraleis ir kantri muzikos tėvu tituluojamas, vienas iš „Visagino Country“ sumanytojų, Virgis Stakėnas. Beje, kokią programą jis paruošė šiam festivaliui nežino net jo organizatoriai.

„Vėl išvysime ansamblį „Jonis“. Tiesiog negalėjom jų nepakviesti, po to kaip pernai „užšokdino“ visą festivalį“, –  šypsosi Jurgita.

Tradiciniai renginiai ir amerikietiški prieskoniai

25-erius metus organizuojamas „Visagino Country“ garsus ne tik kantri muzikos stilių įvairove ar atlikėjų žvaigždynu. Visų pirma tai kantri muzikos gerbėjai, ilgamečiai festivalio žiūrovai, per šiuos metus tapę savotiška šeima. Juos lengvai atpažinsi iš kaubojiškos atributikos ir atvyksta jie ne vienai dienai:  įsikūrę palapinių miestelyje ant Visagino ežero kranto lietuviški kaubojai kartu ne tik pramogauja, bet ir sriubą verda, šoka ir dainuoja.

„Šokiai labai svarbi mūsų tradicijos dalis. Kasmet festivalyje vyksta linijinių šokių maratonas: mokomės žingsnelių, o vėliau jau šėlstam prie scenos. Šiais metais mokysimės šokti kartu su mokytojomis iš Latvijos“, – pasakoja su „Visagino Country“ organizatorė Jurgita.

Kalbant apie tradicijas, viena seniausių – amerikietiškų automobilių paradas, simboliškai apvažiuojantis miestą ir skelbiantis festivalio pradžią. Nors šiais metais festivalis prasidės kiek anksčiau, fotografijų parodos „Lietuviškasis Vudstokas – Visaginas“ atidarymu rugpjūčio 23 d., ketvirtadienį.

„Jubiliejinis festivalis išties išsiskiria renginių gausa, – pastebi organizatoriai. – Mažuosius festivalio dalyvius užims Lietuvos kantri klubas, kaubojiškas pramogas ruošia JAV ambasada. Bus net naktinis krepšinis. Labai džiaugiamės ir ilgai brandinta idėja, kuri virto šauniu renginiu – amerikietišku barbekiu šeimoms.“

Amerikietiškame BBQ gali dalyvauti visi norintys – griliu bei mėsa pasirūpinta, tereikia ją gardžiai, pagal savo šeimos tradicijas, iškepti. Savotiškas gardžiausio kepsnio varžytuves prižiūrės ir patarimus dalins virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas, beje, visaginietis. Sklinda kalbos, kad žiuri komisijoje bus pati JAV ambasadorė Anne Hall.

„Aš priklausau jaunajai festivalio kartai. Užaugau su juo, gal todėl negaliu būti iki galo objektyvi. Tačiau paklauskite mano draugų – visi bendradarbiai, kuriuos atsivežiau iš Vilniaus, tapo ištikimais festivalio gerbėjais, –  juokiasi Jurgita Račkauskaitė, patikinusi, jog ji vis dėlto šiek tiek vyresnė už „Visagino Country“ – O tiems, kurie nebuvę, tegaliu pasakyti – išdrįskite atvažiuoti ir pamatyti aukščiausio lygio, tarptautinį festivalį, dėl kurio scenos varžosi stipriausi atlikėjai!“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių