Kelionę Tekančios saulės šalyje tęsiantys draugai ir kolegos Vytaras Radzevičius ir Martynas Starkus apsilankė Osakoje. Vienoje iš pasaulio virtuvės gurmanų sostinių lietuviai įsigeidė paskanauti vienos nuodingiausių žuvų pasaulyje – fugu.
Galima gauti visko
"Vytaras valgo viską. Ir ko tik jis neprisiragauja kelionėse – netgi tokių dalykų, nuo kurių normalus žmogus pabėgtų klykdamas laukais, – Užperėtų anties kiaušinių, gyvų krevečių, marinuotų medūzų, paukščių seilių ir dar gyvą galybę nelabai valgomų dalykų, – savo socialinio puslapio paskyroje "Starkaus&Radzevičiaus" kelionės rašė M.Starkus. – Bet iki šiol jie, nors "britkūs" pažiūrėti, nebūdavo pavojingi gyvybei."
Fugu lietuviškai – pūsliažuvė. Viena nuodingiausių pasaulio žuvų Japonijoje kasmet apsinuodija nuo 20 iki 40 žmonių.
"Ar jos paragavęs Vytaras pasakys savo garsųjį "skanu"? Na, jei suspės – pūsliažuvės nuodai dažniausiai suveikia maždaug per 10-15 minučių", – juokavo Marčius, kuris su draugu paragauti fugu atvyko į Osaką – antrą pagal dydį Japonijos miestą, kuriame su priemiesčiais gyvena 19 milijonų žmonių.
Fugu dažniausiai sugaunama Japonijos pietuose ir gaudoma visą žiemą. Kovą jos sezonas baigiasi, todėl balandį gauti gero fugu yra labai sunku. Bet Osakoje, kuri dar vadinama Japonijos virtuve, galima gauti visko.
Anksčiau tai buvo didžiulis ryžių centras, dabar, kai kurių specialistų nuomone, tai – pasaulio kulinarinių potyrių bamba.
Japonijoje sakoma, kad Kyoto gyventojai paskutinius pinigus išleidžia drabužiams, o Osakos – maistui.
Būtų kaip perkūno oželis
Dabar fugu patiekimą Japonijoje griežtai reguliuoja įstatymai. Ši žuvis negali būti darinėjama restorano patalpose –- tam turi būti skirta speciali atskira vieta, o pūsliažuvę gali išdarinėti tik sertifikuoti meistrai.
"Fugu gimsta nenuodinga, ir jeigu sveikai maitintųsi, būtų tyra kaip perkūno oželis, – pasakojo Vytaras ir Martynas. – Tačiau pusdama viską, kas pasitaiko po nosimi, žuvis prikaupia gyvą galybę baisaus nuodo tetrodotoksino. Nuodingos yra fugu kepenys, kiti vidaus organai, taip pat – kraujas, akys, na, ir maždaug viskas, išskyrus mėsą ir odą".
Jei, darinėdamas žuvį, netyčia pradursi bet kurį iš jos vidaus organų – viskas: baigsis liūdnai, jei to nepastebėsi arba nuspręsi pataupyti.
V.Radzevičiaus ir M.Starkaus aplankytas nedidelis cechas per metus išdarinėja 4-5 tonas tokių žuvų.
Tiesa, išdarinėtos žuvies iškart lietuviams paragauti nepavyko, nors darinėjimas vyksta anksti ryte, restoranai pradeda dirbti tik po pietų. Ir tik pasivaikščioję po Osaką ir pasivažinėję traukiniu, lietuviai atvyko į restoraną paskanauti vienos nuodingiausių žuvų pasaulyje.
Keista, bet labai skanu
Pradžiai – fugu sashimi – nuodingoji žuvis, supjaustyta plonytėmis permatomomis riekelėmis.
"Vytaras paragavo ir ne šiaip pasakė "skanu", o "labai skanu". Na, ką ten žmogus supaisysi, – ironizavo M.Starkus. – Skonis – kaip peraugusio kalmaro, bet Vytaras įžvelgė ir šilkinę tekstūrą, ir citrininį poskonį ir dar daug ypatingai viliojančių niuansų. Iš tiesų – skanu. Kitaip."
Aliejuje kepta fugu su džiūvėsėliais – nieko ypatingo. Skonis kaip paprastos menkės.
"Bet užtat kąsdamas kiekvieną kąsnį susimąstai. O gal tavyje jau pradėjo veikti nuodai ir netrukus krisi negyvas, purtomas baisiausių traukulių? Neramu", – rašė keliauninkai, ant kurių stalo netrukus buvo naujas patiekalas.
"Kaip čia padoriau išsireiškus... Na, tokie vyriškos lyties žuvies daiktai, kuriuos žinduolių patinai nešioja tarp kojų. Na, jūs supratote. Gražiai apkepinti, – apibūdino Vytaras. – Prakandi maloniai apskrudusią luobelę ir burnoje išsilieja puikaus žuvies skonio jogurtas. Skamba gal keistokai, bet iš tiesų – labai skanu!"
Jau dešimtoje ekspedicijoje po pasaulio kampelius surengusių draugų kelionės gurmaniškus pietus Osakoje vainikavo šilta sakė (ryžių degtinė) su užpilta fugu oda.
"Nieko ypatingo. Taip pat sėkmingai galima būtų išlenkti taurelę degtinės su įmesta "vobla", – konstatavo Martynas ir Vytaras. – Likome gyvi. Žinoma, dramą su nuodais čia gerokai perlenkėme. Per metus Japonijoje nuo fugu miršta vos keli žmonės, ir tie šią žuvį bandė ruošti patys. Restoranuose pateikiama fugu yra saugi, nes paruošiama griežtai laikantis visų saugumo reikalavimų. Nebijokite, ragaukite, mėgaukitės."
Naujausi komentarai