Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip mutantai dėl Amerikos kovojo

2009-05-02 09:00
Žvaigždė: pagrindinis vaidmuo teko pastaraisiais metais itin išpopuliarėjusiam australų aktoriui H.Jackmanui.
Žvaigždė: pagrindinis vaidmuo teko pastaraisiais metais itin išpopuliarėjusiam australų aktoriui H.Jackmanui. / Filmo kadras

Po filmų apie Supermeną ir Betmeną mutantų Iksmenų pasirodymas 2000-aisiais didžiuosiuose ekranuose atrodė logiškas – Jungtinėse Valstijose šis komiksas populiarus dar nuo 1963-iųjų.

Komikso ekranizacijos

Filmo veiksmo vieta, kaip įprasta, – netolima ateitis, kurioje žmonių giminę į civilizacijos kelkraštį išstūmė kur kas tobulesni padarai. Jie atsirado dėl genetinių mutacijų ir homo sapiens pralenkia intelektu bei parapsichologinėmis galiomis. Iksmenams vienas juokas akimirksniu pakeisti vėjo kryptį ar klimatą. Būtent todėl jų nekenčia žmonės (aišku, pavydi!) ir bando sutramdyti jų demonišką energiją.

Pirmame filme tuo rūpinosi profesorius Čarlzas Ksavjeras, bandęs mutantų galią nukreipti naudinga linkme. Tačiau ne visi troško atsisakyti "mirtino ginklo", tad ėmėsi saviveiklos.

Po trejų metų pasirodžiusiuose "Iksmenuose 2" režisierius Bryanas Singeris nepasitenkino tik komikso ekranizacija. Filme jis sugebėjo užšifruoti dviejų realių Amerikos politinio gyvenimo antagonistų – Martino Lutherio Kingo ir Malcolmo X – idėjinę priešpriešą. Bet tai pastebėjo tik keletas intelektualų ar politikos analitikų, o daugumai tai buvo viso labo dar vienas efektingas pasakojimas apie neįtikimų galių turinčius mutantus.

Antrame filme jie ne tik kovėsi tarpusavyje, bet ir aktyviai kovojo dėl savo teisių. Net kėsinosi į Amerikos prezidentą, o nepavykus jo įveikti, paliko Baltuosiuose rūmuose žinutę "Laisvę mutantams!"

Kai ekranuose pasirodė "Iksmenai: paskutinis sustojimas" (2006 m.) tapo aišku, kad nieko originalesnio iš šio siužeto išspausti nebeįmanoma. Matyt, tai gerai suprato ir B.Singeris, šį kartą vairą perleidęs veiksmo komedijų režisieriui Brettui Ratneriui, kurio ypatingų nuopelnų nepastebėta.

Žadėta "atkasti šaknis"

Plačiai reklamuojamas ketvirtas filmas apie Iksmenus jau iš anksto kėlė alerginę reakciją. Nors iki seanso tikrai buvo vilties – juk buvo žadama, kad tai bus garsiosios trilogijos priešistorė, atskleisianti, kaip pagrindinis istorijos herojus Ernis atėjo į šį pasaulį.

Dar visai neseniai buvome tikro stebuklo liudininkai. Režisieriui Christopheriui Nolanui, perėmusiam natūralia mirtimi nusibaigusią sagą apie Žmogų šikšnosparnį, filmuose "Betmenas. Pradžia" ir "Tamsos riteris" būtent šios epopėjos priešistorėmis pavyko sudėlioti akcentus, dėl kurių plokšti komiksų personažai tapo gyvais žmonėmis.

Ko nors panašaus galima buvo tikėtis ir iš filmo "Iksmenai: Pradžia. Ernis". Ch.Nolanui galbūt ir būtų pavykę sužmoginti mutantus. Juolab kad ir pagrindinio vaidmens atlikėjas Hugh Jackmanas dabar gavo galimybę ne tik ta pačia nuožmia veido išraiška skersti priešininkus savo ilgais plieniniais nagais, bet ir progą atskleisti herojaus psichologinės transformacijos paslaptis. Jos siekia senus laikus, kai dar 1845-aisiais mažas berniukas Džeimsas Loganas Kanadoje patyrė pirmą stiprų sukrėtimą, lemtą genų mutacijos ir painiavos su tėvais.

Autoriai susiviliojo klišėmis

Nuo šios vietos galima buvo eiti į siužeto teikiamų galimybių gelmes, bet, užuot patraukę šiuo keliu, autoriai pasitenkino banaliomis Edipo komplekso klišėmis ir pasišokinėdami leidosi per Amerikos istorijos įvykius. Kadangi mutantai, matyt, nesensta kaip paprasti mirtingieji, Erniu tapusiam Loganui leidžiama pabūti visuose JAV karuose, pradedant Pietų ir Šiaurės konfliktu (1861–1985 m.).

Vešliomis žandenomis pasipuošusį vyruką ir jo vyresnį brolį Viktorą, taip pat mutantą, trumpai matome ir Pirmojo pasaulinio karo apkasuose, ir Antrojo fronto išsilaipinimo dieną Normandijoje, ir Vietnamo karo akcijose. Po pastarųjų žygių broliukams siūloma savo neįprastas galias panaudoti tėvynės ginti itin pavojingose karinėse operacijose.

Šį kartą kino komikso autoriai pagalvojo ir apie moterišką auditorijos dalį, kurios kautynių scenomis ir kompiuteriniais triukais į kino sales neįviliosi. Filme bus ir romantiška, nors labai trumpa meilės istorija. Išgirsime gražią indėnų legendą, kuri paaiškins, iš kur kilo Džeimso antrasis vardas. Ir pamatysime, kas žmogumi tapusiame Ernyje vėl pažadino žvėrį.

"Iksmenai: pradžia. Ernis" ("X-Men Origins: Wolverine") **

Fantastinis veiksmo trileris. JAV, 2008 m. Rež. Gavinas Hoodas. Vaidina H.Jackmanas, Lievas Schreiberis, Ryanas Reynoldsas, Danny Hustonas, Lynn Collins.

veiksmas 2

humoras 0

įtampa 2

erotika 0

siaubas 2

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų