Pereiti į pagrindinį turinį

Karnavalas krizės nepaiso

2009-02-21 09:00
Karnavalas krizės nepaiso
Karnavalas krizės nepaiso / Valdemaro Puodžiūno nuotr. Antplūdis: anot Italijos spaudos, šiemet į karnavalą atvyko rekordinis skaičius svečių.

Miestas stebuklas Venecija per metus pritraukia apie 15 mln. turistų. Intensyviausio svečių antplūdžio ši sala sulaukia vasarį. Per tradicinį Venecijos karnavalą.

Užliejo žmonių minios

Didžiausias Italijos laikraštis "Corriere della Sera" džiaugėsi, jog šiemet pirmąją karnavalo dieną į Veneciją sugužėjo per 70 tūkst. žmonių ir prognozavo, kad sekmadienį laukiama rekordinio 100 tūkst. svečių skaičiaus. Krizė karnavalo nesugadino.

Išties sekmadienį Venecija grimzdo žmonių jūroje. Žmonių eismą tiltais ir tilteliais reguliavo policija. Tačiau spūstyse nesigirdėjo nei pykčio, nei aimanų. Visur mirguliavo kaukės arba nepaslėptos žmonių šypsenos.

Patys italai džiaugėsi nuostabiu pirmųjų karnavalo dienų oru. Buvo giedra, tiesiog pavasariškai gaivu.

Džiaugtis gyvenimu

Šiųmetinio karnavalo šūkis " Sensacija: šeši pojūčiai x šeši rajonai". Miesto valdžia ir organizatoriai pasistengė, kad karnavalo renginiai vyktų ne vien tik didžiausio turistų dėmesio sulaukiančioje Šventojo Morkaus aikštėje. Karnavalas šurmuliavo visuose šešiuose Venecijos rajonuose.

Visais laikais Venecijos karnavalo išskirtinė savybė buvo socialumas. Kaukės – tai ne tik žaismės priemonė, bet ir anonimiškumas, leidęs lygiomis teisėmis linksmintis įvairių luomų, socialinės padėties ar amžiaus žmogui. Karnavalo metu išnyksta bet kokie socialiniai skirtumai. Nebent juos išduoda kaukių ir kostiumų prabanga.

Karnavalas – tai puiki galimybė džiaugtis gyvenimu. Nuo seniausių laikų, o Venecijos karnavalo istorija skaičiuojama nuo XI a., visi norintieji galėjo leisti sau kur kas daugiau nei kitu metų laiku: slapta mylėtis, asistuoti, šokti, lošti kazino. Atpažinti žmogų po kauke buvo itin negarbinga.

Panašios dvasios niuansai jaučiami ir šiandien. Galbūt todėl šis karnavalas taip traukte traukia turistus iš viso pasaulio.

Kainos nesikandžiojo

Tiek dieną, tiek vakarą įvairiose Venecijos gatvelėse, aikštėse, restoranuose galima išvysti itin puošniomis kaukėmis dėvinčius karnavalo dalyvius. Vieni jų – apmokami statistai, kiti – vietiniai gyventojai, visomis šeimomis išsiruošę pasilinksminti, treti – turistai, prisidengę ne pačiomis brangiausiomis plastikinėmis kaukėmis ar išsinuomotais kostiumais. Rankų darbo papier-mâché kaukės, išgražintos plunksnomis, stiklo karoliukais ar kitokiu dekoru, kainuoja nuo 100 eurų. Tai – daugiau meno kūrinys, nei maskaradui naudotinas daiktas.

Šventojo Morkaus aikštėje šiemet buvo sukomponuotas didžiulis žalias sodas, kurio centre pastatytas podiumas. Čia vyko pagrindiniai karnavalo renginiai, tarp kurių po sodą ir ant podiumo nemokamai galėjo pasivaikščioti kiekvienas pageidaujantis. Vienintelė sąlyga patekti sodan buvo pilnas karnavalinis rūbas su kauke.

Kainos karnavalo metu neatrodė itin kandžios. Daugiausiai pabrangsta viešbučiai. Ypač Venecijos centre – jų kainos išauga dvigubai. Paplaukiojimas gondola kainuoja 80 eurų. Kava restorane ar kavinukėje šalia Šventojo Morkaus aikštės 4–5 eurai, kiek tolėliau, pavyzdžiui, Castello rajone, puodelis ekspreso – tik vienas euras.

Vakarais didžiausi Venecijos viešbučiai ir restoranai kvietė į kaukių balius. Įėjimas į tokį renginį kainavo nuo 200 iki 400 eurų.

Skrydis – iš Rygos

Lietuvos gyventojui patogiausia ir pigiausia patekti į Veneciją per Rygą. Dukart per savaitę "Air Baltic" kompanija vykdo skrydžius į šį miestą. Tiesa, lėktuvai perpildyti tiek iš Vilniaus į Rygą, tiek iš Latvijos sostinės į Veneciją ir atgal.

Venecija nuostabi bet kuriuo metų laiku. Tačiau bent kartą per gyvenimą verta pabūti vasario karnavale. Pamatyti įspūdingiausią ir didžiausią spektaklį pasaulyje. Galimybė šiemet dar yra. Venecijos karnavalas baigsis antradienį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų