Pereiti į pagrindinį turinį

Kas bendra tarp finansų pasaulio ir televizijos?

2016-06-07 16:18

Prieš dvi savaites Kanų kino festivalyje pristatytas filmas "Pinigų monstras" bando kelti aktualias šiuolaikinio pasaulio problemas, bet aukščiau vidutinio lygio nepakyla.

Kadras iš filmo

Barometrai praneša apie permainas

1940-aisiais, kai naciai be jokio pasipriešinimo įžengė į Prancūzijos sostinę, kai kurie pseudopatriotai surado labai patogų savo neveiklumo pasiteisinimą: jie dėl visuotinio prancūzų pasyvumo apkaltino... filmą "Ūkų krantinė". Atsakydamas į šį absurdišką kaltinimą režisierius Marcelis Carne pareiškė: "Nereikia kaltinti barometro už tai, kad jis perspėja apie orų permainas."

Filmų kūrėjai dažnai būna panašūs į barometrus, kai perspėja visuomenę apie tuos procesus, kurių dauguma kol kas nemato. Taip buvo ir prieš 2008-aisiais ne tik ekonominį pasaulį sukrėtusią JAV finansų krizę. Dar daugiau dokumentinių ir vaidybinių filmų apie šį iki galo neįveiktą ekonominį kolapsą pasirodė vėliau. Visų jų kūrėjai solidarūs dėl to, kad kalčiausias yra bankininkų godumas, kuris ir tampa svarbiausiu visų finansų krizių šaltiniu. Panaši išvada skambėjo mūsų matytuose filmuose "Savų darbas" (2010 m.), "Rizikos riba" (2011 m.) ir šiemet "Oskaru" už geriausią scenarijų apdovanotoje dramoje "Didžioji skola".

Vis dar karštą ir aktualią finansinių machinacijų temą savarankiškai režisuotame trileryje "Pinigų monstras" aktorė Jodie Foster supina su televizijos pasaulio realijomis.

Smurtas tiesioginiame eteryje

"Pinigų monstru" čia vadinama sėkminga finansinių aktualijų TV laida, kurios vedėjas Ly Geitsas (jį vaidina aktorius George‘as Clooney) yra užsitarnavęs Volstrito burtininko pravardę. Ilgametė patirtis, daugybė naudingų pažinčių bei ryšių su įtakingais žmonėmis pavertė vyrą kompetentingu finansiniu konsultantu. Geitsas turi tik vieną trūkumą: yra impulsyvus ir nenuspėjamas, todėl tiesioginiame eteryje neretai pasielgia nediplomatiškai. Dėl to laidos prodiuserė Petė Fin (aktorė Julia Roberts) Geitsą dažnai bara, nors iš tikrųjų yra patenkinta – juk niekas taip nepakelia laidos reitingo, kaip žiūrovų akivaizdoje kylantys skandalai.

Pagrindinę siužeto koliziją filmo platintojai pateikia taip: kartą filmuojant laidą į televizijos studiją įsibrauna nepažįstamas vyras ir, grasindamas susisprogdinti, paima įkaitais visą "Pinigų monstro" kūrybinę grupę. Netrukus tiesioginio eterio metu paaiškėja, kad, pasinaudojęs Geitso patarimu investuoti į vieną įmonę, vyras prarado visas šeimos santaupas. Desperacijos apimtas vyriškis įsitikinęs, kad laidoje žarstomi patarimai yra apgaulė, o "Pinigų monstro" kūrėjai kartu su Volstrito finansininkais dalyvauja nusikalstamose finansinėse aferose. Tiesioginio eterio metu augančią įtampą stebi visa šalis, o laidos vedėjo ir prodiuserės bandymai įrodyti savo nekaltumą atskleidžia vis daugiau šokiruojančių detalių.

Dvi aktualios problemos

Filmo "Pinigų monstras" siužetą maitina dvi problemos: autoriai savo kritikos smaigalį nukreipė į stambaus verslo atstovų moralę ir žurnalistų etiką. Verslininkams ir bankininkams rūpi tik pelnas bet kokia kaina. O jų interesų sferoje besisukiojanti žiniasklaida visame pasaulyje vis labiau tolsta nuo žurnalistinės etikos reikalavimų. "Mes čia nedarome žurnalistikos", – vienoje scenoje sako J.Roberts herojė. Ši taisyklė dabar galioja bet kokiai komercinei televizijai. Kad tai yra svarbi šiuolaikinio pasaulio problema, G.Clooney kalbėjo po filmo premjeros Kanų kino festivalyje: "Net 24 valandas per parą žinias transliuojantis kanalas neparodo daugiau naujienų. Jis tiesiog maitina žiūrovus tomis pačiomis žiniomis. Šiuolaikinė televizija informavimo prasme tapo tikra katastrofa." Anot aktoriaus, geriausiai tai patvirtina beprecedentis Donaldo Trumpo populiarumas JAV prezidentinės kampanijos maratone.

Viską sujaukia finale

Gaila, kad "Pinigų monstras" neišlaiko geras perspektyvas žadėjusio siužeto pranašumų iki pabaigos. Pradžioje gerai valdoma įtampa greitai išsikvepia, o demaskuojantį potencialą sušvelnina kompromisinis finalas su banalia išvada: vieni žmonės bet kokia kaina daro pinigus, o kiti iš bet kokios tragedijos pasiryžę padaryti šou. Ir taip, ko gero, bus visada.

"Pinigų monstras" ("Money Monster") ***

Drama. JAV, 2016 m. Rež. J.Foster. Vaidina G.Clooney, J. Roberts, Dominicas Westas, Giancarlo Esposito, Jackas O'Connellas.

 

veiksmas 2

humoras 1

įtampa 2

erotika 1

siaubas 1

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų