Pereiti į pagrindinį turinį

Kaunas išgirs legendinį R. Loreti

2013-04-25 12:30
Kaunas išgirs legendinį R. Loreti
Kaunas išgirs legendinį R. Loreti / Archyvo nuotr.

Nors metai dar nė neįpusėjo, muzikos gerbėjai jau gali planuoti Kalėdų renginius, tarp kurių tiesiog negali nebūti garsiojo auksinio balso berniuko, šiandien – pasaulyje plačiai žinomo dainininko Robertino Loreti pasirodymo.

Deimantas skurdo dulkėse

R.Loreti vardas muzikos pasaulyje žinomas daugiau nei penkis dešimtmečius. Dar vaikystėje stulbinamo populiarumo sulaukęs dainininkas ir šiandien aktyviai koncertuoja daugelyje šalių, žavėdamas publiką populiariausių itališkų dainų programa.

Romoje gimęs Robertino užaugo aštuonių vaikų šeimoje. Berniuko talentas muzikai buvo pastebėtas anksti – būdamas šešerių pradėjo dainuoti bažnyčios chore, po dvejų metų buvo pakviestas prisijungti prie Romos operos teatro choro. Pasakojama, kad koncerte Vatikane R.Loreti balsą išgirdęs Romos popiežius Jonas XXIII taip susižavėjo berniuko balsu, kad panoro asmeniškai su juo susitikti.

Kai berniukas pradėjo lankyti penktą klasę, sunkiai susirgo jo tėvas. Norėdamas padėti šeimai prasimaitinti, mažasis Robertino pradėjo dirbti kepėjo padėjėju – į kavines vežiojo duoną ir bandeles. „Buvau laimingas, nes galėjau padėti mamai“, – prisimena šeimą svarbiausiu gyvenimo prioritetu laikantis dainininkas. Kavinių savininkus jis linksmindavo dainuodamas populiarias itališkas dainas – taip papildomai užsidirbdamas.

Vienos kavinės savininkas pakvietė Robertino padainuoti vestuvėse. Gandas apie vaiką krištolo tyrumo balsu pasklido, ir greitai berniukas jau uždarbiavo daugelyje miesto užeigų.

1960-ųjų vasarą, kai Romoje vyko olimpinės žaidynės, vienoje miesto kavinių jo balsą išgirdo garsus Neapolio aktorius Toto ir žinomas Danijos TV laidų režisierius bei prodiuseris Volmeris Soerensenas. 

Išgirdęs, kaip Robertino dainuoja „O sole mio“, prodiuseris pajuto suradęs didžiausią talentą per visą savo karjerą. Jau po keleto dienų danas susitiko su Robertino ir jo tėčiu, siūlydamas vykti į Daniją, nusifilmuoti TV šou ir įrašyti plokštelę.

Jau pirmasis Robertino pasirodymas televizijoje sukėlė sensaciją – gauti interviu rikiavosi laikraščių žurnalistai, muzikos įrašų leidyklos susipešė dėl teisės išleisti jo įrašus.

Pamėgtas visame pasaulyje

Vos per pirmuosius solinės karjeros metus nuostabaus balso berniukas išgarsėjo Švedijoje, Norvegijoje, Suomijoje, Islandijoje, Belgijoje, Anglijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Šveicarijoje, Austrijoje ir kitose šalyse.

Jaunojo dainininko gastrolės sulaukė triumfo JAV, Kanadoje, Japonijoje, Australijoje. Keletą metų dainininkas į namus sugrįždavo tik per šventes. Ypač didelė sėkmė R.Loreti laukė už Atlanto. Amerikiečiai jį akimirksniu praminė auksiniu berniuku.

Dar didesnis populiarumas jį lydėjo tuometėje Sovietų Sąjungoje. Skaičiuojama, kad čia išleistos plokštelės su jo įrašytomis dainomis parduotos daugiau nei 56 mln. egzempliorių tiražu – tai įspūdingas skaičius bet kuriai muzikos žvaigždei.

Dainininko balsas greitai buvo pramintas kosminiu – todėl, kad jį labai pamėgo pirmasis kosmose pabuvojęs žmogus Jurijus Gagarinas, o pirmoji į kosmosą skridusi moteris Valentina Tereškova panoro per skrydį klausytis būtent Robertino įrašų.

Tarp skirtingų epochų Rusijos politikų, kurie asmeniškai kvietė Robertino Loreti dainuoti, – ir Nikita Chruščiovas, ir Borisas Jelcinas. Tai daug sako apie dešimtmečius neblėstantį dainininko populiarumą.

Šiandien – galingas baritonas

Populiarumas neišnyko, ir Robertino balsui mutuojant. 1964-aisiais dainininkas tapo San Remo festivalio finalininku, po dvejų metų laimėjo Neapolio festivalį. Šiandien atlikėjo balsas – galingas baritonas, suteikiantis jį išgarsinusioms itališkoms dainoms naujų spalvų.

1973-aisiais nuo intensyvių gastrolių ir intensyvaus gyvenimo ritmo pavargęs Robertino pasitraukė iš scenos ir pasinėrė į verslą bei kino prodiuserio veiklą. Vis dėlto meilė muzikai buvo nenugalima – po dešimtmečio jis sugrįžo ir nuolat rengia koncertus pilnutėlėse salėse, kiekvieną kartą įsitikindamas, kad jo atliekamos „O sole mio“, „Jamaica“ ir kitos populiarios dainos ir šiandien sukelia audringus vyresnės publikos plojimus.

Japonijoje ir Australijoje italų muzikos ambasadoriumi paskelbtas, daugybę auksinio disko apdovanojimų pelnęs dainininkas šiandien per pasaulį keliauja su garsiu pianistu ir aranžuotoju Fabrizio Masci. Su jais įvairiose šalyse muzikuoja skirtingi orkestrai.

Lietuvoje įžymiojo italo partneriais trims vakarams taps Donato Katkaus vadovaujamas Vilniaus šv.Kristoforo kamerinis orkestras. Pasirodymams bus ruošiama ypatinga programa, atspindinti žiemos švenčių nuotaiką.


Kas? R.Loreti ir Šv.Kristoforo kamerinio orkestro koncertas.

Kur? „Žalgirio“ arenoje.

Kada? Gruodžio 20 d. 19 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų