Pereiti į pagrindinį turinį

„Kaunas Photo 2012“ – tradicijos, naujovės, siurprizai

2012-08-26 14:11
„Kaunas Photo 2012“ – tradicijos, naujovės, siurprizai
„Kaunas Photo 2012“ – tradicijos, naujovės, siurprizai / Mindaugo Kavaliausko nuotr.

Tai kas šiuo metu darosi su ta fotografija? – jei kyla toks klausimas, yra galimybė, kad į jį bus galima rasti atsakymą, ir gal ne vieną, festivalyje „Kaunas Photo 2012“, vyksiančiame rugsėjo 4–8 d. įvairiausiose Kauno erdvėse.

Įkvėpti fotografijos

Devintasis fotomeno festivalis „Kaunas Photo“, kurio šiemetis šūkis: „Įkvėpk fotografijos“, kiekvieno paklaus: ką gero matei, sužinojai, patyrei? Ir, be jokios abejonės, jame apsilankęs fotografija besidomintis ar tiesiog atsitiktinai užklydęs (fotografijos erdvės nusidrieks itin plačiai) žmogus turės atsakymą.

Apmąstanti fotografijos profesijos, manijos, kūrybos ir žiūrėjimo tendencijas pagrindinė festivalio paroda “Apie fotografiją” M.Žilinsko dailės galerijoje jungs daugiau kaip pusšimčio fotografijos žmonių kūrinius, mintis, išgyvenimus ir pakvies pažiūrėti į fotografiją kitaip.

Dar 15 personalinių parodų, kurių beveik visos – premjeros, bus keliami gyvenimiški klausimai. „Fotografija jose bus kaip stebėjimo mediumas ar matymo strategija, tačiau išliks tikrovė, prisiminimai, atradimai, dialogai, galbūt ir konfliktai", – apie netrukus startuosiantį festivalį kalba jo sumanytojas Mindaugas Kavaliauskas.

Kiekvieną atidarymą pristatys vis kitas visuomenės veikėjas, atitinkamų sričių žinovas. Parodų atidarymų ekskursijos atskiromis dienomis bus teminės – tarptautinės fotografijos, lietuvių fotografijos, kurios, M.Kavaliausko teigimu, šiųmečiame festivalyje ypač daug, fotografijos apie Kauną.

Tradicinėse fotografijos naktyse – tiek „tikri“ filmai apie fotografiją, tiek ir projekcijos darbų, kurie netilpo į parodas, ir parodų autorių pagerbimai – vieno, susikūrusio bei veikiančio, ir kito, Kaune paskelbsiančio apie veiklos pradžią, fotografų susibūrimo duetas/dvikova. Ir žinoma, paskutinė fotografijos naktis, skirta portfolio konkurso „Kaunas Photo Star“ fotografams – jų nominacijų, laureatų ir nugalėtojo paskelbimas.

Peržiūros, debatai, staigmenos

Daugiau kaip pusšimtis žmonių – fotografų ir fotografijos ekspertų susirinks jau trečiojo konkurso „Kaunas Photo Star“ portfolio peržiūrose – talentų ir galimybių mugėje, kurios rezultatais jau džiaugiasi ankstesniųjų metų dalyviai, per Kauną radę kelius į Lietuvos, Latvijos, Danijos, Graikijos, Austrijos ir daugelio kitų šalių galerijas, žurnalus, agentūras.

Šiemet peržiūrų pirmasis etapas persikėlė į interneto platybes, tad dalyvaujantys fotografai savo darbus gali parodyti atrinktiems fotografijos ekspertams iš net penkių kontinentų.

„Tikro susitikimo patirtys – nepakeičiamos“, – pabrėžė fotomenininkas M.Kavaliauskas. Po peržiūrų Kaune, penktadienio fotografijos naktis, tradiciškai transliuojama internetu, bus papildyta prizais – ne vienas nugalėtojas gaus kvietimą rengti parodą 2013-aisiais. Dar penketas fotografų išsidalys kvietimus personalinėms parodoms į penkias Europos fotomeno erdves.

Debatai, prisistatymai ir šiemet leis geriau pažinti fotografus ir jų kūrinius tiems, kam nepakanka išgirsti sveikinimų per parodų atidarymus. Debatus galerijoje „101“ moderuos ne vien vietiniai fotomeno žinovai, tačiau ir autoritetingi ekspertai iš Europos ar kitų kontinentų.

Pirmąkart grupelės entuziastų rengiami pašnibždomis nuo pagrindinės festivalio programos OFF vakarai žada nemažai staigmenų.

Persikels į Prancūziją

Iš Kauno festivalis persikels ir į Prancūziją, Bovė miestą, „Photaumnales“ festivalį, kur pristatys lietuvių fotografų parodą apie mus ir mūsų šalį per pastarąjį pusšimtį metų. Paroda „LT – tauta, tradicijos, tendencijos“ – svarbiausia ir labiausiai pagerbta paroda, rodoma Nacionalinėje kilimų meno galerijoje, sutiks lietuvių fotografų desantą. Jam pagerbti bus skirta dalis naktinės „Photaumnales“ festivalio programos.

„Tikiuosi, kad devintasis festivalis „Kaunas Photo“ tikrus fotomeno gurmanus pakylės iki devinto dangaus, – viliasi M.Kavaliauskas. – Kažkas tikrai ras naujus kelius į fotomeno pasaulį“. Kiti tiesiog atras bendraminčių, tarp kurių galės būti savimi ir džiaugtis fotografijos bendruomene, šviežia fotografų kūryba: negirdėtais vardais ar nematytais darbais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų