Pereiti į pagrindinį turinį

Kaune J.Rekevičiūtė pristatė originalių papuošalų kolekciją (foto)

2013-04-28 09:30
Kaune J.Rekevičiūtė pristatė originalių papuošalų kolekciją (foto)
Kaune J.Rekevičiūtė pristatė originalių papuošalų kolekciją (foto) / Tomo Raginos nuotr.

Menininkė Jūratė Rekevičiūtė pristatė naują papuošalų kolekciją – ryškią, skirtą drąsioms šiuolaikiškoms moterims, kurios nebijo išsiskirti iš minios.

Įkvėpė kelio ženklai

Į parodos atidarymą dizaino salone „Artis“ ne viena J.Rekevičiūtės meno gerbėja atvyko pasipuošusi menininkės sukurtu išskirtiniu papuošalu, tiesiog negalinčiu nepatraukti akies. Ir naujoji žinomos grafikės paroda – unikali, žavinti naujais kūriniais ir, kaip visada, – drąsi, truputį crazy, truputį provokuojama ir, žinoma, prieštaraujanti standartinėms suvokimo ir interpretavimo klišėms.

 

Šįkart meniniu objektu tapo kelio ženklai. „Važinėju iš Kauno į Vilnių ir kartą kitaip pažvelgiau į kelio ženklus, kurie, beje, neretai erzina, – su šypsena parodą pristato J.Rekevičiūtė. – Tuomet pamačiau tiek daug įvairių dalykų, tiek užslėptų metaforų, kurias tik spėk įgyvendinti. Sustodavau šalikelėje ir pasižymėdavau idėjas.“

Iš tiesų: tarkim, kelio ženklas „Apylanka“ J.Rekevičiūtės meno darbuose išplėtojamas iki minties, kad toji apylanka gali būti kelias į ateitį („Apylanka to Future“). Arba „Stop“ – galbūt iš tikrųjų metas sustoti, apsidairyti, galbūt grįžti į ten, iš kur buvo taip išskubėta…

Papuošalai nuotaikai išreikšti

Nemažai porceliano papuošalų neatsikratę ankstesnių J.Rekevičiūtės parodų krūvio – pavyzdžiui, ne taip seniai galerijoje „Meno parkas“ pristatytos grafikos darbų parodos, sukurtos remiantis „Facebook“ pasaulėvaizdžiu „Dalintis. Patinka“. Šioje parodoje taip pat rasime auskarus su rodyklėmis „Pirmyn“, „Atgal“ arba sagių su užrašu „Next“, „Atgal“, „Previous“, „Kraunasi“.

 

Ir, be jokios abejonės, menininkė lieka ištikima meilės temai: ryškūs, raudoni papuošalai tiesiog spinduliuoja atvirumą meilei, kurį sustiprina ir žodeliai „Love is“, „Hot“, „Sweet“, „Red“. „Į šiuos papuošalus kažkiek persikėlė mano grafikos kūriniai, – prisipažįsta dailininkė. – Tai natūralu, tačiau šiuos papuošalus nuo A iki Z dariau pati, neprašiau, kad kas pagelbėtų formą išlieti ar išdegti, nors porceliano lipdymo medžiaga, vadinamasis biskvitas, ypač įnoringas, savo mintį jame reikia įkūnyti labai greitai, nes po 5 minučių jis ima skilinėti ir sutrupa tiesiog rankose.“

Žinoma, to neįspėtum juos apžiūrinėjant ar apčiupinėjant (dažnai jie tiesiog prašosi paliečiami): akivaizdu, kad papuošalai ne tik lengvi, bet ir tvirti, tačiau svarbiausia yra itin žaismingi, ryškūs, spalvingi, išskirtinai originalūs ir su lengvu pamišimo vėjeliu – viskas, kas neabejotinai sužavės gyvenimą švenčiančią moterį.

„Tai papuošalai – savotiški lego, juos pagal nuotaiką galima visaip dėlioti ir daryti individualius užrašus, išreikšti tą energiją, jausmą, kurį tuo metu jauti, kuris tau svarbus, – kalbėjo menininkė, pati per parodos atidarymą pasipuošusi įspūdingu ir nemažu papuošalu su daug bylojančiomis rodyklėmis ir žodžiais: “Love„, “Future".

Sužavėti parodos lankytojai vienbalsiai nutarė, kad toks papuošalas ateityje negali neatnešti meilės. J.Rekevičiūtė nebūtų nepašėlusi: kol apžiūrinėjantieji stengėsi įminti metaforinę jos kūrinio kalbą, ji netyčia pasisuko ir ant nugaros papuošalas atskleidė kiek kitokią jo pusę, kurią įtvirtino žodelis „Kodėl?“ Šelmiškas tai klausimas ar visai rimtas, o gal dramatinis – tai jau papuošalo paslaptis.

Su rodyklėmis į meilę

„O kur puodeliai? – ne kartą nuskambėjo klausimas menininkei, nes kaip ir papuošalai, taip ir porceliano puodeliai J.Rekevičiūtės rankose įgyja šilumos, žaismės ir unikalumo. “Ne, šioje parodoje puodelių nėra, – kiek nuliūdino menininkė. – Kviečiu puoštis – juk pavasaris, oras jau atšilo, taigi pats metas džiaugtis gyvenimu ir kitiems perduoti tą žinutę."

Žinutė, žinoma, paprasta, bet drauge ir labai sudėtinga: džiaugtis, kad gyveni, tikėti meile ir šviesia, spalvinga ateitimi, nebijoti būti savimi, būti drąsiai, net provokuojančiai ar kiek akiplėšiškai (argi ne akiplėšiška mūsų šalyje džiaugtis gyvenimu?) ir tą teigti, net ne teigti, o skanduoti kaip devizą: „Future A10 E88“, „Aš esu kaimietė“, „Love 10“, „Prašome palaukti“, „Logic“, „Meilė“.

Pasipuošus tokiais papuošalais tiesiog neįmanoma nukabinti nosies ir pasiduoti pesimizmui – ne veltui ant daugelio jų yra rodyklės, kurių metafizinis krūvis tikrai parodys kryptį į meilę, gyvenimo džiaugsmą, pagaliau – žaismę ir humorą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų