Pereiti į pagrindinį turinį

Kaune pasirodys klavišų burtininkas

2012-08-21 15:55
Kaune pasirodys klavišų burtininkas
Kaune pasirodys klavišų burtininkas / Organizatorių nuotr.

Kauno filharmonijoje Pažaislio muzikos festivalis pristatys klavišų burtininku tituluojamą, Lietuvos klausytojams puikiai pažįstamą sensacingąjį pianistą Miroslavą Kultyševą (Rusija).

1985 m. Sankt Peterburge gimęs M.Kultyševas fortepijonu pradėjo groti būdamas šešerių. Dešimties jis jau debiutavo Sankt Peterburgo filharmonijoje su jos orkestru, diriguojant Jurijui Temirkanovui. 2004 m. jaunasis pianistas baigė specializuotą mokyklą Sankt Peterburge, o šiuo metu studijuoja Sankt Peterburgo konservatorijoje.

Visai neseniai jaunąjį atlikėją aplankė neeilinė sėkmė: jis triumfavo prestižiniame XX Monte Karlo „Piano Master Series“ konkurse, vykstančiame tik kas ketverius metus Monake. M.Kultyševui buvo paskirtas vienintelis šio konkurso prizas – 30 tūkst. eurų. Apie jo finalinį pasirodymą Monako leidinys „Nice-Matin“ rašė: „Atrodė, kad M.Kultyševas skambindamas pakilo nuo žemės. Jo muzika kupina aistros ir ugnies. Tai didis menininkas.“

Monte Karlo konkursas – ne pirmas pianisto sąraše. Be kitų laimėjimų, 2007 m. jis tapo vieno prestižiškiausių konkursų – Tarptautinio Piotro Čaikovskio pianistų konkurso Maskvoje nugalėtoju.

Šiandien M.Kultyševas koncertuoja garsiausiose pasaulio salėse, jam diriguoja garsiausi pasaulio dirigentai, atlikėją nuolat kviečia prestižiškiausi festivaliai, o užsienio šalių kritikai apibūdina jį kaip pianistą, apdovanotą išskirtiniu muzikalumu ir transcendentiniu virtuoziškumu.

Pažaislio muzikos festivalyje klausytojų laukia itin intriguojamas pasirodymas. Kauno filharmonijoje pianistas atliks nuostabią programą: 24 Frédérico Chopino preliudus ir 4 šio kompozitoriaus balades.

F.Chopino muzika priskiriama romantinei, o jo kūriniai laikomi romantizmo epochos etalonais. Kūriniuose vyrauja klasikinis trapumas ir apdairumas su trupučiu romantiško ekshibicionizmo, įkūnijant pagarbą Johanui Sebastianui Bachui ir Wolfgangui Amadeus Mozartui.

Kurdamas koncerte skambėsiančius 24 preliudus Op.28 kompozitorius jiems pritaikė J.S.Bacho gerai temperuoto klavyro struktūrą. Keturios baladės, kurias kaip savarankišką žanrą į didžiąją sceną iškėlė būtent F.Chopinas, su garsiaisiais preliudais sudaro fortepijono muzikos aukso fondą. Atlikėjo, pasiryžusio viename koncerte atlikti tokią programą, laukia nemažas techninis ir emocinis krūvis.

Ne veltui vienu geriausių F.Chopino muzikos interpretatorių laikomas lenkų-amerikiečių pianistas Arthuras Rubinsteinas rašė: „F.Chopinas buvo pasaulinio lygio genijus. Jo muzika žavi skirtingų poreikių klausytojus. Vos nuskamba pirmosios F.Chopino kūrinio gaidos, salėje girdisi palaimingas pripažinimo atodūsis. (...) Ji nepasakoja istorijų ir netapo paveikslų. Ji emocinga ir individuali, bet kartu išlaiko šio meno tyrumą. Netgi šiame atominiame abstrakcijų amžiuje, kai lieti emocijas yra nemadinga, F.Chopinas išlieka. Jo muzika – universali žmonių tarpusavio bendravimo kalba. Kai groju F.Chopiną, žinau – mano kalba pataiko tiesiai į žmonių širdis.“

Kas? M.Kultyševo koncertas.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Rugpjūčio 23 d. 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų