Pereiti į pagrindinį turinį

Kauniečiams – reta proga pasimėgauti mistine muzika

2012-10-03 10:49
Kauniečiams – reta proga pasimėgauti mistine muzika
Kauniečiams – reta proga pasimėgauti mistine muzika / DMN archyvo nuotr.

Kauniečiai turės retą progą pasiklausyti mistinės muzikos. Į Kauną iš Lenkijos atvyksta jau daug pasaulio šalių apkeliavęs duetas „Sol et Luna“.

Saulė ir Mėnulis simbolizuoja vyriškąjį ir moteriškąjį pradus. Šie simboliai tinka ir duetui – sutuoktiniams Mieczysławui ir Sabai Litwinskiams.

Lietuvišką kodą turinti Litwinskio pavardė kauniečiams yra žinoma, ypač tiems, kurie domisi alchemija, mistika ir muzika.

Gimęs ir užaugęs Silezijoje ir baigęs F.Chopino muzikos akademiją Varšuvoje, jaunas kompozitorius M.Litwinskis patraukė į kelionę per pasaulį. 1986 m. jis apsigyveno JAV, koncertavo garsiojoje „Carnegie Hall“ scenoje, o radijo stoties „News Sonds“ klausytojai jį išrinko Metų kompozitoriumi.

Ne mažiau ryškus ir lietuviškasis M.Litwinskio gyvenimo laikotarpis. Nuo 1991 iki 2000 m. jis gyveno Kaune, dėstė Vytauto Didžiojo universitete, kūrė muziką, daugiausia moderniajam šokiui ir kinui. Su Giedriumi Kuprevičiumi ir Algirdu Klova įkūrė grupę „Žaliakalnio vilkai“, koncertavo su grupe „Airija“.

Nedidelė fisharmonija, kankles primenanti citra, senovinės fleitos, smuikas, įvairūs mušamieji – tai tik dalis muzikos instrumentų, kuriais naudojasi M.Litwinskis. Bene didžiausias atlikėjo talentas yra jo balsas, kurio diapazonas driekiasi nuo labai žemų iki itin aukštų tonų, neretai falceto, ir stebina neįtikimomis galimybėmis.

Įdomus ir Sabos Litwinski vokalas. Širdį veriančiose dueto giesmėse girdisi senovės mitų aidai, jos jungia įvairias kultūras ir epochas. Atlikėjai savo kūriniuose naudoja Džalalio ad din Rumio, Silezijos Angelo, Konstantino Balmonto, Adomo Mickevičiaus tekstus.

„Sol et Luna“ repertuare yra senovės persų, lietuvių, kinų liaudies dainų, viduramžių muzikos elementų. Kūriniai dažniausiai atliekami senovės graikų, persų, vokiečių, hebrajų, lietuvių, lenkų kalbomis.

Duetas „Sol et Luna“ gyvuoja nuo 2000-ųjų ir yra apkeliavęs Ispaniją, Iraną, Italiją, Šveicariją, Vokietiją, Estiją bei daugelį kitų šalių. Koncertavo tarptautiniame šiuolaikinės muzikos festivalyje „Varšuvos ruduo“, bienalėse, muziejuose, teatrų festivaliuose, netikėtose vietose po atviru dangumi. Su Vengaitų teatru (yra sukūręs spektaklį „Pagonių mišios“.


Kas: dueto „Sol et Luna“ koncertas „Mistinės giesmės“.

Kur: „Auros“ teatre (M.Daukšos g. 30A).

Kada: spalio 7 d. 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų