Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno kino festivalį atvers žemyno favoritas

2012-09-16 23:05
Kauno kino festivalį atvers žemyno favoritas
Kauno kino festivalį atvers žemyno favoritas / Organizatorių foto

Šeštąjį Tarptautinį Kauno kino festivalį atidarys šveicarų režisierės Ursulos Meier filmas „Sesuo“. Šiemet sukurta drama – ne vieno Europos kino festivalio favoritė.

Prabangaus Šveicarijos slidinėjimo kurorto papėdėje gyvenančio dvylikamečio berniuko ir jo vyresnės sesers istorija Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje pelnė „Sidabrinio lokio“ apdovanojimą.

Tai jaudinantis ir poetiškas pasakojimas apie Simono (Kacey Mottet Kleino) ir jo bedarbės sesers Luizės (Léa Seydoux) gyvenimą Šveicarijos pramoniniame mieste. Kiekvieną dieną berniukas keltuvu kyla į slidinėjimo rojų ir ten patiria įvairių nuotykių, leidžiasi į suaugusiųjų pasauliui būdingus išgyvenimus ir atranda savitą brandos kelią.

Šilta, jaudinanti ir poetiška drama „Sesuo“ – tai U.Meier meistriškai kuriama istorija apie vaiką, norintį pakilti aukščiau visomis šio žodžio prasmėmis: ir fiziškai, ir visuomeniškai, ir finansiškai.

Šis jau antrasis pilnametražis vaidybinis U.Meier filmas sulaukė pripažinimo „Penkių ežerų“ kino festivalyje (Vokietija), operatorei Agnèsei Godard buvo įteiktas „Marburgo kameros“ apdovanojimas (Vokietija), Trento kino festivalyje (Italija) filmas įvertintas Luciano Emmerio kritikų apdovanojimu.

Šveicarė U.Meier pirmuosius nepriklausomos kino kūrėjos žingsnius žengė dar 1994 m. pristatydama trumpametražį filmą „Izaoko sapnas“, tačiau daugybę apdovanojimų pelnę šios kūrėjos filmai įvairuoja nuo žanrų ribas trinančių vaidybinių filmų „Visi prie stalo“ iki keistų ir labai skirtingų dokumentinių filmų „Apie Pinget“ ar „Nei policininkai, nei juodieji, nei baltieji“.

2008 m. Tarptautiniame Kanų kino festivalyje U.Meier pristatė savo pirmąjį pilnametražį kino filmą „Namai“, kuris per Šveicarijos kino apdovanojimus buvo pripažintas geriausiu vaidybiniu filmu ir apdovanotas už geriausią scenarijų.

Visus šiuos filmus bus galima pamatyti U.Meier retrospektyvoje, kurią šiemet Tarptautinis Kauno kino festivalis pristato su Šveicarijos kino atstovybe „Swiss Films“.

Festivalis šiemet savo žiūrovus džiugins ne tik U.Meier, bet ir vieno žymiausių Švedijos kino kūrėjo Roy Anderssono ir užsienyje ne tokio garsaus, tačiau Latvijoje kultiniu režisieriumi laikomo Rolando Kalninio retrospektyvomis. Pastarąją retrospektyvą sudaro sovietmečiu ypač cenzūruoti filmai „Akmenys ir skeveldros“, „Ketveri balti marškiniai“ ir „Pajūrio klimatas“.

R.Anderssonas debiutavo 1970 m. su kino juosta „Švediška meilės istorija“, kuri pelnė net keturis apdovanojimus tų metų Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje. Vėliau ilgą laiką kūręs reklaminius filmus, į didįjį ekraną švedų kūrėjas sugrįžo 2000 m. Filmas „Dainos iš antrojo aukšto“ tais pačiais metais Kanų kino festivalyje (Prancūzija) buvo apdovanotas Specialiuoju žiuri prizu.


Kas? Šeštasis Tarptautinis Kauno kino festivalis.

Kur? Kino teatre „Romuva”, M.Žilinsko dailės galerijoje, „Žalgirio” arenoje.

Kada? Rugsėjo 26–spalio 7 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų