Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno scenoje – dainos apie meilės trūkumą

2009-01-29 09:00
Kauno scenoje – dainos apie meilės trūkumą
Kauno scenoje – dainos apie meilės trūkumą / Mindaugo Ažušilio nuotr. Procesas: kol kas būsimasis muzikinis spektaklis repetuojamas be sceninių drabužių ir mintinai atliekamų partijų.

Vilniečių menininkų komanda stato naują muzikinį spektaklį, kurio premjeras pirmieji išvys kauniečiai. Vyksta pjesės skaitymai.

Pakvietė garsius kūrėjus

Muzikinio spektaklio "Love & Peace", arba mums bankrotas" premjera planuojama kovo viduryje "Girstučio" kultūros ir sporto rūmuose. Vėliau spektaklis turėtų leistis į kelionę po šalį.

Nors spektaklio kūrėjų išplatintame pranešime teigiama, kad juo bus siekiama sugrąžinti žmones į Laisvės alėją, kol kas neaišku, ar spektaklis su Kauno pėsčiųjų arterija turės ką nors bendra.

Muzikinės komedijos apie tikrą ir netikrą meilę, bohemą ir pinigus repeticijos vyksta Vilniuje. Režisierius Mantas Verbiejus su aktoriais aptaria, kas ir kaip turėtų būti akcentuojama scenoje – vyksta vadinamieji pjesės skaitymai, spektaklyje gyvai dainuosiantys dramos aktoriai lavina balsus studijoje.

Vaidmenis kuria vilniečiai teatro aktoriai, žinomi ir iš televizijos ekranų – Džiugas Siaurusaitis, Leonardas Pobedonoscevas, Lina Rastokaitė, Gintarė Latvėnaitė, Juozas Gaižauskas, Rasa Rapalytė ir kiti. Šokius muzikiniam spektakliui kuria sportinių šokių šokėjai Sandra Kniazevičiūtė ir Andrius Kandelis.

Procesas – pora metų

Spektaklį stato viešoji įstaiga "Jungtinis meno centras", prodiuseris – Audronis Vitkauskas. Jei galėtų, iš savo biografijos jis išbrauktų prieš trejus metus prodiusuotos misterijos "Pranašas ar atstumtieji" istoriją. Tąkart žiūrovai scenoje išvydo ne visas afišose reklamuotas garsenybes.

A.Vitkauskas tikino išmokęs praeities pamokas: "Pamirškime, kas buvo. Prie šio projekto dirbu jau beveik dvejus metus. Per tą laiką, derindama spektaklio koncepciją su režisieriumi, scenaristė Agnė Dilytė perrašė scenarijų, kompozitorius Antanas Jasenka apie metus lipdo muziką."

Spektaklio repeticijos vyksta nuo sausio pradžios. Anot prodiuserio, pora mėnesių repeticijoms – šiais laikais įprastas terminas: "Dabar ir biudžetiniai teatrai pastato spektaklį per kelis mėnesius. Ką jau kalbėti apie mus, nebiudžetinius. Pusę metų skirti repeticijoms būtų per didelė prabanga."

Bus dainų ir šokių

Prieš keletą dienų šokėjas A.Kandelis apie spektaklį, kuriame pats šoks, žinojo labai mažai: "Spektaklio pavadinimas "Gatvė be pavadinimo". Premjera vyks Kauno sporto halėje kovo pradžioje. "Girstutyje"? Ir pavadinimas kitas? Gali būti, neseniai grįžau iš JAV, gal ne viską žinau. Tikrai žinau, kad šiame spektaklyje šoksiu du šokius, turėsiu išmokti ir šiek tiek teksto."

Šokėjas žadėjo artimiausiu metu susitikti su prodiuseriu ir viską išsiaiškinti detaliau, pasirašyti sutartį.

"A.Kandelio kurį laiką nebuvo Lietuvoje, jis ne visą informaciją žino. Bendrose repeticijose su aktoriais nedalyvavo – jam, kaip šokėjui, tai nebūtina", – aiškino A.Vitkauskas.

Kur kas daugiau apie spektaklį ir savo vaidmenį galėjo papasakoti D.Siaurusaitis. "Aš būsiu Kieša – dailininkas. Toks truputį valkata, parazituojantis visuomenės narys. Save laikantis labai dideliu menininku, bet tingintis pradėti dirbti, – personažą apibūdino aktorius. – Reikės pademonstruoti ir vokalinius sugebėjimus – dainuosiu savotišką serenadą baro savininkei, su kuria mano personažas visą laiką geria."

Aktorius dainuoti mokantis kompozitorius A.Jasenka buvo lakoniškas: "Mokomės, dirbam." Darant aktorių atranką pirmiausia buvo atsižvelgta į tai, ar jie – matomi, ryškūs. "Paprastai tokie aktoriai turi ir gerus vokalo duomenis. Žinoma, tai ne operinis, o aktorinis dainavimas. Čia leidžiama daugiau netikslumų muzikine prasme – svarbiausia personažo nuotaika, emocija", – pasakojo kompozitorius ir tikino, kad jo mokiniais tapę aktoriai su muzikinėmis užduotimis puikiai susitvarko.

Scenoje – visuomenės realijos

"Meilės deficitas, – vienu sakiniu spektaklio turinį apibūdino režisierius Mantas Verbiejus. – Pagrindinė siužeto linija – meno ir pinigų, materialaus ir nematerialaus pasaulio susidūrimas." Darbą su dainuojančiais aktoriais ir vaidinančiais dainininkais jis neseniai išbandė režisuodamas miuziklą "Paryžiaus katedra."

"Labai stipriai nuskamba meilės tema. Tų meilių yra ne viena linija. Pagrindinė spektaklio idėja – materializmas, kuris dabar visus užvaldęs – net menininkus", – pasakojo scenarijaus autorė A.Dilytė.

Spektaklio scenoje žiūrovai turėtų atpažinti šiandienio visuomeninio gyvenimo realijas: nykstančius draugystės, bendruomeniškumo jausmus, įsitvirtinantį individualizmą, susvetimėjimą, kovą už būvį.

"Tai būdinga ir menininkų gyvenime. Anksčiau Kauno menininkai buvo kaip komuna – vieningi, – prisiminė režisierė ir scenaristė. – Dabar tokio dalyko nebėra. Visi išsibarstę – kiekvienas už save kovoja." Menininkė įsitikinusi, kad šios tendencijos – ir kaunietiškos, ir bendros.

Stato Kauno patriotai

Kauno miesto savivaldybė šį spektaklį parėmė 8 tūkst. litų. Bendra sąmata – apie 100 tūkst. litų. Trūkstamų lėšų tikimasi gauti iš Kultūros rėmimo fondo, privačių rėmėjų ir platinant bilietus.

Spektaklio kūrėjų išplatintame pranešime teigiama: "Vienas projekto tikslų – formuoti patrauklų Kauno įvaizdį, atskleidžiant jo, kaip modernaus, meniško, kūrybingo, jaunatviško Europos miesto, vaizdą, bei atgaivinti miesto gyventojų ir svečių teigiamą požiūrį į pamirštas ir nenaudojamas miesto erdves."

A.Vitkauskas tikino, kad rūpestis miesto įvaizdžiu atsirado ne dėl gautos savivaldybės paramos, bet dėl spektaklio kūrėjų patriotinių nuotaikų. "Aš ir scenaristė esame kauniečiai. Mums rūpi, koks yra Kaunas, kokia Laisvės alėja. Norime į ją sugrąžinti žmones", – tvirtino prodiuseris.

Pagyvinti Laisvės alėją spektaklio kūrėjai tikisi "Love & Peace", arba mums bankrotas" vėliau rodydami kino teatro "Romuva" scenoje. Tačiau dėl užsitęsusio kino teatro perėmimo savivaldybės žinion proceso neaišku, ar toks menininkų siekis bus įgyvendintas.


"Love & Peace", arba mums bankrotas"

Tai muzikinė komedija apie meilės paieškas ir jos trūkumą. Nežinomi XXI a. menininkai, neatrasti menininkai, prarasti menininkai, aktoriai, šokėjai, poetai, operos solistas, dizaineriai ir kiti plataus profilio artistai kiekvieną dieną renkasi bohemiškoje kavinėje "Love & Peace" ir skandina ją vis didesnėse skolose.

Kas išgelbės šią keistuolių bendruomenę nuo bankroto? Gal meilė? O gal rusas juokinga pavarde – Viktoras Iljičius Maksimavičius? Atsakymus žiūrovai išvys scenoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų