Pereiti į pagrindinį turinį

"Kazanova", arba Istorija apie tyrą meilę

2009-03-10 09:00
"Kazanova", arba Istorija apie tyrą meilę
"Kazanova", arba Istorija apie tyrą meilę / "Domino" teatro archyvo nuotr. Duetas: dramą suaugusiesiems "Kazanova" vaidina R.Adomaitis ir A.Tamulytė.

Regimantas Adomaitis ir Aurelija Tamulytė – dviejų puikių aktorių duetas spektaklį "Kazanova" apie garsiausią pasaulyje suvedžiotoją rytoj vaidins klaipėdiečiams. Šis tandemas – nemenka garantija, kad šventinės dienos vakarą verta praleisti drauge.

Kitoks nei įsivaizduojame

Romantinę dramą "Kazanova" gal kam jau ir teko matyti. Čekų kilmės vokiečių dramaturgo Karlo Gassauerio pjesę "Kazanova Duchovo pilyje" režisierius Sakalas Uždavinys dar 2001 m. pastatė Vilniaus "Skrajojančiame teatre". Tąkart kuriant spektaklį jam talkino scenografė Renata Valčik, čekų kostiumų dizainerė Dana Havova ir kompozitorius Audrius Balsys. Pernai lapkritį spektaklis atgaivintas "Domino" teatre. Kazanovos personažą, kaip ir pirmąsyk, įkūnijo Lietuvos teatro grandas R.Adomaitis. Pasak režisieriaus, atnaujintas "Kazanova" pasikeitė, patobulėjo, geriau atspindi šių dienų žmogaus realybę. Buvo perkurta spektaklio scenografija, muzika, dialogai.

Spektaklį "Kazanova" dar kiti vadina "Paskutine nuodėme" arba "Istorija apie tyrą meilę". Ne, tai ne klaida. Būtent apie gilius jausmus, o ne apie avantiūras ar pašėlusius meilės nuotykius kalbama šioje dramoje. Joje Kazanova kitoks, nei galėtume įsivaizduoti. Pjesės autorius sukūrė dialogą dviem aktoriams, vyrui ir moteriai, pasakojantiems paskutinių Kazanovos dienų, praleistų Bohemijos Dukso pilyje, versiją. Tai susenusio Kazanovos nenuilstami senatviški pasakojimai apie savo praeities šlovingas dienas juo besirūpinančiai tarnaitei Sofijai, kurią vaidina aktorė A.Tamulytė.

Tinka dabarties kontekstui

Kazanova paskutines savo gyvenimo dienas leidžia visų užmirštas tarp rankraščių ir knygų. Jis nė iš tolo neprimena legendomis apipinto moterų suvedžiotojo – Kazanova paseno. Širdžių ėdikas, šnipas, kortuotojas, filosofas – visi šie epitetai belikę seno žmogaus prisiminimuose ir veikiau kelia panieką nei susižavėjimą. Istorijos, kuriomis niekas netiki ir jaukus, tačiau vienatve dvelkiantis pilies kambarys – tokiomis aplinkybėmis gimsta 12 tomų Kazanovos memuarų, kuriuose – intymaus gyvenimo ir susitikimų su imperatoriais, kardinolais, filosofais, politikais, valkatomis ir prostitutėmis nuotykiai.

Galybę meilės žygių pjesės autorius palieka nuošalyje ir dėmesį sukoncentruoja į paties Kazanovos personažą. Ūmaus charakterio rašytojui ir fantazuotojui gyvenimas pilyje, kurios gyventojams Kazanova yra tik pasakas sekantis senis, tampa spąstais. Laki fantazija ir kūrybiškumas atgaivina praeities šlovę, o nuolatiniai sugrįžimai į prisiminimus pačiai pjesei suteikia sceninės logikos ir įtaigumo.

Netradicinis Kazanovos portretas labai tinka šių dienų kontekstui, kartu nepraranda savo pradinės vertės – nei prieš 200 metų, nei dabar jis netelpa į jokius "padorios" visuomenės rėmus. Susimąstyti priverčia ir tai, kad sekso ištroškęs patrakėlis šiandien nieko nebestebintų. O susenęs Kazanova atskleidžia žymiai gilesnį personažą.

Spektaklis – tik suaugusiesiems

Nors "Kazanovos" tikrai negalima vadinti biografiniu spektakliu, didžiausias dėmesys vis tiek krypsta į pagrindinį jo veikėją – tai nekelia nuostabos, nes garsiausio pasaulio širdžių ėdiko vaidmenį sukūrė garsus Lietuvos kino ir teatro aktorius R.Adomaitis. Lietuviškąjį Kazanovą jis įkūnijo gyvai, žaismingai, įtikinamai, nesiremdamas jokiais įsisenėjusiais stereotipais.

"Aktoriui įdomu išbandyti visokią dramaturgiją. Kadangi nenoriu viso laisvo laiko leisti prie židinio ir gerti arbatą, sutikau vaidinti šiame spektaklyje. Tačiau Kazanova – visų pirma sceninis personažas, todėl nesistengiu jo tik suvaidinti. Man įdomu jį kurti", – yra sakęs R.Adomaitis.

Anot aktoriaus, ši pjesė panaši į telefonų knygą, kurioje surinktos ir sulipdytos įvairios Kazanovos gyvenimo nuotrupos. Tačiau tikroji drama įvyksta scenoje pasirodžius antrajam veikėjui – jaunai tarnaitei Sofijai, kuri vienintelė klausosi nusenusio Kazanovos pasakojimų. Betgi ir šioje Kazanovos istorijos versijoje neapsieinama be meilės intrigų ir jų užuomazgų. Įtikinamai sukurti personažai, jauki spektaklio aplinka, du kažko laukiantys ir nuolat į praeitį grįžtantys žmonės – tai tobula erdvė gimti tyrai meilei, o galbūt ir paskutinei nuodėmei...

Spektaklis "Kazanova" – rytoj 19 val. Klaipėdos koncertų salėje. Tik suaugusiesiems! Bilietai – po 30 ir 40 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų