Pereiti į pagrindinį turinį

Kelią į moters širdį galima rasti ir skaniai gaminant tortus

2013-01-13 20:31
Kelią į moters širdį galima rasti ir skaniai gaminant tortus
Kelią į moters širdį galima rasti ir skaniai gaminant tortus / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Jau 15 metų konditeriu dirbantis Valerijus Raimgužinas – bene vienintelis Kaune ne tik gaminantis, bet ir puošiantis tortus vyras. 34 metų kaunietis prisipažįsta, kad saldumynų jis nemėgsta.

Pagamino jau tūkstančius

„Nuo vaikystės labai patiko gaminti, nors iš pradžių tai buvo ne saldumynai, – šypsosi Kauno prekybos ir verslo mokykloje konditeriją baigęs lietuvių ir baškirų kraujo turintis Valerijus.

Jo tėtis Borisas 1963 m. atvyko dirbti į „Achemą", tad V. Raimgužinas gimė Lietuvoje.

„Labai mėgau piešti, lipdyti iš molio, todėl namie patiko ne tik kepti tortus, skruzdėlynus, bet ir juos puošti, gražinti", – prisimena konditeris.

Pirmas blynas, tiksliau, tortas, vyrui šiek tiek prisvilo, tačiau tėtis, mama Valentina, tuomet dar buvę gyvi, močiutė Felicija ir vėliau žuvęs brolis Viačeslavas labai gerai įvertino pagamintą „Pensininką„ (dabartinį „Medaus“ tortą).

Kiek nuo to laiko pagamino tortų Valerijus? Jis juokiasi: „Oi, nežinau, neskaičiavau, bet labai labai daug."

Kadaise dar dirbdamas viename garsiame prekybos centre, jis kasdien pagamindavo apie 300 ne itin sudėtingų tortų.

„Dabar per dieną pagaminu apie 15–20 proginių tortų, – skaičiuoja Valerijus ir priduria, kad šventiniu periodu, ypač prieš Kalėdas ir Naujuosius metus, teko per dieną pagaminti ir apie 100 tortų. – Bet po tokios 12 valandų darbo dienos grįžęs namo apie juos nebesinri galvoti."

Tiesiai į moters širdį?

Motociklai, pianinai, automobiliai, kompiuteriai, televizoriai, telefonai, vaikiškų animacinių filmukų personažai, pikantiškos vyro ir moterų kūno dalys ar specialios statinės, kur pasislepia nuogi striptizo šokėjai – tai vis tortai.

„Žmonių fantazija beribė, todėl gaminame įvairiausius tortus, – šypsosi Valerijus, pastebėjęs, kad sunkiausia formuoti didelius, apie 100 ir daugiau kilogramų sveriančius tortus. – Gaminant tortus vaikams reikia peržiūrėti daugybę animacinių filmukų, kad jų herojai būtų identiški ir vaikai juos atpažintų. Bet neįmanoma, kad tortas visiškai nesiskirtu nuo norimo daikto, ko kartais reikalauja žmonės. Maistas ir liks maistu."

Tortų madas vis dar diktuoja prancūzai, nors lietuviai mažai nuo jų atsilieka, naudoja tas pačias žaliavas, naujausias technologijas.

„Svarbiausia, kad būtų naudojamos natūralios medžiagos, – į klausimą, kokie tortai skaniausi, atsako Valerijus. – Taip, dabar kai kurie naudoja ir daug dirbtinių medžiagų. Ar sveikatai nekenkia dažai? Saikingai naudojami valgomieji dažai jokios įtakos neturės."

Konditeris teigė, kad vyrai labiau mėgsta saldžius, riebesnius, kaloringesnius tortus, o moterys – lengvesnius, gaivesnius: su grietinėle, vaisiais.

„Tam įtakos turi ir kalorijos, kurias, matyt, skaičiuoja moterys, – pripažino tortų gamintojas ir nusijuokė: – Nors kelią į moters širdį galima rasti ir skaniai gaminant tortus."

Per šventes saldumynų nevalgo

Kaip reaguoja žmonės, sužinoję, kad vyro darbas – gaminti tortus?

Daugeliui tai kelia nuostabą, nors draugai jau seniai prie to priprato ir patenkinti trina rankas, nes žino, kad į šventes Valerijus ateis su skaniai pagamintu tortu.

Su tėvais gyvenantis vyras neslepia, kad jo namų šaldytuve dažnai yra torto. Tiesa, pastaraisiais metais konditeris stengiasi, kad jų būtų rečiau.

„Seniau kas antrą dieną namuose būdavo tortas, – šypsosi V.Raimgužinas. – Dabar užtenka 2–3 per mėnesį. Vis dėlto tai – cholesterolis."

Per kiek laiko greičiausiai Valerijus pagamina tortą? Nuo sutepimo iki papuošimo užtenka 30 minučių. Neseniai kaip tik namie ir gamino paprastą, bet skanų tortą iš varškės, sausainių.

Tiesa, Valerijaus tėvai labai mėgsta saldumynus ir mielai mėgaujasi sūnaus darbu, kurio rezultatai į kūną jiems neina – nei Borisas, nei Valentina antsvorio neturi.

75 kilogramus sveriantis Valerijus saldumynų nemėgsta. Retkarčiais iš profesinio smalsumo jis paragauja konkurentų gaminamų tortų ar pasimėgauja trapiais konditerijos gaminiais. Mėgstamiausi – su vaisiais.

„Daug mieliau suvalgau marinuotą agurkėlį ar sūrios silkės", – juokiasi nerūkantis vyras ir priduria, kad per Naujuosius nesuvalgė nei kąsnelio torto.


Greitai pagaminamo Valerijaus karamelinio torto (3–4 žmonėms) receptas

Produktai

Dvi skardinės karamelizuoto sutirštinto pieno „Rududu“,

250 g sviesto, 250 g natūralios grietinėlės, 250 g cukraus,

150 g džiovintų slyvų, 150 g graikinių riešutų,

dviejų pakelių šviesių sausainių („Gaidelis“ ar pan.)

Gaminimas

Ant skardelės patiesti sviestinio popieriaus ar folijos, padaryti apvalią formą. Kraštus suformuoti iš sviestinio popieriaus.

Dugną išdėlioti dideliais, patrupintais sausainių gabalais.

Sviestą, grietinėlę ir sviestą pusvalandį virti iki gelsvos, gintaro spalvos masės.

Masę sumaišyti su sutirštintu pienu „Rududu“ ir išplakti plaktuvu iki purios masės. Neturint plaktuvo, šaukštu labai gerai ištrinti ir sumaišyti „Rududu“ ir išvirtą masę.

Į ją suberti graikinius riešutus, džiovintas slyvas ir sutrupintus likusius sausainius. Išmaišyti ir supilti ant paruoštos formos. Visą masę suspausti, viršų išlyginti šaukštu.

Formą su turiniu įdėti į šaldytuvą, kad tortas subręstų ir sustingtų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų