Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos rašytojui – K.Donelaičio premija

2008-10-27 09:00
Klaipėdos rašytojui – K.Donelaičio premija
Klaipėdos rašytojui – K.Donelaičio premija / Sveikinimai: antrąjį literatūrinės K.Donelaičio premijos laureatą R.Černiauską (centre) Kaliningrade pirmieji pasveikino N.Peretiaka ir A.Juozaitis.

Literatūrinės K.Donelaičio premijos įteikimu klaipėdiečiui rašytojui Rimantui Černiauskui Kaliningrade prasidėjęs tarptautinis Literatūrinis ruduo praėjusį šeštadienį baigėsi K.Donelaičio memorialiniame muziejuje Tolminkiemyje (Kaliningrado sritis, Čistyje Prudy).

Įteikta antrąsyk

K.Donelaičio literatūrinė premija 2005 metais įsteigta Lietuvos Respublikos generalinio konsulato Kaliningrade ir Jurgio Baltrušaičio fondo iniciatyva. Pagal įstatus ji pakaitomis teikiama Lietuvos bei Kaliningrado srities kultūros veikėjui.

„Premija atsirado iš kultūrinio bendradarbiavimo projekto „Trys K” (Klaipėda – Kultūra – Kaliningradas). Viename pasitarime iškėliau mintį apie bendrą tarptautinę literatūrinę K.Donelaičio premiją buvusios Prūsijos rašytojams”, – prisiminė Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas R.Černiauskas. Jo mintį įgyvendinti ryžosi Lietuvos Respublikos generalinio konsulato Kaliningrade kultūros atašė Arvydas Juozaitis, kuris greitai surado pinigų J.Baltrušaičio fonde, ir jau 2006 metais buvo įteikta pirmoji K.Donelaičio premija rusų rašytojui Viačeslavui Karpenkai už publikuotus dviem kalbomis (lietuviškai ir rusiškai) K.Donelaičio „Metus”. Premijos vertė – 1000 eurų.

Praėjus dvejiem metams, rusai ryžosi „atsakomajam žingsniui”, remiami srities vyriausybės ir pasitelkę regioninį kultūros fondą. Šiemet spalio 15-ąją Kaliningrade įteikta antroji K.Donelaičio literatūrinė premija, šiuosyk paskirta Lietuvos rašytojui – klaipėdiečiui prozininkui R.Černiauskui.

Už istorinių sąsajų įprasminimą

K.Donelaičio premija yra skiriama už lietuvių ir rusų kultūrų bei literatūrų bendradarbiavimą Karaliaučiaus krašte, už Lietuvos ir Kaliningrado srities istorinių sąsajų įprasminimą praeityje ir dabartyje. Premiją teikia J.Baltrušaičio fondas (pirmininkas Donatas Banionis), Kaliningrado regioninis kultūros centras (pirmininkė Nina Peretiaka), Kaliningrado srities rašytojų sąjunga (pirmininkas Vladimiras Lebedevas) ir Kaliningrado PEN centras (pirmininkas V.Karpenka).

„Paskutinėje mano apsakymų knygoje „Koridorių vilkas” kaip sykis yra visas skyrius apsakymų apie K.Donelaitį. Kiek man žinoma, tai ir buvo pretekstas skirti man tą premiją”, – sakė R.Černiauskas.

Jam premiją įteikė Kaliningrado srities kultūros ministras Michailas Andrejevas ir regioninio kultūros fondo pirmininkė N.Peretiaka. Klaipėdietį rašytoją sveikino Lietuvos generalinis konsulas Kaliningrade Viktoras Baublys, kultūros atašė A.Juozaitis, lietuvių bendruomenės atstovai, seni ir jauni Kaliningrado rašytojai, kurių daugelio kūrybą R.Černiauskui yra tekę versti į lietuvių kalbą. Po renginio jis ir grupė kitų rašytojų buvo pakviesti vakarienės pas kaliningradietį poetą Borisą Bartfeldą, kurio knygą „Prūsa” rusų ir lietuvių kalbomis išleido „Eglės” leidykla Klaipėdoje.

Baigėsi Tolminkiemyje

Šis Literatūrinis ruduo Kaliningrade sutapo su spalio pradžioje ten pasirodžiusiu lietuvių ir rusų kalbomis leidžiamo literatūros ir visuomeninės minties žurnalo „Paralelės“ ketvirtuoju numeriu. Jo autoriai – Klaipėdos, Mažosios Lietuvos ir Kaliningrado srities rašytojai, menininkai. Žurnalas yra unikalus leidinys, pradėtas leisti pernai Lietuvos Respublikos generalinio konsulato Kaliningrade rūpesčiu, finansiškai remiamas Europos Sąjungos „Interreg“ fondo.

Į Literatūrinio rudens renginius įsiliejo Kaliningrado I.Kanto universitete vykusi tarptautinė lituanistinė konferencija, skirta Danieliaus Kleino „Lietuvių kalbos gramatikos“ 355 metų išleidimo sukakčiai, taip pat – trečiasis Europos Sąjungos meninių filmų festivalis, kuriame Lietuvai atstovavo K.Buožytės kūrinys „Kolekcionierė“. Kaliningrado srities filharmonijoje, miesto bibliotekose ir mokyklose vyko literatūros pristatymai, diskusijos, susitikimai su rašytojais, filologais ir kraštotyrininkais.

Kaliningradiečių surengtas tarptautinis Literatūrinis ruduo spalio 25-ąją baigėsi literatūros skaitymais K.Donelaičio memorialiniame muziejuje Tolminkiemyje. Reginyje dalyvavo Įsruties (Černiachovskio) pedagogikos kolegijos lietuvių specialybės studentai, Kaliningrado ir Lietuvos rašytojai. Jame pagerbta K.Donelaičio memorialinio muziejaus direktorė Liudmila Silova, tris dešimtmečius vadovaujanti mūsų ir kaimynų kultūros židiniui. Pačiam muziejui 30 metų sukaks 2009-aisiais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų