Pereiti į pagrindinį turinį

Knygnešio dieną triumfavo vaikai

2009-03-17 09:00
Knygnešio dieną triumfavo vaikai
Knygnešio dieną triumfavo vaikai / Vytauto Liaudanskio nuotr. Mažiesiems: pradinukų dėmesio sulaukė ir specialiai jiems skirtų šiuolaikinių knygų paroda.

Vakar Klaipėdos apskrities viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje nuo pat ryto linksmai šurmuliavo vaikai – vyko Knygnešio dienos šventei skirta viktorina "Nešu, nešu knygą...".

Istorija primena

Jau tapo tradicija, kad kovo 16-ąją Lietuvoje pagerbiami knygnešiai, lietuvių kalbos draudimo metais platinę lietuviškas knygas.

Po 1863 m. sukilimo Rusijos imperijos valdžia uždraudė leisti knygas lietuvių kalba. Nuo 1864 m. visos knygos turėjo būti leidžiamos rusišku raidynu. Tačiau lietuviai šiam reikalavimui priešinosi. Lietuviškos knygos ir laikraščiai buvo leidžiami slapta ir keliavo iš rankų į rankas. Nepaisant didelio konfiskuojamų spaudinių skaičiaus, jų nepaliaujamai vis daugėjo. Milžinišką darbą atliko spaudinių platintojai – knygnešiai. Nors už knygų platinimą buvo baudžiama kalėjimu ar tremtimi į Sibirą, knygos buvo platinamos itin sparčiai. Valdžios atstovai turėjo pripažinti nesugebantys kovoti su spaudinių sklidimu. Matydami, kad nebegali sulaikyti slaptojo knygų platinimo, jie siūlė panaikinti spaudos draudimą. Bet jis užtruko iki 1904-ųjų, kurie laikomi spaudos laisvės atgavimo metais.

Tuo laikotarpiu knygnešiai Lietuvos istorijoje atliko ypatingą vaidmenį. Vyresnioji karta tai žino ir prisimena iš savo tėvų ir senelių pasakojimų, jaunesni – iš knygų. O pačios jauniausios tautos atžalos ar išsaugos istorinę atmintį?..

Tapo knygų personažais

Knygnešių žygiui už lietuvišką žodį, jo atminimui ir buvo skirtas bibliotekoje vykęs itin gyvas renginys, subūręs pradinukus.

Viktorinoje dalyvavo gausus būrys Klaipėdos "Gilijos" pradinės mokyklos trečios ir ketvirtos klasių mokinių. Keturios spalvingos (žalieji, mėlynieji, raudonieji ir geltonieji) moksleivių komandos varžėsi, kas daugiau žino apie knygas, jų autorius bei knygnešius.

Renginį vedė Klaipėdos universiteto bibliotekininkystės specialybės studentės, ta proga tapusios Pepės, Buratino, Hario Poterio, Batuoto Katino, Pirato ir Fėjos personažais. Kiekvienas turėjo ką veikti. Tarkime, Pepė pasakojo moksleiviams apie knygnešių tykojusius pavojus, paminėjo istorinius faktus, pirmuosius slaptus spaudinius, žymiausius knygnešius.

Už žinias – "labai gerai"

Komandų kapitonai lentoje vienas paskui kitą turėjo teisingai surašyti lietuvišką abėcėlę, kuri buvo uždrausta po 1963 m. sukilimo. Antroji užduotis buvo skirta komandoms – tai buvo kryžiažodis, kuriame reikėjo surasti kuo daugiau žodžių, susijusių su knyga, skaitymu ir knygnešiais. Spręsdami kitas užduotis, vaikai pasitikrino, ar žino, kaip buvo vadinami slaptųjų lietuviškų mokyklų mokytojai lietuvių kalbos draudimo metais, ar prisimena, kas parašė jų mėgstamas knygas, ar gerai pažįsta jų personažus ir kt.

Daugiausia taškų surinko Mėlynųjų komanda, kurios visi dešimt narių buvo apdovanoti bibliotekos garbės raštais, ženkliukais, knygų skirtukais ir, be abejo, saldainiais.

Bibliotekininkai džiaugėsi, kad visų vaikų nuotaika renginio metu ir skirstantis iš jo buvo puiki, mokinukai jautėsi tikrai laimingi, o jų žinios įvertintos labai gerai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų