Pereiti į pagrindinį turinį

A. Kriščiūnas-Tynta: televizijai trūksta kokybės

2014-08-25 18:00

Keliolika metų televizijoje dirbęs 46 metų politikas Aušrys Kriščiūnas, kai kurių vis dar vadinamas kultinės humoro laidos "Bentski šou" dalyvio Tynta vardu, įsitikinęs, kad televizijai trūksta kokybės ir ji tampa vis labiau komercinė.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Keliolika metų televizijoje dirbęs 46 metų politikas Aušrys Kriščiūnas, kai kurių vis dar vadinamas kultinės humoro laidos "Bentski šou" dalyvio Tynta vardu, įsitikinęs, kad televizijai trūksta kokybės ir ji tampa vis labiau komercinė.

– "Bentski šou", "Europa šou", "Baras", kitos laidos – televizija buvo neatsiejama tavo gyvenimo dalis. Jauti nostalgiją?

– Gal. Iškart po rinkimų kvietė į daug laidų, tačiau metus specialiai niekur nevažiavau. Nenoriu taip reklamuotis ir būti  "ūkininku milijonieriumi iš kaimo", kuriam rinkimai atvėrė ne galimybę tvarkyti šalies ūkį, bet dalyvauti televizijoje.

– Kodėl susipykai su televizija?

– Nesusipykau. Jie nenori mokėti pinigų. Pionieriški laužai užpakalyje degė seniai. Jaunas turėjau daug entuziazmo, bet subrendęs supratau – reikia ir šeimą išlaikyti. Televizija nėra tik pramoga, tai ir sunkus darbas.

Kai būnu namuose, televizorius įjungtas. Dažniausiai – LNK arba "Lietuvos rytas".

– Kaip vertini dabartinę televiziją?

– Negalima lyginti ir duoti balų visoms televizijoms. Vienas laikotarpis buvo 1992–1993 m., kai pradėjau ten dirbti, kitas – vėliau. Esminis skirtumas, kad dabar televizija sukomercinta. Netgi žinios.

Juntama, kad televizijos taupo pinigus. Juokinga, kai vienu metu vyksta renginiai skirtingose Lietuvos vietose, o reportažą rengia tas pats žmogus. Matyti, kad trūksta žmonių, o dėl to kenčia kokybė.

– Trys geriausios televizijos laidos pagal Aušrį Kriščiūną.

– Informaciniai šou. "Kakadu", nors kai kurie spjaudosi, kad ten "geltona pornografija". Keliais "geltonais" reportažais jie pritraukia žmones, kurie niekuo nesidomi. Be jų, parengia kelis labai aktualius ir gerus reportažus. Taip pat – LNK, "Lietuvos ryto" žinios.

Politinių diskusijų laidose labai priklauso, kas ten dalyvauja, kokia tema diskutuojama, nes pirmoje vietoje – ne pokalbių šou vedėjas, o dalyviai, komanda, kuri iš anksto parengia klausimus, temą. Šios laidos prastėja, nes dažnai kviečiami pažįstami žmonės.

– Nurašai populiarius politinių debatų vedėjus – Edmundą Jakilaitį, Rasą Tapinienę, kitus?

– Informacinėse laidose jie dirba neblogai. Sodyboje kaime žiūriu informacinius šou. Patinka Marius Jančius, neblogai dirba Marijus Žiedas. Vimdo kai kurių garsių laidų vedėjų narcisizmas ir perdėtas pasitikėjimas. Net patys geriausi baleto, muzikos, sporto meistrai atkakliai mokosi, tobulėja, o kai kurie mūsiškiai vedėjai mėgaujasi savimi.

– Kaip reaguoji, kai televizija formuoja vieną nuomonę ir stengiasi pateikti informaciją ne objektyviai, o vienpusiškai? Kad ir apie Ukrainos ir Rusijos konfliktą.

– Bet koks pareiškimas formuoja  nuomonę, reikia mokėti atsirinkti. Televizijų bėda, kad renkasi pigiausius informacijos šaltinius. Daugmaž žinome, kas vyksta Lietuvoje, o kai kurios televizijos minėto konflikto metu remiasi nepatikimais arba propagandiniais rusų šaltiniais. Mąstantys žmonės supranta, kad negalima tikėti "RIA Novosti", ITAR TASS, PBK kanalais, nes jie – akivaizdžiai propagandiniai.

Vakarų šalių informacijos pateikimo kultūra yra aukšto lygio. Ne, rusofobu manęs pavadinti negalima. Nebijau nei rusų, nei žydų, nei lenkų. Kai PBK rodo, kad Trakuose rengiami Maidano smogikai, negali remtis tokia iškreipta informacija.

Pamenu, kai Lietuvai pirmą dieną įstojus į ES, šis kanalas 7 val. jau kalbino moterį kažkur Pagėgiuose, kuri dejavo, kad pirmą dieną pakilo kainos parduotuvėje ir pasidarė labai sunku gyventi. Kada turėjo filmuoti reportažą? 5 val. ryto? Kada moteris Pagėgiuose turėjo lankytis parduotuvėje? Kokios parduotuvės ten dirba tokiu metu?

Paskui PBK melagingai skelbia, kad sausio 13-ąją lietuviai šaudė lietuvius, nors pats ten buvau ir mačiau, kas į ką šaudė. Kai viename kanale toks šmeižtas kartojasi, negalima tuo remtis.

– Reikėtų uždrausti? Bet kuo tada skirsimės nuo sovietinių laikų, kai matėme tik vienpusę informaciją? Kur demokratija ir abiejų pusių išklausymas?

– Tokius informacijos šaltinius reikia uždrausti, nes yra daug kitokių kanalų, kad ir "Dodž". Aš noriu PBK kanalą pasodinti į kalėjimą. Ir tai – ne nuomonės išsakymas. Jie akivaizdžiai užsiima destrukcija, diskredituoja Lietuvą. Tai – antivalstybinė, antikonstitucinė veikla, nusižengimas, melas, už kurį turi būti baudžiama.

– Ar reikėtų uždrausti laidas, kur propaguojama tuštybė, blizgučiai, ugdoma belytė, bejausmė, bedvasė ir besmegenė karta?

– Kai peržengi 40 metų ribą, atsiranda posakis: "O tempora, o mores" ("Kokie laikai, kokie papročiai!"), – juokiasi. – Visais laikais buvo savo blizgučių ir silikonų. Prisimink laidas "Metronomas", "Piramidė", pirmuosius "Pūkas-TV" vaizdo klipus, kai dainininkės storais aukštakulniais atrodė kaip prostitutės? Taip pat tuštybė. Bet ar mes užaugome debilais? Tik tuomet nebuvo masinės sklaidos, gausybės kanalų, "Youtube". Blogiau, kai Lietuvoje žmonės neskiria informacinių laidų, žinių nuo bulvaro. Pažiūriu LNK žinias, o ten išlenda kokia nors Bunkė, Šedžius arba reportažas, kur diedukas užvožė bobutei į dantis.

Pasaulyje "geltona" yra "geltona", o rimta laida yra rimta laida. Neabejoju, kad yra daug kultūringo, politiškai, visuomeniškai aktyvaus jaunimo, mokančio atsirinkti, nors yra tokių, kurie žavisi tuštybės muge. Sutinku, kad dabar televizija, internetas stumia link to. Skaitau D.Grybauskaitės pranešimą apie JT sesiją, o čia pat internete išlenda kažkokios kvailės papai. Nėra kultūros, laidų segmentavimo. Čia tas pats, kaip užsisakytum 20 metų kolekcinį vyną, o tau prie jo pasiūlytų traškučių arba kebabą iš stoties kiosko.

– Be abejonės, jokių realybės šou nežiūri.

– Ar nejuokingas klausimas? Norime propaguoti kultūrą, savo kalbą, kad jaunimas būtų tautiškas ir inteligentiškas, o ilsėdamasis sodyboje girdžiu – laida "Soriukas". Gal žinai, kokios kalbos tai žodis? Gal tuomet laidą "Duokim garo!" pavadinkime "Davai garo"?

Arba šou, kur čigonas važinėjo po kaimus ir ieško žmonos. Na, atsiprašau!

– Stebi buvusio kolegos iš "Bentski šou" Andriaus Rožicko darbą televizijoje?

– Nieko specialiai nestebiu, bet jis vienas geriausių pramoginių laidų vedėjų. Įsivaizduoju, jei būtų žinių vedėjas – juokčiausi iki nukritimo.

– O lietuviškas humoras, kad ir laidoje "Prajuokink mane", tavęs nepravirkdo?

– Kai sužinojau, kad ją veda Algis Greitai, pažiūrėjau. Jėzau, kokius milijonus jis turi gauti, kad toje laidoje nepratrūktų? Mūsų humoras normalus, bėda su "jumoru". Yra puikių juokelių socialiniuose tinkluose, puikių juokelių pasako Andrius Rožickas, atradimas – Tomas Ališauskas, kurį pamenu iš tų laikų, kai prieš penkiolika metų buvo M1 vedėjas. Intelektuali ir geriausia "Dviračio šou". Nors ji išlepino ir pasikėlė kartelę. Todėl laidos gurmanai, įpratę gauti prie didžkukulių 100 g spirgučių, kartais gavę tik 80 – susirauks.

– Jei pasiūlytų solidų, tarkim, 20 tūkst. litų atlyginimą? Kokią laidą vestum?

– Tai nebūtų politinė laida, nes ten labai sunku likti objektyviam. Sunku įvertinti, kas teisinga ir kas teisėta. Matyti, kaip puikiai tai daro Arnas Klivečka, bet kaip sunku likti objektyviam. Vesčiau humoro laidą su trumpais siužetais kaip "Dviračio šou". Arba tiesioginę pokalbių laidą be kaklaraiščio. Ne, ne "geltoną". Tokią būtų lengva: užtektų pakviesti į laidą "papus", "subinę", dešimties vaikų motiną ir buvusį narkomaną.

– Ką pakviestum į savo pirmąją pokalbių laidą?

– Rytį Zemkauską, kuris yra vienas geriausių kultūros laidų vedėjų. Pats visus kalbina, jį – labai retai. Iš politikų būtų įdomu pakviesti Valdą Adamkų. O trečią – krepšininką Mantą Kalnietį, nes yra labai intelektualus ir įdomus žmogus. Jis gali kalbėti, bet niekas to neišnaudoja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų