L. Dapkaus knygos pristatymas: tai – akistata su pasauliu ir savimi

  • Teksto dydis:

"Mano knyga – tiems, kurie kelionėse ieško ne tiek naujų vietų, kiek savo reakcijos į tas vietas, potyrius, kurių suteikia judėjimas", – sako knygą "Žuvis, kuri supainiojo duris. Ir kitos 69 istorijos iš šešių žemynų" pristatantis žurnalistas, keliautojas ir kelionių vadovas Liudas Dapkus.

L.Dapkus prisipažįsta, kad iš pradžių su BALTO leidybos namais sutarė dėl kiek kitokio siužeto. "Tai irgi būtų buvusi asmeninių potyrių knyga. Tačiau tolimoje saloje Atlanto viduryje viena naktis viską pakeitė. Ryte nubudęs jaučiausi taip, tarsi knyga jau būtų buvusi parašyta, tereikia išspausdinti. Tai buvo labai ryškus siužetas, ko gero, galėjau iš jo sukurti visą romaną, bet supratau, kad noriu galybės žvynų. Daug istorijų", – sako autorius, per keletą mėnesių visa tai suguldęs į knygos puslapius.

"Žuvis, kuri supainiojo duris" – tai pasakojimai iš rojumi vadinamų salų ir kruvinų karo žemių. Įvykiai padangėse ir urvuose, tviskančiuose rūmuose ir purvinose žeminėse. Susitikimai su keistuoliais ir genijais, skurdžiais ir milijonieriais. Akistatos su pasauliu ir pačiu savimi. Trumpos istorijos, tarytum minčių žemuogės, suvertos ant gyvenimo smilgos.

Tolimoje saloje Atlanto viduryje viena naktis viską pakeitė. Ryte nubudęs jaučiausi taip, tarsi knyga jau būtų buvusi parašyta.

"Šitos istorijos nutiko įvairiais laikais, kai kurios netgi labai seniai, nors rašant atrodo, lyg viskas būtų buvę aną mėnesį, – aiškina L.Dapkus. – Turiu tokią savybę įsiminti žmones, detales ir pojūčius, lydėjusius tuos įvykius. Knygoje jos rikiuojasi ne chronologiškai, o pagal abėcėlę. Nuo Afganistano iki Zimbabvės. Todėl skaityti galima kaip poezijos rinkinį. Arba dienoraštį, kurį kažkas lengvai išardė, o paskui suklijavo štai tokia mokykline tvarka."

L.Dapkus – tarptautinių naujienų agentūrų korespondentas, spaudos leidinių ir portalų redaktorius, kelionių dokumentikos filmų kūrėjas, televizijos laidų vedėjas. Prieš keletą metų paliko redakcijos vadovo postą, kad galėtų skirti dar daugiau jėgų ir laiko savo gyvenimo aistrai – kelionėms.

"Kelionės man padeda suvokti visa ko šiame pasaulyje reliatyvumą ir suteikia prasmės būti. Kartu su kitais svarbiais gyvenimo ritualais", – tvirtina jis.

Ir jau žino, kokiais maršrutais keliaus šįmet: kelionių planuose – Turkija, Kanada, Kosta Rika, Nikaragva, Panama, Mauricijus, Reunjonas, jei spės, dar aplankys ir Filipinus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių