M. Starkus: žiūrovams lengva, kai atiduodi viską

"Nesiekiame ištraukti kokio nors purvo – mes kiekvienas turime tokių dalykų savo gyvenime. Nekalbame apie skeletus spintose", – sako pramoginės LRT televizijos laidos "Vakarėja" vedėjas Martynas Starkus. Tikriausiai tai yra atsakymas, kodėl pozityvios energijos pripildyta laida vasarą pritraukė tiek daug žiūrovų.

Šlapia nugara

Vasaros šeštadienių vakarus su laida "Vakarėja" leidę žiūrovai žino – jos metu skamba gera muzika, atvyksta įdomių svečių, o pokalbiai yra ir linksmi, ir praturtinantys. M.Starkus sako, kad po karantinu pažymėto pavasario "Vakarėja" svečiai vasarą elgėsi įprastai, nebuvo pamiršę socialinių įgūdžių. "Sezonas buvo linksmas, buvo smagu dirbti", – pripažįsta laidos sezoną bebaigiantis televizijos vilkas.

Atrodo, kad TV laidų ir projektų vedėjas, prodiuseris, žurnalistas ir keliautojas visada trykšta energija. Ir išties – filmavimo aikštelėje jis atiduoda viską. "Kiekvienas laidos vedėjas ruošiasi savo laidai, įeina į tos laidos temą, vaidmenį, susikaupia – tiesiog tai yra toks darbas. Jeigu žmogus mano, kad vedėjas yra atsipalaidavęs, linksmas, ir  viskas atrodo lengva, kad bet kas taip galėtų, tai reiškia, kad viskas yra gerai, aš pasiekiau savo tikslą. Nes žmogus nemato, kiek daug darbo įdėta, kiek daug pasiruošimo, kokia didelė komanda dirba prie kiekvienos serijos. Nemato mano šlapios nugaros po kostiumo švarku. Toks ir yra tikslas: kad būtų lengva, kad žiūrovas nesijaustų nepatogiai, nors būna visokių akimirkų, visokių pokalbių", – atvirauja M.Starkus.

"Vakarėja" seka klasikinio Late night show (liet. vėlyvo vakaro šou) formato pavyzdžiu. "Bet klasikiniai Late night show trunka trumpiau nei mūsų laida. Reikia pailsėti nuo pokalbių, dėl to mes įtraukėme improvizacijos teatrą "Kitas kampas". Jie yra absoliutūs šio žanro profesionalai, nepranokstami improvizatoriai. Žmonės iki šiol dažnai manęs klausia: nejaugi jie tikrai nesurepetavę? Ne, jie 100 proc. nesurepetavę. Jie žino, ką darys, bet jie nežino kaip. Mes visi gerai susistygavome, todėl ir rezultatas geras", – besibaigiantį antrąjį "Vakarėja" sezoną revizuoja laidos vedėjas.

Be pigių triukų

M.Starkus atviras – maloniausia laidos dalis yra, kai jis gali ištarti: ačiū, kad buvote kartu. Iki naujų susitikimų. "Galiu veidmainiauti, sakyti, kad man kiekviena laida kaip šventė. Ir tai yra tiesa, bet kartu tai yra darbas ir darbo pabaiga yra didžiausias džiaugsmas", – neslepia jis.

Toks ir yra tikslas: kad būtų lengva, kad žiūrovas nesijaustų nepatogiai, nors būna visokių akimirkų, visokių pokalbių.

Laidos svečių spektras labai platus – nuo dainininkų, aktorių iki iliuzionistų. Kiekvienam svečiui klausimai parenkami asmeniškai. M.Starkus turi savo taisykles ir klausimų, kurių niekada neužduoda, sąrašą. "Iš karto svečiams pasakau, kad mes nekalbėsime apie labai asmeniškus dalykus. Nenaudojame pigių triukų, nesiekiame pigaus populiarumo, nesiekiame ištraukti kokio nors purvo – mes kiekvienas turime tokių dalykų savo gyvenime. Nekalbame apie skeletus spintose", – sako jis.

"Tai yra ne to žanro laida. Tai pramoginis šou, jis leidžia atsipalaiduoti. Kai jautiesi saugus kaip svečias, aš tikiu, kad atsilygini tuo pačiu. Laidos kokybė yra geresnė. Aš tikiuosi, kad svečiai jaučiasi saugiai, mes stengiamės, kad taip būtų", – paslaptį, kodėl laidą taip lengva ir smagu žiūrėti, atskleidžia patyręs prodiuseris.

Jis sako neturįs sėkmės receptų. Gyvenime M.Starkus labai nemėgsta griežtų apribojimų. "Yra kategorijos, yra sritys. Taip pat ir televizijoje. Televizija vis dar yra pirmasis pasirinkimas tarp vyresnių žmonių, jaunesni žmonės, manau, žiūri "Youtube". Ir taip, televizija nebe tokia, kokia buvo prieš 20 metų. Dabar yra labai didelis informacijos srautas, internetas labai stiprus", – pastebi laidos vedėjas.

"Bet nesumenkinkime. Televizija gyvuos dar ilgai. Nebus taip, kad greitai ją visiškai išjungsime. Keisis formos – tas pats internetas ateis į televizorių, kas dabar ir vyksta. Žmonės gali daugiau rinktis. Ir vyresni žmonės išmoksta pasirinkti", – sako jis.

Kalbinti bičiulius

Kokie pokalbiai patys geriausi? Lengviausia ir tuo pat metu sudėtingiausia kalbėtis su žmonėmis, kurie yra tavo geri pažįstami, tavo bičiuliai, sako M.Starkus. "Tau atrodo, kad su jais esi kalbėjęs oficialiai ir neoficialiai daugybę kartų, viską esame aptarę, bet tu turi tai pateikti iš naujo. Dėl to kalbėtis su Marijumi Mikutavičiumi ar Vytaru Radzevičiumi, su kuriais mes dešimtis metų pažįstami, yra, viena vertus, lengva, kita vertus, – sudėtinga, nes tu turi būti įdomus", – dalijasi jis.

"Labai skirtinga visų laidų dinamika, bet tikrai yra vis dar stebinančių pokalbių. Kai gerai rutuliojasi pokalbis, labai įdomu kalbėtis nebūtinai su senu pažįstamu. Gyvenime su Marijumi esu labai mažai kalbėjęs apie jo bręstančią knygą, bet mes daugiau apie tai pasikalbėjome laidoje. Su Merūnu Vitulskiu apie sodininkystę labai įdomiai kalbėjomės, galų gale Vytaras nustebino pipirinį saldainį man įgrūdęs į burną. Čia tokia laida, čia tokie žaidimai", – šypsosi žinomas televizijos veidas.

M.Starkus palieka paslaptyje, ar kitą vasarą "Vakarėja" žiūrovai taip pat išvys šią laidą. "Nežinau, ar kitą vasarą grįšime. Jūs nežinote, koks bus ruduo. Gal. Gal atsiras kas nors kita įdomaus. O gal mes grįšime ne vasarą, o žiemą. Bijau pareiškimų ir skambių frazių. Su metais žmonės tampa atsargesni ir vertina viską atsargiau. Viskas priklausys nuo aplinkybių", – sako jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių