Pereiti į pagrindinį turinį

A. Mamontovas: man užtenka mano klausytojų

A. Mamontovas: gyvenu dėl džiaugsmo ir laimės (interviu)
A. Mamontovas: gyvenu dėl džiaugsmo ir laimės (interviu) / Margaritos Vorobjovaitės nuotr.

Lietuvos metų muzikos apdovanojimai kuo toliau, tuo mažiau turi kažką bendro su muzika, sako muzikantas Andrius Mamontovas. „Įsivaizduokite, vyksta olimpinės žaidynės, atvažiuoja kelios rimtos sportininkų komandos ir kelios – tiesiog apsirengusių gražiais sportiniais drabužiais. Ar tie pirmieji sportininkai jaustųsi esą tikrojoje olimpiadoje, ar kažkokiame cirke?“ – klausia jis.

Geriausiu metų atlikėju Metų muzikos apdovanojimuose M.A.M.A. išrinktas A. Mamontovas pirmadienį viešu laišku paprašė jo daugiau nenominuoti panašiuose rinkimuose.

„Tiesiog savęs nebematau tame kontekste, kokiame pateikiamas muzikinis gyvenimas būtent televizijoje ir konkrečiai – M.A.M.A. apdovanojimuose“, – LRT radijo laidoje „60 minučių“ sako A. Mamontovas.  Jis pabrėžia norįs užsiimti kūryba, turėti savitą stilių ir teigia nesistengiąs atitikti popmuzikos standartų, todėl ir nenori dalyvauti muzikinėse rungtynėse.

Metų muzikos apdovanojimų asociacijos pirmininkas, prodiuseris Martynas Tyla teigia gerbiantis tokį atlikėjo apsisprendimą. „Tas apsisprendimas nėra mums kažkokia naujiena, Andrius ir anksčiau yra taip traktavęs [apdovanojimus], gal ne taip plačiai. Mes jį visiškai suprantame. Šiandien atlikėjas, kuris surenka keturias didžiules Lietuvos arenas, galima sakyti, pilnas, gali sau leisti daryti tokius dalykus“, – mano M. Tyla.

Paklaustas, pagal kokius kriterijus vertina savo muziką, A. Mamontovas atsako: „Mano kriterijus yra vienas – žmonės, kurie ateina į mano koncertą ir už savo krauju uždirbtus pinigus perka bilietą. Tai ir yra tikrasis įvertinimas ir tikroji šventė.“

Atlikėjas akcentuoja jokiu būdu neneigiąs M.A.M.A. apdovanojimų reikalingumo, jei, jo žodžiais, organizatoriams tai yra pragyvenimo šaltinis ar kai kuriems muzikantams – būdas save parodyti. „Kartais jaučiu tokį spaudimą, kad aš tarsi privalau tame dalyvauti, bet aš groju savo klausytojams ir man to užtenka“, – tvirtina atlikėjas.

M. Tyla: atlikėjai laukia apdovanojimų ir nori laimėti

Muzikos apžvalgininkas Karolis Vyšniauskas, atsisakęs dalyvauti M.A.M.A. apdovanojimų komisijoje, aiškina, kad tokį jo pasirinkimą lėmė jam nepriimtina balsavimo sistema. „Nusprendžiau, kad jei dalyvausiu komisijoje, tai reikš, kad palaikysiu dabartinę sistemą, kaip tie nugalėtojai yra renkami. Man ta sistema atrodo nelabai skaidri ir nedemokratiška“, – sako K. Vyšniauskas.

Anot jo, pasižiūrėjus šiuos apdovanojimus, susidaro įspūdis, kad tobulėti dar yra kur. „M.A.M.A. save pateikia visuomenei kaip tam tikrą etaloną, kaip nacionalinius, geriausius, didžiausius apdovanojimus. Žmonės turbūt galvoja – jei kažkas laimėjo šitą apdovanojimą, jis turbūt pats geriausias atlikėjas, tai geriausia, ką mūsų muzika gali pasiūlyti. Bet jei taip yra, tuomet yra liūdnoka“, – mano muzikos apžvalgininkas.

M.A.M.A. muzikinių apdovanojimų interneto puslapyje rašoma: „Vienas iš svarbiausių M.A.M.A. uždavinių – kelti lietuviško pramogų verslo kokybės kartelę, skatinti kurti originalią tautinę produkciją.“ Paklaustas, ar pavyko pasiekti šio tikslo, Metų muzikos apdovanojimų asociacijos pirmininkas atsako teigiamai, tačiau priduria, kad įgyvendinti visus išsikeltus uždavinius prireiks daugiau laiko.

„Mūsų ilgalaikiame bendradarbiavimo susitarime su asociacija AGATA yra numatyta, kad lietuviškos muzikos su lietuviškais tekstais skambėtų daugiau. Ir tikrai dar daug dalykų, kuriuos apkalbėti čia mums neužteks laiko. Galbūt kažkam tai atrodo juokingai ar nerimtai, bet darbas vyksta. Ir jis nėra toks, kad – viens, du, trys – ir padaryta. Tam reikės ne vienerių metų“, – teigia M. Tyla.

Tačiau su M.A.M.A. apdovanojimams išsakyta kritika prodiuseris nesutinka. „Galbūt Karolis galėtų pateikti akivaizdžių lietuviškos muzikos pavyzdžių, atlikėjų, kurie šiandien yra populiaresni, kurie surenka tas arenas, išleidžia albumus... Trejų metų laikotarpyje muzikos albumų buvo išleista beveik dvigubai daugiau, muzikinių klipų taip pat beveik dvigubai daugiau. Nereikėtų neigti, kad ir patys atlikėjai sako – mes laukiame apdovanojimų, norime kažką laimėti“, – pabrėžia M. Tyla.

Savo ruožtu K. Vyšniauskas teigia nenorįs sumenkinti Lietuvos atlikėjų ir jų muzikos, kalbąs tik apie M.A.M.A apdovanojimų organizavimą – rinkimų sistemą ir patį šou. A. Mamontovo manymu, palyginus su šiandieniniu Lietuvos muzikiniu gyvenimu, M.A.M.A. apdovanojimai yra per dideli. Jei šių apdovanojimų mastelis būtų kuklesnis, galbūt ir jų kokybę būtų įmanoma pakelti aukščiau, svarsto atlikėjas.

„Toks jausmas, kad dirbtinai bandoma pritempti. Kai yra didelis renginys, žinoma, jį reikia kažkuo užpildyti. O mes ne visada turime kuo užpildyti tokią didelę erdvę ir tokį didelį renginį. Tada išeina labai daug dirbtinų dalykų“, – mano A. Mamontovas.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų