„Mažosios moterys“ – aštuntą kartą kine (filmo apžvalga)

Jeigu mėgstate užsienio literatūros klasiką, pavadinimas "Mažosios moterys" jums bus girdėtas. JAV autorės Louisos May Alcott XIX a. pabaigoje parašytas romanas tuo pačiu pavadinimu jau yra tapęs savo žanro literatūros klasika, o pagal šį romaną yra sukurtos bent keturios populiarios TV serialų serijos ir aštuoni pilnametražiai filmai. 

Šį savaitgalį lietuviškuose kino ekranuose pasirodė naujausia šio romano interpretacija, režisuota jaunosios kartos režisierės Gretos Gerwig.

Moterų pasaulis

"Mažosios moterys" – tai istorija apie keturias po vienu stogu gyvenančias seseris ir jų skirtingas svajones bei užmojus: temperamentinga ir užsispyrusi rašytoja Džo, šeimos židinio kūrėja idealistė Megė, ambicinga šeimos menininkė Eimė ir jautri tylenė Betė. Visos jos auginamos vienišos mylinčios motinos, kol jų tėvas tarnauja šaliai Pilietiniame kare.

Bręsdamos merginos pažįsta pasaulį, maištauja prieš visuomenėje kerojančius stereotipus moterų atžvilgiu ir pamažu formuojasi kaip stiprios, nepriklausomos asmenybės. Nuo vėjavaikiškų vaikystės dienų iki santykių problemų, karjeros, vedybų ar mirties – filmo istorija aprėpia visus svarbiausius keturių asmenybių transformacijos etapus.

Sena istorija naujaicentro 

2019 m. baigta kurti ir šiemet kino ekranus pasiekusi naujausioji "Mažųjų moterų" interpretacija – jau aštunta per visą kino istoriją. Per daugiau nei šimtą kino istorijos metų šios knygos adaptacija pasirodė ir nebyliojo kino, ir šiuolaikinės komedijos pavidalu. Vis dėlto tai nesutrukdė pasaulinio pripažinimo su filmu "Lady Bird" sulaukusiai režisierei Greta Gerwig susirinkti užsienio kritikų liaupsių dėl naujo požiūrio į visiems puikiai pažįstamą istoriją.

Naujausia "Mažųjų moterų" versija kitų kontekste išsiskiria nenuosekliu istorijos pasakojimu. Vietoje įprastos chronologinės veiksmo eigos režisierė daugeliui girdėtą istoriją pasakoja kaip prisiminimus, žiūrovą vis laiku nukeldama į skirtingus seserų gyvenimo etapus. Taip, pasak kritikų, daugiausia emocinio krūvio turinčios situacijos sustiprinamos dar labiau, o žiūrovas turi galimybę pažįstamą istoriją išgyventi iš naujo.

Išskirtinio dėmesio sulaukė ir režisierės kinematografiniai sprendimai. Nufilmuotas Konkordo mieste, Masačusetso valstijoje ir Niujorke, filmas puikiai atkuria XX a. vidurio vaizdus, o jam šarmo prideda ir įspūdinga viduje filmuotų epizodų scenografija.

Pasirinktas pasakojimo būdas ir kinematografiniai sprendimai neliko neįvertinti ne tik kino kritikų. Filmas "Mažosios moterys", pasauliniu mastu pristatytas 2019 m. gruodį, jau dabar yra laikomas vienu sėkmingiausių 2019-aisiais. Tai pagrindžia ir faktas, kad filmas yra nominuotas šešioms "Oskarų" statulėlėms, tarp kurių – ir geriausio metų filmo bei geriausio adaptuoto scenarijaus nominacijos.

Holivudo grietinėlė

Dar vienas filmo sėkmės rodiklis – geidžiamiausia Holivudo jaunosios kartos aktorių grietinėlė ir puikiai pažįstami senosios kartos veidai.


Tarp pirmųjų – turbūt populiariausi pastarųjų metų vardai: keturiems "Oskarams" nominuota 25-erių Saoirse Ronan, "Hario Poterio" serijoje šlovę pelniusi Emma Watson, pastaruosius keletą metų geriausių režisierių graibstomas Timothee Chalametas ir siaubo juostoje "Midsommar" išgarsėjusi aktorė Florence Pugh. Pasak užsienio kritikų, jaunosios kartos aktorių pasirodymas pateisina savo skambias pavardes: kiekvienas jų savo personažą suvaidino 110 proc., o S.Ronan ir Florence Pugh už šiuos vaidmenis buvo nominuotos šių metų "Oskarų" statulėlėms.

Be jaunosios kartos aktorių, juostoje taip pat pasirodo tris "Oskarus" pelniusi Meryl Streep ir trims "Oskarams" nominuota Laura Dern.

Vienas geriausių

"Mažosios moterys" – tai filmas apie kūrybą, savirealizaciją ir gyvybingą šeimos gyvenimą. Nors istorija kino ekranuose bus pasakojama jau aštuntąjį kartą, pasak kino kritikų, jaunosios kartos režisierei G.Gerwig pavyko šią istoriją papasakoti savaip.

Pasitelkusi naują pasakojimo metodą ir išskirtinį vizualinį stilių, režisierė 150 metų senumo istoriją paverčia tiek pat aktualia 2020-aisiais. Pridėjus geidžiamiausius šių laikų autorius ir profesionaliai suvaidintas emocijas, šį savaitgalį kine jūsų laukia vienas geriausių 2019-ųjų metų filmų.

"Mažosios moterys" (angl. "Little Women")

Žanras: Drama, romantinis.

JAV, 2019

Režisierė: Greta Gerwig

Vaidina: Laura Dern, Meryl Streep, Saoirse Ronan, Emma Watson, Timothée Chalametas, Florence Pugh.

Kino teatruose nuo sausio 25 dienos rodomos dar dvi premjeros:

"Džentelmenai"

Komiškų kriminalinių filmų mėgėjams puikiai pažįstamas režisierius Guy Ritchie grįžta! Prieš 20 metų Holivudą sudrebinęs filmu "Lok, stok arba šauk" ir nuo to laiko išbandęs įvairiausius žanrus, šiemet režisierius grįžta prie savo šaknų – su nauja kriminaline komedija "Džentelmenai". Negana to, su įspūdinga komanda, tarp kurios Colinas Farrellas, Hughas Grantas ir Matthew McConaughey. Filmo veiksmas pasakos apie amerikietį Mikį Pirsoną, Londone sukūrusį tikra marihuanos imperiją. Viskas klostosi gerai, kol vieną dieną verslą užsigeidžia nupirkti paslaptingi Oklahomos nusikaltėliai, vadovaujami žiauriojo Sausaakio. Netrukus Londone užverda tikras nesusipratimų, smurto, apgavysčių ir absurdo pragaras.

"Fiksiai prieš Krabius"

Pirmąkart pasauliui pasirodę prieš dvejus metus, Fiksiai grįžta į kino ekranus. Fiksiai – tai mažyčiai žmogeliukai, gyvenantys paslaptyje. Apie juos dar beveik niekas negirdėjo, apie jų darbus niekas nežino, o pasikalbėti su jais – tikra dovana. Fiksių užduotis – sutaisyti sugedusius žmonių daiktus taip, lyg jiems nieko nebūtų nutikę. Ramiai gyvenę savo gyvenimą ir taisę žmonių daiktus, vieną dieną Fiksiai susiduria su tikra nelaime. Į jų gyvenimą įsiveržia robotukai Krabiai, kurių tikslas – visiems atskleisti Fiksių paslaptį. Pasirodo, Krabius sukūrė mokslininkė, su kuria jau seniai nesutaria išmintingasis Fiksių profesorius. Fiksiams teks padaryti viską, kad išsaugotų didžiąją paslaptį!

buvaukine.lt


Šiame straipsnyje: filmaskinasMažosios moterys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių