Pereiti į pagrindinį turinį

M.Basanov simfoniją pasirašys Adomaičio pavarde

2010-10-23 07:37
Kultinis: M.Basanov slapyvardis gerai žinomas ir Lietuvos, ir užsienio elektroninės muzikos kūrėjams.
Kultinis: M.Basanov slapyvardis gerai žinomas ir Lietuvos, ir užsienio elektroninės muzikos kūrėjams. / Gedmanto Kropio nuotr.

Darbas naktimis ir pieniškas šokoladas, kompiuteriniai žaidimai ir užsienyje leidžiamos plokštelės, vaisinė arbata ir sužadėtinė pianistė. Žinomas muzikos prodiuseris Mario Basanov neslepia, kad elektroninė muzika – jo gyvenimas.

– Daug kam netikėtas elektroninės muzikos meistro ir "bohemiečių" derinys operoje XYZ. Kodėl verta eiti į šią D.Ibelhauptaitės operą?

– Labai profesionalūs operos vokalistai – Edgaras Montvydas, Asmik Grigorian, Joana Gedmintaitė, kiti. Ir – Vidis, Leon Somov, Andy Lau, Few Nolder ir Mario Basanov – žinomi elektroninės muzikos kūrėjai. Tokių pajėgų sintezė įdomi.

– Kada paskutinį kartą rankose laikei fagotą? Juk juo groti – tikroji tavo specialybė.

– Fagotą laikiau neseniai. Savo darbuose dažnai jį naudoju. Draugai klausia, koks čia sintezatorius groja? Ne, tai – fagotas. Per vieną mūsų pasirodymų pradėjau groti fagotu, o klubinis jaunimas nustebo, koks gi čia magiškas instrumentas?

– Kodėl pasirinkai ne sentimentų ir klasikos, o elektroninės muzikos kelią? Dėl galimybės daugiau uždirbti?

– Čia, kaip ir džiaze, daugiau laisvės. Klasikinė muzika, nenoriu jos įžeisti, turi griežtesnius rėmus. O dėl uždarbio – ne! Prodiusuoju jau dvylika metų ir nedirbu su kažkokiu "šūdpopsiu", kaip daryčiau, jei man rūpėtų tik pinigai.

– Esi Marijus Adomaitis, dainininko Lino Adomaičio brolis. Kodėl vadiniesi Mario Basanov?

– Prieš 12 metų sukūrėme projektą "Funkadelix", kuriame dalyvavo Rūta Ščiogolevaitė, Andy Lau. Užsienyje man reikėjo slapyvardžio. Vardą Marijus pakeičiau į Mario – skamba, be to, mėgstu kompiuterinius žaidimus, o jų herojus Mario – liuks! Tuo metu žavėjausi bosanova – iš čia ir kilo Basanov.

– Išties esi naktinis drugelis, kaip apie tave kalba?

– Aha. Buvo laikotarpis, kai keldavausi 19 val. ir dirbdavau iki 8 ryto! Tai tęsėsi dešimt metų. Dabar keliuosi 12–15 val. ir dirbu iki 4 val. ryto.

– Mėgsti naktį?

– Aha. Nėra žmonių, šurmulio, skubėjimo. Jaučiu harmoniją. Senokai atsikandau "tūsų", vakarėlių. Jau trejus metus nevartoju nė lašo alkoholio. Dabar savo ausis atiduodu studijai, o po to mėgaujuosi ramybe.

– Alkoholio nepakeitė sintetiniai narkotikai ar kokainas?

– Oi, ne, ne. Aš prieš kvaišalus!

– Jurgai Šeduikytei, Egidijui Dragūnui, Vaidui Baumilai ir daugeliui kitų žinomų mūsų šalies atlikėjų kūrei muziką. Su kuo dirbti nemaloniausia?

– To klausė nekart, bet nenorėčiau būti piktybinis žmogus. Tik išsakiau savo nuomonę apie kepamas mergaičių grupes.

– Tačiau, jei tau pasiūlytų krūvą pinigų kokiam nors kvailam "tralialia" projektui, parsiduotum?

– Sutinku su garsaus didžėjaus Carlo Coxo žodžiais: "Gink Dieve, nenorėčiau būti dainos "Barbie Girl" atlikėju. Fu, kokia šlykšti daina. Bet kaip norėčiau būti tos dainos autorius, nes tai uždirbo siaubingai didelę pinigų sumą." Sutikčiau parduoti savo muziką siaubingam projektui, bet ne savo vardu. To niekas nesužinotų.

– Pinigai tau nekvepia?

– Labai kvepia. Bet jie padėtų nusipirkti daugiau sintezatorių, juos investuočiau į savo studiją.

– Galiu įlįsti į tavo kišenę? Koks pelningiausias Mario Basanov darbas?

– Vokietijoje filmukui "Little Amadeus" kūrėme garso takelį. Buvau vienas prodiuserių, aranžuotojas. Uždirbau ne 100 tūkst. eurų, bet – daug, – juokiasi.

– Esi kategoriškas?

– Visą gyvenimą buvau itin kategoriškas. Tačiau pastebėjau, kad ir su tuo, apie kurį turėjau kategorišką nuomonę, bendrauju, ir tai, ko nemėgau – darau. Tačiau nekenčiu kantri muzikos, diksilendų ir maršų. Jei reiktų kurti – supykintų. Kažkada taip kalbėjau ir apie roko muziką, – juokiasi. – Tačiau kai dirbau su trijule "Metal on Metal DJs" atradau daug gražių dalykų.

– Jei paprašyčiau paminėti vienintelį tavo darbą, kuriuo didžiuojiesi, ką išskirtum?

– Oi, žiauriai sunku! Aš labai džiaugiuosi dėl kūrinio "Summer Breeze". Kodėl? Tai jau nėra mano stilistika, kūriau kelerius metus Hamburge, kur susipažinau su legendiniu vibrafonininko Gary Burtono mokiniu Wolfu Kerscheku. Jis įgrojo vibrafonu, Vokietijoje įrašyta gitaros partija, Prancūzijoje – būgnai ir perkusija, Lietuvoje – bosas ir kita. Kūrinys keliavo po visą pasaulį. Nemėgstu skaitmenos, nes ji laikina, tad kūrinys buvo įrašytas "Cameo Recording".

– Kodėl palikai Kauną ir gyveni Vilniuje, bet ne užsienyje?

– Gyvenau Hamburge, nežinau, kaip bus toliau, bet dirbti Lietuvoje paprasčiau ir patogiau. Tai netrukdo dirbti su užsieniečiais, nes netrukus išeina septynios mano vinilinės plokštelės Australijoje, Japonijoje, Maskvoje, Milane, Anglijoje. Kaunas kelia daug stiprių ir gražių sentimentų. Bet meno žmogui geriau tobulėti sostinėje: ten turiu daugiau laisvės ir draugų.

– Kokie tavo santykiai su broliu Linu?

– Labai geri. Deja, pernelyg dažnai matytis neleidžia atstumas ir darbai.

– Beje, vis dar geri tik vaisinę arbatą?

– Taip, taip! Esu spirgalas, todėl negaliu gerti kitokios arbatos, kavos ir energinių gėrimų. Yra filmukas apie hiperaktyvų voveriuką, kuriam neleisdavo gerti energinio gėrimo. Tai – aš, – juokiasi. – Jei išgeriu, pasidarau beprotiškai aktyvus – toks "tratatata".

– O prieš miegą prie lovos vis pasidedi šokolado plytelę?

– Aha! Anksčiau saldumynų nemėgdavau, bet dabar būtinai suvalgau pieniško šokolado.

– Mario, paaiškink, kodėl 28-erių vyras dar nevairuoja?

– Seniai laikas, – sako kaltai. – Prieš 10 metų neišlaikiau teisių, o po to rasdavau priežasčių tai atidėti. Dabar mano butas sostinėje tolokai nuo centro, todėl kasdien taksi išleidžiu apie 30–40 litų. Bet mano mergina laiko egzaminus vairuotojo pažymėjimui gauti.

– Ji – senokai Tavo sužadėtinė? Galbūt laikas susituokti?

– Mes kartu treji metai. Bet nesilaikau taisyklės, kad, užmovus sužadėtuvių žiedą, lygiai po pusmečio privaloma susituokti. Išmuš valanda – taip ir bus. Ji – pianistė, aš – prodiuseris, dabar mums svarbu darbas ir karjera. Kai ateis ramybės būsena, mes tai būtinai padarysime. Esu apsisprendęs, klasikinio mąstymo vyras.

– Ar galima tikėtis, kad klasikinio mąstymo vyras Mario Basanov sukurs ir simfoniją?

– Visko gali būti. Bet jau tuomet būtinai parašysiu, kad tai – Marijus Adomaitis!


Elektroninės muzikos Olimpe

Mario Basanov kūrybinį kelią pradėjo 1998 m. Žinomas prodiuseris spėjo sukurti nemažai kūrinių ne tik sau, bet ir žinomiems Lietuvos populiariosios bei elektroninės šokių muzikos atstovams. Daugelis dainų iki šiol laikosi radijo stočių topų aukščiausiose vietose.

Pirmųjų M.Basanov kūrybinių bandymų rezultatas – tai 2000 m. suburta grupė "Funkadelix", kurią taip pat sudarė dainininkė Rūta Ščiogolevaitė ir diskotekų vedėjas Andy Lau.

2006 m. Mario Basanov dalyvavo kuriant kontrabosininko Larso Danielssono albumą "Mélange Bleu", kurio kūrybiniame procese dalyvavo daugelis garsių muzikantų.

Mario gali pasigirti "Deep Dish" užsakymu sukurtu jų kūrinio "Connected" remiksu.

Lietuvoje puikiai žinomi Mario Basanov ir Vidžio hitai "I'll Be Gone" bei "Who's Shot The Silence" su Jazzu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų