Pereiti į pagrindinį turinį

Melomanams – dviejų mėnesių Kristupo vasaros festivalio maratonas

2009-07-01 09:39
Akcija: Kristupo vasaros festivalio renginius maestro D.Katkus šiemet pristatė koncertu, kuris vyko oro balione.
Akcija: Kristupo vasaros festivalio renginius maestro D.Katkus šiemet pristatė koncertu, kuris vyko oro balione. / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Jei spręstume iš to, kiek ir kokių renginių vasarą siūlo pramogų klubai, galėtume įsivaizduoti, kad vilniečiai šiuo laiku kategoriškai atsisako linksmintis.

Kaip tik tuo prieš devynerius metus, kai pradėjo Kristupo vasaros festivalių tradiciją, buvo gąsdinamas dirigentas, Šv. Kristoforo kamerinio orkestro vadovas Donatas Katkus. Esą ne šiaip sau šiuo sezonu nerengiami koncertai – niekas į juos nesusirenka. Bet jau pirmas festivalis šiuos skeptikus nutildė – salės buvo pilnutėlės. Tad galima sakyti, kad vasara – tik laisvės nuo popmuzikos laikotarpis.

Kristupo vasaros festivalio populiarumo nesumažina nė tai, kad vos šiek tiek ankstėliau žiūrovų dėmesio prašė kitas – Vilniaus festivalis. Kai birželį festivalio rengėjai paskelbė savaitę, per kurią buvo galima bilietų į visus renginius įsigyti su 40 proc. nuolaida, muzikos mėgėjai nemiegojo. Suskaičiuota, kad palyginti su praėjusiais metais, iš anksto nupirkta dvigubai daugiau bilietų.

Didžiausią ažiotažą sukėlė dar tik po mėnesio – rugpjūčio 11-ąją – Vilniaus mokytojų namų kiemelyje vyksiantis fado (tradicinė portugalų muzika) koncertas. Kristupo vasaros festivalio publikai jau matyta Joana Amendoeira su grupe pristatys naują programą, kurią atliekant dalyvaus ir lietuvių muzikantai – styginių ir pučiamųjų kvartetai.

Ypatingo dėmesio nuolaidų savaitę sulaukė ir liepos 23-iąją tame pat Vilniaus mokytojų namų kiemelyje vyksiantis koncertas "Fiesta Latina" – pačiais įvairiausiais instrumentais grojančių perkusininkų iš Ispanijos pasirodymas. Taip pat liepos 30-ąją skambėsiantis simfoninis rokas. Šio koncerto herojai – Šv. Kristoforo orkestras, Ieva Prudnikovaitė (mecosopranas) ir Martynas Kuliavas (gitara). Bilietai graibstomi ir į danų grupės "Sonic Steel" koncertą "Egzotiški Karibų ritmai".

Visą liepą ir rugpjūtį vyksiančio festivalio programą vienu kartu paskelbti keblu – per šį laikotarpį bus surengti 55 koncertai. Tad "Vilniaus diena" stengsis ryškiausius renginius pristatyti jų išvakarėse.

Festivalio meno vadovas profesorius Donatas Katkus visada pabrėžia, kad Kristupo vasaros festivalis išskirtinis pastangomis pristatyti naujus talentus. Šiemet organizatoriai kviečia atkreipti dėmesį į liepos 12-ąją Šv. Kotrynos bažnyčioje rengiamą Didįjį pianistų maratoną – čia pasirodys M.K.Čiurlionio menų mokyklos ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos pianistai.

Festivalio koncertai tradiciškai suskirstyti į ciklus – "Sakralinės muzikos valandos", "Kristupo klavyrai", "Kristupo gitaros", "Kristupo piknikai" (pastarieji šiemet vyks ne tik Šešuolėlių ir Bistrampolio dvaruose, bet ir "Kernavės bajorynėje").

Šiandien Šv. Kotrynos bažnyčioje koncertu "Muzikuojančios dinastijos" bus atidarytas Kristupo vasaros festivalis. "Kai kuriems žmonėms tiesiog lemta būti muzikantais: paspausti pirmą klavišą anksčiau, nei tarti pirmą žodį, augti garsų apsupty, o paskui ir savo vaikus vestis į repeticijas, pasodinti prie instrumento, parodyti natas... Kartais "paveldimas" muzikinis turtas keliauja iš kartos į kartą labai ilgai... Ir tai – ne vien Bachų ar Mozartų istorija, nuostabios muzikinės šeimos gyvena, kuria čia ir dabar, mūsų laikais, Lietuvoje", – komentavo koncerto idėją organizatoriai. Kristupo vasaros festivalio atidarymo koncerte muzikų šeimos pasirodys su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, diriguojamu D.Katkaus.


Koncertų vietos

Koncertai vyks Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30), Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčioje (Didžioji g. 34), Vilniaus mokytojų namų kieme (Vilniaus g. 39), Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kieme (Vilniaus g. 41), Šešuolėlių dvare (Šešuolėlių I k. Zibalų sen., Širvintų r.), Bistrampolio dvare (14 km nuo Panevėžio, netoli Uliūnų gyvenvietės, 700 m nuo kelio "Via Baltica"), "Kernavės bajorynėje" (Kernavė, Širvintų r.), Marijampolės bazilikoje (J.Bendoriaus g. 1), Molėtų Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje (Vilniaus g. 1), Tauragės Martyno Mažvydo evangelikų liuteronų bažnyčioje (M.Mažvydo alėja), Panevėžio Švč. Trejybės bažnyčioje (Sodų g. 2), Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje (Naftininkų g. 13).

VIETA: Šv. Kotrynos bažnyčia, Vilniaus g. 30.

LAIKAS: liepos 1 d. 19 val.

KAINA: 25, 40, 50, 60, 70 litų. Studentams ir senjorams – 40 proc. nuolaida.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų