Pereiti į pagrindinį turinį

Menininkai susikivirčijo dėl dailės salono

2009-02-04 09:00
Menininkai susikivirčijo dėl dailės salono
Menininkai susikivirčijo dėl dailės salono / Tomo Raginos nuotr. Kirtis: A.Šlapikas viešosios įstaigos "Meno parkas" veikloje pasigedo skaidrumo.

Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyrius (LDS KS) suūžė kaip bičių avilys – svarsto dilemą, įsileisti ar ne naujus nuomininkus, iškeliant sąjungai pavaldų dailės saloną iš užimamų patalpų Rotušės aikštėje.

Nuomininkai – gyvybiškai svarbūs

Dalis menininkų tokiam ketinimui pasipriešino, pradėję rinkti parašus.

Kibirkštį įsiliepsnojusiam ginčų laužui įskėlė LDS KS raštas, išplatintas visiems skyriaus nariams. Jame teigiama, kad skyrius bankrutuos, jei į turimas patalpas neįsileis naujų nuomininkų.

Anot A.Šlapiko, sunkmetis prasidėjo prieš Naujuosius metus, iš sąjungai priklausančių galerijos "Meno parkas" pirmojo aukšto patalpų Rotušės aikštės 27-ajame name išsikėlus įmonei "Baltic Sign". Iki tol iš patalpų nuomos gaunamų lėšų užtekdavo išlaikyti LDS KS administracijai – išmokėti atlyginimus keturiems darbuotojams, sumokėti komunalinius mokesčius.

"Išsikėlus "Baltic Sign", mūsų biudžete atsirado didelė skylė. Dabar mes gyvename į minusą. Susimažinome algas, nebenaudojame automobilio, apribojome pokalbius telefonu. Tačiau, jei artimiausiu metu patalpų neišnuomosime, ir šios priemonės nebepadės", – aiškino laikinai LDS KS vadovaujantis skulptorius Algimantas Šlapikas.

Siūlo iškelti saloną

Sausį vykusiame LDS KS tarybos posėdyje svarstyti du galimų nuomininkų komerciniai pasiūlymai. Įmonė "AJ Šokoladas" pateikė prašymą planuojamai steigti kavinei išnuomoti šiuo metu galerijos "Meno parkas" salono Rotušės aikštės 26-ajame name užimamas patalpas.

Įmonė "Inter Alia" prašė išnuomoti patalpas Rotušės aikštės 27-ajame name, pirmajame galerijos "Meno parkas" aukšte, kur planuoja įrengti skaityklą-kavinę.

Viešoji įstaiga "Meno parkas", kurios steigėjas yra tas pats LDS KS, patalpų nuomos mokesčio steigėjui nemoka. Todėl "Meno parko" dailės salono patalpas, esančias patrauklioje investuotojams vietoje, nuspręsta panaudoti daugiau finansinės naudos atnešiantiems tikslams.

Per LDS KS tarybos posėdį pasiūlyta "Meno parko" saloną iš užimamų patalpų iškelti, užleidžiant salonui dalį LDS KS administracinių patalpų Rotušės aikštės 26-ajame name.

"Administracijai nereikia 100 kv. m patalpų. Šiais sunkiais laikais tokį plotą išlaikyti yra didžiulė prabanga", – įsitikinęs A.Šlapikas.

Pasiūlymas sukiršino menininkus

Šis pasiūlymas sukiršino LDS Kauno skyriaus narius. Dailės salono "Meno parkas" darbuotojai ėmė jam priešintis, rinkti menininkų parašus po peticija, kuria reikalaujama saloną palikti dabartinėje vietoje.

"LDS KS administracinės patalpos yra nepatogioje dailės salonui vietoje – iš Rotušės aikštės reikia sukti į arką, lipti į antrą aukštą. Niekas neis į tarpuvartę ir neklaidžios ieškodamas dailės salono", – įsitikinęs galerijos ir dailės salono "Meno parkas" vadovas Arvydas Žalpys. Tačiau jis sakė neprisidedąs prie salono darbuotojų inicijuoto parašų rinkimo prieš salono iškeldinimą.

Vakar popietę prašymą neiškelti dailės salono į kitas patalpas buvo pasirašę apie pusšimtis Kauno menininkų. Šis prašymas šiandien bus svarstomas LDS KS tarybos posėdyje.

Įsiplieskus konfliktui, abi pusės – LDS KS administracija ir "Meno parkas" – viešai išreiškė nepasitenkinimą vienas kito veikla.

Įtarimų bangą sustiprino tapytojo Vytauto Tamoliūno paskelbti skaičiai, esą, nepatikrintais duomenimis, "Meno parko" salono metinis pelnas artėja prie 400 tūkst. litų. Kilo įtarimų, kad pelnas naudojamas neaiškiais tikslais, pareikšta, kad salonas galėtų mokėti sąjungai nuomos mokestį. Kiti menininkai siūlė nepriklausomą auditą samdyti tiek "Meno parko", tiek LDS KS veiklai ištirti.

Painioja pelną ir apyvartą

Įtarimus bandė atremti A.Žalpys. "Tai mūsų metinė apyvarta siekia beveik 400 tūkst. litų. Gautas lėšas naudojame galerijos ir salono darbuotojų atlyginimams, susimokėti patalpų eksploatacinėms išlaidoms ir veiklai – projektams, parodoms, – aiškino "Meno parko" vadovas. – Kasmet ir Kaune, ir Vilniuje pristatome išsamią finansinės veiklos ataskaitą. O ar dailininkai klauso, ar neklauso – čia jau kitas dalykas."

Ataskaitą už 2008 m. A.Žalpys žadėjo pateikti tada, kai baigsis finansiniai metai. Idėją imti iš galerijos ir salono nuomos mokestį "Meno parko" vadovas vadino keista.

"Salonas tarnauja tai pačiai LDS, kurios nariai lengvatinėmis sąlygomis pas mus eksponuoja savo kūrinius, galerijoje jiems nereikia mokėti už parodų sales. Visur kitur jie už tai moka nemažus pinigus. Galime salono pelną atiduoti sąjungai, bet tada LDS nariai turės mokėti už parodų sales", – aiškino A.Žalpys.

Prisipažinęs, kad jis LDS KS administracijai vadovauja tik porą mėnesių, A.Šlapikas tvirtino: "Gal iki manęs kai kurie dalykai neatėjo, bet susidaro įspūdis, kad mes apie "Meno parką" ne viską žinom, už tai ir atsiranda nepasitenkinimas. Norėtume pasižiūrėti finansines "Meno parko" ataskaitas." Menininkas įsitikinęs: kai viskas bus skaidru, nekils nereikalingų abejonių.

Skaidrumo pasigenda abu

Savo ruožtu skaidrumo LDS KS administracijos darbe pasigedo "Meno parkas". "Turi būti plačiau pateikiama informacija, kam naudojamos iš nuomos gaunamos lėšos, ar jos skiriamos LDS KS uždaviniams įgyvendinti – LDS narių kūrybai propaguoti, projektams organizuoti, tiesioginei pagalbai menininkams", – dailininkams išplatintame laiške tvirtina A.Žalpys.

Šiandien LDS KS taryba žada galutinai apsispręsti, kurias patalpas išnuomoti verslininkams, ar iškelti ir kur dailės saloną "Meno parkas".

"Galbūt rasime kompromisinį variantą – įsileisime tik vieną nuomininką, dailės saloną iškeldami į patalpas po galerija "Meno parkas". Juk ten anksčiau salonas ir veikė", – vylėsi A.Šlapikas.

A.Žalpys taip pat tikino esąs nusiteikęs racionaliam dialogui.

"Laukia karšta diena, – prisipažino A.Šlapikas. – Dabar tokių dienų skyriuje – kas antra."


Iš menotyrininkės, LDS KS tarybos narės Violetos Jasevičiūtės laiško LDS KS nariams:

"Dailininkai nelabai suvokia, ką daro. Rinkdami parašus prieš Dailininkų sąjungos sprendimą, jie renka parašus prieš save! Reikėtų suprasti, kad, žlugus LDS KS, tampa neteisėtas ir "Meno parkas", ir salonas, nes jie yra struktūriniai LDS KS padaliniai. O gal šitaip elgiamasi tikslingai? Gal siekiama tiesioginio valdymo iš Vilniaus? Pagalvokite, gal taip KAŽKAM patogiau. Jokios kontrolės, jokios tarybos, kažkas taptų vienvaldžiu vasalu Kaune ir suktų biznį su Vilniaus palaiminimu.

Suprantu dailininkų nerimą dėl salono, daugeliui tai gyvybiškai svarbu. Bet negi dėl asmeninių interesų turėtume pamiršti esmę – salonas nereprezentuoja nei LDS, nei Kauno, nei Lietuvos. Jame parduodami darbai pataikauja masių skoniui ir daugumoj su menu mažai ką turi bendra. Argi LDS KS tik tokie prioritetai?

(…) Per artimiausią tarybos posėdį siūlysiu kompromisinį variantą – saloną perkelti atgal po "Meno parko" galerija, kur jis visada ir buvo.

Salonas turėtų priklausyti ne "Meno parkui", o LDS, tik reikia išsiaiškinti, ar tai leidžia įstatai.

Siūlau susėsti, pasišnekėti ir ieškoti kompromisinio varianto.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų