Pereiti į pagrindinį turinį

Menininkus sujungė balta spalva

2013-01-17 17:01
Menininkus sujungė balta spalva
Menininkus sujungė balta spalva / Tomo Raginos nuotr.

Kai tik medžiai, žolynai, namų langai pasidengia baltu šerkšno drabužiu ir ima spausti žiemos šaltukas, galerija „Balta“ menininkus kviečia sukurti baltą kūrinį ir jį atnešti į parodą-konkursą „Spalva–nuotaika–simbolis“. Ir šįmet jau ketvirtus metus vykstantį konkursą vainikavo laureatų džiaugsmas bei Baltasis vakaras galerijoje.

Itin daug dalyvių

Jau ketvirtą žiemą galerija „Balta“ kviečia kurti darbus, kuriuose atsispindėtų asmeninis santykis su balta spalva. Šiais metais paroda buvo itin gausi – nedidelėje, jaukioje, baltumu spindinčioje galerijoje reikėjo sutalpinti 74 kūrinius.

Realizuotos baltos meninės idėjos įsikūnijo stiklinėse, odinėse, popierinėse formose, buvo ištapytos, išsiuvinėtos, išrašytos baltose drobėse. Jas lankytojai galėjo ne tik apžiūrėti, bet ir išreikšti savo nuomonę balsuodami už jiems patikusį kūrinį.

„Per pateiktus simbolius atpažįstame nuotaiką, per nuotaiką – kūrėjo išgyvenimus, patirtis, – pastebėjo menotyrininkė Austėja Bručaitė. – Galime teigti, kad ši grandinė – būdas pažinti kito žmogaus pasaulį, pažinti jį patį, sužinoti, kas jis toks ir ką jaučia.“

Vieniems balta spalva asocijuojasi su švara, tyrumu, kitiems ji – sakralumo, susikaupimo būsena ar erdvė, dar kiti stengiasi atskleisti tiesiog pačios spalvos estetiką. Kai kam balta spalva reiškia liūdesį ar gedulą, o kai kam tai – visa ko pradžia, vestuvės, gimimas.

Kažkas baltoje spalvoje mato svajonę, o kažkas – patirtą nuotykį, praeities įvykio nostalgiją. Pagaliau yra ir tokių, kurie tiesiog nori ko nors palinkėti galerijos „Balta“ lankytojui. Beje, per parodos katalogo pristatymą leidinio puslapiuose linkėjimus vieni kitiems rašė patys menininkai. „Su tais įrašais mažu tiražu išleistas baltojo kūrinio katalogas taps išskirtinis, vertybė“, – kalbėjo galerijos „Balta“ vadovė ir parodos kuratorė Jolanta Šmidtienė.

Didysis prizas – A.Obcarskui

Pasak menotyrininkės A.Bručaitės, kiekvienas jausmas, kiekvienas kūrinys yra be galo nuoširdus, apnuoginantis menininko sielą ir leidžiantis pažvelgti į baltą spalvą jo akimis. Balta spalva menininkui – tuščia scena, tuščia drobė ar tuščias lapas, kuriame kiekvienas taškas, linija, brūkšnys – tai jo pasaulis, jo žinutė ir jo gyvenimo istorija.

Taigi lankytojų ir profesionalių menininkų simpatijos atiteko dailininkui Antanui Obcarskui – jo kūrinys „Akriliniai rašmenys-VII“ tapo parodos-konkurso „Spalva–nuotaika–simbolis“ nugalėtoju, dailininkas galerijoje „Balta“ galės jam patogiu laiku surengti savo kūrinių parodą, bus išleistas jos katalogas.

„Nesitikėjau, tikrai“, – nustebęs tikino A.Obcarskas, šio ciklo kūrinius eksponavęs ir pernai vykusioje tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje „Art Vilnius“.

„Akriliniai rašmenys-VII“ – savotiškai meditacinis kūrinys, žiūrėdami į jį tarsi atsiduriame kitoje erdvėje, kurią menininkas dėlioja iš plonyčių linijų ir smulkių tarpų tarp jų, optinį meną menančių linkių, suteikiančių iškilumo įspūdį.

Tai lyg pergamentas, šonu pasukta ritė, kurioje nėra svarbus tekstas. Kur kas svarbesnis čia ritmas – tarsi nebyli muzika, kurią gali girdėti žvilgsniu šokinėdamas nuo vieno žodžio kito link. Pažvelgus iš toliau, tarpai tarp žodžių atrodo kaip sniego kąsniai, sujaukiantys ramią horizontalią tėkmę.

Paroda keliaus po Europą

Iškilmingame Baltojo vakaro renginyje diplomais taip pat buvo pažymėti menininkai Ona Staskevičienė – už medžiagos ir formos dermę, Valdas Kurklietis – už unikalų temos atskleidimą ir Gediminas Pašvenskas – už dviejų priešybių sugretinimą.

Taip pat buvo išskirti menininkai ir žmonės, labiausiai prisidėję kuriant Kalėdų eglę. Padėkas gavo auksinius angelus sukūrę menininkai Romualdas Čarna, Egidijus Rudinskas (pastarojo grafikos darbas dar vykstant parodai iškeliavo į pirkėjo namus, grafikas jį turėjo pakeisti kitu savo kūriniu), Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė, Lina Jonikė, Modestas Malinauskas, Miglė Kosinskaitė, Gaila Akelienė.

Šių metų antrąjį pusmetį, kai Lietuva pirmą kartą per istoriją pusę metų pirmininkaus ES, ši paroda „Spalva-nuotaika- simbolis“ ir atrinkti menininkai reprezentuos Lietuvos kultūrą Sąjungos miestuose.

 


 

Kas: paroda „Spalva-nuotaika-simbolis“.


Kur: galerijoje „Balta“.


Kada: iki vasario 2 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų