Mes aptarnavome Anglijos karalių (filmo „Dauntono abatija“ apžvalga)

Ko gero, 2010 m. rugsėjo 26 d. startavusio britų istorinio kostiuminio serialo "Dauntono abatija" kūrėjai nesitikėjo, kad į Guinnesso rekordų knygą pateks pagal gana keistą kriterijų – jau po metų "Dauntono abatija" ten atsidūrė kaip kritikų labiausiai aptarinėjamas serialas ir tęsėsi iki 2015 m. pabaigos. Šiemet jo kūrėjai pristato tokio paties pavadinimo filmą.

Į didžiuosius ekranus

"Dauntono abatijos" serialas gyvavo kiek daugiau nei penkerius metus. Tačiau su žiūrovais atsisveikinę per 2015 m. Kalėdas, serialo, kurio veiksmas plėtojasi XX a. pradžioje, kūrėjai nusprendė grįžti su tęsiniu, tik šįkart viskas iš televizijos ekranų persikelia į kino teatrų sales.

Į formatą šiek tiek pakeitusią "Dauntono abatiją" grįžo ne tik scenarijaus autorius – "Oskaro" laureatas ir, beje, Lordų rūmų narys – Julianas Fellowesas, bet ir didžioji dalis žiūrovų pamėgtų aktorių. Serialo gerbėjų džiaugsmui didžiuosiuose ekranuose vėl bus galima išvysti Hughą Bonneville‘į, Laurą Carmichael, Jimą Carterį, Michellę Dockery, Elizabeth McGovern, Maggie Smith ir Penelopę Wilton. Kai kurių aktorių paslaugų buvo sąmoningai atsisakyta motyvuojant tuo, kad jų personažai netinka filmo siužetinei linijai.

Karališkasis vizitas

1927-ieji, Anglija. Nuo Pirmojo pasaulinio karo pabaigos praėjo jau visas dešimtmetis, ir Dauntono abatija, nors ir priversta šiek tiek susiveržti diržus, pamažu atgauna anksčiau turėtą stabilumą. Tačiau ištaigingą dvarą Jorkšyre valdančią Kroulių šeimą pasiekia netikėta, kartu ir džiuginanti, ir jaudulį kelianti žinia – pas juos karališkojo vizito ruošiasi atvykti Jo Didenybė karalius Jurgis V su žmona karaliene Mere.

Žinant autorių, sacharininio scenarijaus tikėtis neverta. Tad lengvos angliškos arbatėlės nelaukite.

Nors patys gyvena ne prasčiau už monarchus, vis dėlto Krouliai šiek tiek nerimauja, kaip pavyks išlaikyti karališkąjį egzaminą. Nelengva, įpareigojanti, bet kartu ir labai garbinga bei džiuginanti užduotis tiek dvaro šeimininkams, tiek gausiai tarnų komandai. Klysti negalima, viskas privalo atitikti aukščiausią lygį ir standartus. Kaip tai padaryti, kartu išlaikant šeimos orumą ir nesileisti žeminamiems karališkos svitos pareigūnų? O kur savi vidiniai vietinės reikšmės kaprizai ir intrigėlės!

Tokias tad subtilias dilemas tenka spręsti, o pasiruošimo svarbiajai dienai darbai pamažu įsibėgėja, kol jų fone ima skleistis romantiški jausmai.

Nenuspėjami siužeto vingiai

Nors "Dauntono abatijos" tęsinys dar tik startuoja kino teatruose, ištikimi serialo gerbėjai jau kelia klausimą apie tai, ar galima būtų tikėtis dar vieno sugrįžimo. Į tai serialo kūrėjas J.Fellowesas atsako, kad tol, kol jam nekilo mintis nužudyti visų savo personažų, viskas yra įmanoma.

Tad, nors filmo pradžia sukelia savotišką déjà vu – tiek serialas, tiek filmas prasideda gaunama netikėta žinia – tik pirmuoju atveju pranešama apie Grenthamo erlo įpėdinio žūtį "Titaniko" katastrofoje, o šiuokart Dauntono abatijos gyventojai informuojami apie karališkąjį vizitą. Kad ir kaip ten būtų, net prisiekę serialo gerbėjai negali nuspėti, kuria linkme siužeto gijas pasuko J.Fellowesas, o vienas iš aktorių patikina, kad, žinant šį autorių, sacharininio scenarijaus tikėtis neverta. Tad lengvos angliškos arbatėlės nelaukite.

Angliškas giminės susitikimas

Grįžimas į "Dauntono abatiją" praėjus beveik ketveriems metams nuo serialo pabaigos šiek tiek primena jau tikrai ilgai nesimačiusių giminaičių sueigą.

Serialo kūrėjai į didžiuosius ekranus žiūrovų pamėgtus personažus perkelia tokius, kokie jie buvo matyti paskutinį kartą – su visomis jų charakterių kliaudomis, ydomis, silpnybėmis ir kaprizais. Tad, jei ištikimai sekėte serialą, naujasis filmas bus tarsi susitikimas su kurį laiką nematytais ir jau pasiilgtais senais pažįstamais. O jeigu ne – filmas gali tapti ne tik šviežia pažintimi su Dauntono abatijos svita ir šeimininkais, bet gal net ir paskata naujai atrasti dar nepažiūrėtą serialą.

Tad užtektinai džiaugsmo patirs tiek tie, kurie prieš ketverius metus braukė liūdesio ašarą pasibaigus serialui, tiek tie, kurie apie aristokratiškąją Kroulių šeimą iki šiol nebuvo girdėję nė puse ausies.

Dauntono Abatija

(angl. "Downton Abbey")

Drama, Didžioji Britanija, 2019

Rež. Michaelis Engleris

Vaidina: Maggie Smith, Michelle Dockery, Tuppence Middleton, Elizebeth McGovern

Įvertinimas

Scenarijus: 3/3

Režisūra: 2/3

Kinematografija: 2/3

Garso takelis: 2/3

Techninė pusė: 3/3

Aktoriai: 3/3

Bendras: 2,4

buvaukine.lt


Šiame straipsnyje: filmaskinasDauntono abatija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių