Pereiti į pagrindinį turinį

Miniatiūros – nuo detalės iki abstrakcijos

2009-12-08 16:00
Miniatiūros – nuo detalės iki abstrakcijos
Miniatiūros – nuo detalės iki abstrakcijos / Arūno Mėčiaus miniatiūros "Pasimatymas" fragmentas

Laikinosios sostinės galeriją "Kauno langas" užkariavo miniatiūros ir juvelyrikos darbai. Miniatiūrų parodoje eksponuojama 150 šio žanro kūrinių, o tradicinėje prieškalėdinėje papuošalų parodoje išryškėjo naujausios juvelyrikos tendencijos.

Miniatiūra – mažo formato tapytas paveikslėlis arba bet koks kitas meno kūrinys, pasižymintis tais pačiais struktūriniais principais kaip ir didelės apimties kūriniai. Parodoje "Miniatiūrų žaismas" eksponuojami keturiasdešimties Lietuvos dailininkų sukurti mažojo žanro tapybos darbai. "Miniatiūra nėra iškarpa iš didelio darbo arba eskizas. Skirtingai nuo jų, miniatiūra pasižymi minties, kompozicijos, spalviniu išbaigtumu. Mažyčiame darbelyje kartais telpa labai daug", – sakė galerininkė Algė Gylienė. Ji pastebėjo, kad parodai autoriai pateikė ir panašių į eskizus, ir labai išbaigtų darbų.

"Tarkim, Indra Grušaitė tai, ką daro didelės apimties darbuose, sudėjo į 20x20 cm darbus. Jos darbai labai išbaigti. Kiekvienas taškelis, kiekvienas plaukelis ypatingai kruopščiai ištapytas", – sakė A.Gylienė.

Anot jos, norintieji įsigyti meno kūrinių dažnai stebisi, kad miniatiūra kainuoja panašiai kaip didelių matmenų paveikslas. "Tačiau jei autoriai pasirenka kruopštų, detalų tapymo būdą, darbo prie miniatiūros nė kiek ne mažiau nei prie didelio paveikslo, o kartais – net ir daugiau", – pastebėjo galerijai vadovaujanti menotyrininkė.

Dailininkas Arūnas Čeponis miniatiūras kuria vadovaudamasis priešingais principais nei I.Grušaitė. Abstrakcionistas labai mažame formate keliais dideliais teptuko potėpiais išsako beveik tą patį, ką ir didžiulio formato kūriniuose. Tarp lietuvių parodos autorių įsimaišiusi viena prancūziška pavardė. Aštuonerius metus Lietuvoje gyvenančio Gilles Vuillard mažo formato darbuose – naujas žvilgsnis į mūsų aplinką. Anot menotyrininkų, virpančioje atmosferoje jo nutapyti Žaliakalnio griuvėsiai su girtuokliais įgauna nepakartojamą, autentišką išraišką.

Neseniai į "Kauno langą" atkeliavusioje šventinėje juvelyrikos parodoje pastebimos naujos tendencijos. Atsižvelgdami į tai, ko pageidauja klientai, juvelyrai vis dažniau ima naudoti brangias, klasikines medžiagas, atsisakydami didelių eksperimentų. "Žmonės, anksčiau orientavęsi į tai, kas madinga šiuo momentu, dabar atsigręžia į klasikines, brangias medžiagas – taip siekdami įsigyti nepaklūstantį madai ilgaamžišką papuošalą", – pastebėjo A.Gylienė.


Kas: juvelyrikos ir miniatiūrų parodos.

Kur: galerija "Kauno langas" (M.Valančiaus g. 5, Kaunas)

Kada: parodos veiks iki sausio 7 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų