Pereiti į pagrindinį turinį

Ministro K.Starkevičiaus atostogos - javų lauke

2010-08-09 06:46
Barometras: pagal savo ūkį ministras sprendžia, koks derlius bus visoje Lietuvoje.
Barometras: pagal savo ūkį ministras sprendžia, koks derlius bus visoje Lietuvoje. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius matė pašvaistę, kurią išvysti tikėjosi visa Lietuva. Bet kai kurie tuo metu jau miegojo. K.Starkevičius su dešimtmečiu sūnumi savo ūkyje dorojo javų derlių, nors laikrodis rodė jau beveik pusiaunaktį.

"Su sūnumi dirbome iki pusės pirmos nakties. Kitaip neišėjo. Javapjūtė – toks laikas, kai viena diena mėnesį matina!" – paaiškino K.Starkevičius. Būgštaudamas, kad gali prapliupti lietus, jis skubėjo kuo greičiau sudoroti žieminių kviečių ir rapsų derlių.

Dvi javapjūtės dienos – nuo ryto iki nakties – K.Starkevičiaus šeimai buvo karštos. Per jas ministras, kostiumą iškeitęs į džinsus ir marškinėlius, sėdo į modernų gigantišką kombainą "John Deere" ir spėjo nukulti 55 ha.

"Paėmiau tris savaites atostogų. Buvau truputį nulėkęs prie jūros, o paskui manęs laukė javai. Suplanavau, kad rapsus ir kviečius nuimsiu pats", – kalbėjo K.Starkevičius.

Dar liko vasariniai kviečiai, vasariniai rapsai ir miežiai. Jų derlius bus dorojamas, kai žemės ūkio ministras darbuosis savo kabinete. Šeimos ūkyje javapjūtei vadovaus K.Starkevičiaus žmona Rasa ir sūnus Kaziukas. "Jis svajoja būti lakūnu. Bet moka visus žemės ūkio darbus – šienauja traktoriumi žolę, mojuoja kastuvu grūdų sandėlyje", – šyptelėjo jaunojo ūkininko tėtis.

"Javapjūtė šiemet nelengva, – pastebėjo K.Starkevičius. – Ir kombainas buvo įklimpęs, ir su priekaba užklimpome. Dirva prilyta, įmirkusi. Bet nieko, susidorojome. Užtat kitos problemos per tas javapjūtės dienas visai išdulkėjo iš galvos. Nė karto neįsijungiau kompiuterio!"

"Mano ūkis – kaip barometras, rodantis, koks derlius bus Lietuvoje", – sako K.Starkevičius.

Ir ką gi rodo jo barometras?

"Derlius bus mažesnis, – tarė žemės ūkio ministras. – Bet supirkimo kainos – didesnės."

O kiek iš šiemečių grūdų K.Starkevičius išvarė samanės? "Samanės nevarau! – nusijuokė jis. – Bet šiek tiek turiu. Ūkininkai mane pavaišino. Norite?"

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų