„Geras skonis – tai ne tik maistas, bet ir gyvenimo džiaugsmas“, - sako „Misis Visata 2009“ Vaida Ragėnaitė, dalyvausianti netrukus prasidėsiančiame didžiausiame kulinariniame šou „Skonis“.
V. Ragėnaitė turi savo skonio filosofiją - pasak jos, skonis priklauso nuo to, kas gamina, ar patiekalo ruošimas suteikia jo autoriui džiaugsmą. „Jei esi pats sau nuobodus, ir patiekalas bus prėskas, kad ir kokius mokslus būtum baigęs“, - sako Vaida. Moteris žino – ji nėra profesionalė, ir pripažįsta, kad maisto ruošimas – ne tik menas, bet ir mokslas. Tačiau ji ketina panaudoti tą patirtį, kurią sukaupė savo virtuvėje, džiaugsmu dalindamasi su kitais.
„Visą gyvenimą valgau tik tai, kas skanu. Niekada nesilaikiau ypatingų dietų, savęs nevaržiau. Daugiausiai valgau daržoves, atradau, kad tam tikri prieskoniai paprastus produktus paverčia ypatingais patiekalais, o namai juos ruošiant prisipildo nuostabaus aromato. Moliūgai, cukinijos, baklažanai su imbieru, su ciberžole, indiškais prieskoniais suskamba naujomis spalvomis.
Štai ruošdama padažą iš natūralių pomidorų, iš pradžių aliejuje pakaitinu kokoso drožlių, o kai jos paruduoja ir pakvimpa, dedu sutarkuotus pomidorus be žievelių, kaitinu, įdedu druskos. Toks padažas tinka prie visko - kad ir prie makaronų. Dabar – moliūgų metas, todėl šį padažą dažnai maišau su moliūgų sriuba, išeina labai įdomus derinys. Savąją moliūgų sriubą net ketinau gaminti pirmojoje „Skonio“ laidoje, per akluosius ragavimus.
Bet kadangi nusprendžiau imtis kito patiekalo, kuris turėtų tapti bilietu į „Skonį“, galiu laisvai pasidalyti firminės moliūgų sriubos ruošimo paslaptimis. Iš pradžių įkaitinu aliejų, ir jame pakaitinu imbierą, ciberžolę, kitų mėgstamų prieskonių, kurie šildami atiduoda aliejui visą savo skonį. Į pakvipusį aliejų sudedu moliūgo gabalėlius, dar šiek tiek pakaitinu, kol aliejus susigeria į moliūgą, o paskui, pasūdžiusi, užpilu viską verdančiu vandeniu. Kai moliūgai suverda, jei nepakankamai vientisa masė, galima juos sutrinti. Ant sriubos pabarstau moliūgo sėklų, užpilu kvapnaus graikinių riešutų aliejaus ar grietinėlės“.
„Turiu savo filosofiją. Valgydama patiekalą, apie jį galvoju. Jei tai – moliūgų sriuba, matau darže nokstantį apvalų geltoną moliūgą, kurį kasdien glostė saulė. Reikia mylėti tai, ką valgai. Ir rasti kasdien bent dvidešimt minučių šiam valgymo ritualui“, - įsitikinusi „Skonio“ dalyvė Vaida Ragėnaitė.
Naujausi komentarai